Serviciul de informaţii american CIA: România se prăbuşeşte demografic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Recensământul populaţiei din România s-a încheiat, dar rezultatele acestuia nu sunt încă gata, iar până atunci experţii celebrului serviciu de informaţii american CIA au publicat unele date din care rezultă că România se scufundă într-o profundă criză demografică, lucru confirmat şi de specialiştii români care susţin că aceasta este favorizată de lipsa de reacţie a autorităţilor.

Concret, conform CIA The World Factbook, cu 15,26 decese la mia de locuitori, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalităţii. România este depăşită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalităţii de 16,39 decese la mia de locuitori. Din datele furnizate de CIA, Ucraina ocupă poziţia a şasea în acest clasament al mortalităţii, cu 13,77 decese la mia de locuitori, iar Rusia poziţia a şaptea, cu cota de 13,36.

În plus, rata mortalităţii nu este singurul indicator care vorbeşte despre criza demografică în România, potrivit informaţiilor livrate de analiştii CIA. Cu numai 8,76 naşteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de ţări catalogate.

De asemenea, rata de creştere a populaţiei măsurată de specialiştii CIA indică faptul că România a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de ţări monitorizate.

Ieşiri masive din ţară 

O situaţie la fel de catastrofală se înregistrează şi la capitolul migraţie. Practic, în acest an, 4,37 români dintr-o mie părăsesc ţara, estimează serviciul de spionaj american. În acest context trebuie spus că numai 0,29 bulgari dintr-o mie vor pleca din ţara lor în 2022, iar Ungaria, de exemplu, va avea o rată pozitivă, adică în acest an la 1.000 de locuitori se vor mai adăuga alţi 1,23. 

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru „Adevărul” cum s-a ajuns în această situaţie demografică catastrofală. „Această criză îşi are originile în ’90 şi s-a accelerat în anul 2007. În tot acest timp, tinerii au plecat din ţară masiv. Şi fenomenul continuă. Între timp, aceşti tineri au avut şi copii, dar aceştia nu sunt în România. Plecarea tinerilor către Vest a făcut ca în ţară să rămână doar cei care, să spunem, nu mai pot ajuta la creşterea demografică din cel puţin două motive. Vorbim de persoane în vârstă sau de indivizi care simt că nu sunt sprijiniţi de stat. Adică vorbim de un sprijin real pentru copii din partea statului, pentru că cel oferit în prezent poate fi catalogat drept o glumă. Cu toate acestea, nimeni nu înţelege că situaţia demografică se poate ameliora dacă sprijinim familia şi copiii”, a explicat sociologul.

Îmbătrânirea populaţiei şi un sistem medical „şchiop“ 

Alfred Bulai mai spune că rata mare de mortalitate se înregistrează pe fondul îmbătrânirii masive a populaţiei. „Avem un procent mare de persoane în vârstă şi condiţii generale proaste de trai, pe fondul unui sistem medical mai puţin performant. Amestecul letal perfect. Ca să nu mai vorbim că în pandemie mulţi bolnavi cronic nu au prea avut acces la servicii medicale, iar factura vine acum, ca să spun aşa”, susţine expertul. 

Tinerii continuă să plece, rata de îmbătrânire a populaţiei se adânceşte, iar politicienii din toate partidele nu prea au treabă cu asta. Alfred Bulai  sociolog

Sociologul mai spune că nu vede o rezolvare a situaţiei pe termen scurt sau mediu. „Tinerii continuă să plece, rata de îmbătrânire a populaţiei se adânceşte, iar politicienii din toate partidele nu prea au treabă cu asta. Totul pentru simplul motiv că un astfel de demers ar avea efecte în 10 sau chiar 20 de ani, şi pe ei îi interesează numai efectele pe termen scurt, exclusiv pentru uz electoral. Sunt interesaţi de imagine, de amăgirea electoratului. Acum au apărut aceste cifre, or să apară unele declaraţii cum că facem sau dregem, dar vă garantez că într-o lună nu mai vorbeşte nimeni de acest subiect. Pot pune şi un pariu pe această temă”, a precizat Alfred Bulai. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite