UPDATE Primele condamnări în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Decizia a fost atacată cu recurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenta Cârstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare FOTO Adevărul
Asistenta Cârstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare FOTO Adevărul

La trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 au decis marţi ca instituţia să plătească o amendă penală de 400.000 de lei. Asistenta Florentina Cîrstea ar trebui să facă doi ani de închisoare cu executare. Bogdan Marinescu, fostul manager a primit o amendă penală de 6.500 de lei, în timp ce şeful secţiei de Neonatologie a fost achitat. Avocatul şefului Serviciului Tehnic a făcut recurs.

UPDATE Avocatul şefului Serviciului tehnic al Spitalului „Panait Sârbu“ a declarat marţi, după ce instanţa a anunţat hotărârea prin care clientul său a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, că în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti "s-a căutat un acar Păun", potrivit Mediafax.

Avocatul Septimiu Cus, care îl reprezintă pe Vasile Dima în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a susţinut că este nemulţumit de sentinţa dată de Judecătoria Sectorului 6 în cazul clientului său şi că a declarat recurs.

"Nu mă satisface această soluţie. În raport de probele administrate, s-a căutat un acar Păun, plastic vorbind. În atare situaţie, am dreptul să exercit drepturile procesuale şi să observ dispozitivul, motivarea şi greutatea cu care a hotărât. Nu comentez condamnările celorlalţi coinculpaţi sau achitările. Culmea, achitare la un şef responsabil pentru personalul din directa subordine, cum a avut şi clientul meu. Nu a avut loc evenimentul în biroul administrativ al şefului Serviciului tehnic sau în lifturile de care răspundea (...). Nu, a avut loc la camera de reanimare neonatologie", a spus Septimiu Cus, avocatul lui Vasile Dima.

Apărătorul a mai menţionat că, în opinia sa, nu sunt probe care să ateste culpa clientului său şi că adevărul în acest caz nu a fost încă aflat.

"Vreau să văd şi eu, în cadrul acestui dispozitiv de motivare şi cererile mele, în care am cerut să fie coinculpaţi atât directorul economic, între care s-a desfăşurat şi derulat contractul de mentenanţă privind aerul condiţionat, de la care a plecat acest incendiu (....) Având în vedere că am audiat acei angajaţi care nu erau de specialitate pentru a asigura mentenanţa - unul era subinginer de şuruburi şi un altul muncitor necalificat -, daţi-mi voie să cred că încă nu s-a ajuns la adevărul juridic în ceea ce priveşte cauzele care au concurat la producerea acestui prejudiciu", a mai arătat avocatul.

UPDATE Codul de Procedură Penală reglementează, la articolul 425, alineatul 1, cum se pune în executare executarea amenzii penale. "Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la instanţa de executare, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii. 

Când cel condamnat se găseşte în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut în alineatul precedent, instanţa de executare, la cererea condamnatului, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii, pe cel mult 2 ani în rate lunare."

Ce se întâmplă dacă maternitatea nu plăteşte amenda penală?

Tot articolul 425 din Codul de Procedură penală  prevede şi executarea silită în cazul neplăţii în termen de 3 luni a amenzii penale. "În caz de neîndeplinire a obligaţiei în termenul arătat în alin.1 sau de neplata a unei rate, instanţa de executare comunică un extras de pe acea parte din dispozitiv care priveşte aplicarea amenzii organelor competente, în vederea executării amenzii potrivit dispoziţiilor legale privind executarea silită a creanţelor fiscale şi cu procedura prevăzută de aceste dispoziţii."

UPDATE Din pedeapsa de doi ani şi două luni de închisoare primită de asistenta Florentina Cîrstea, i se vor scădea cele aproape două luni pe care aceasta le-a petrecut în arest preventiv în 2010.

De asemenea, potrivit deciziei instanţei, în cazul în care Bogdan Marinescu se sustrage cu rea-credinţă de la plata amenzii penale de 6.500 de lei, pedeapsa acestuia va fi înlocuită cu pedeapsa cu închisoarea.

UPDATE „Au fost condamnaţi cei mici, nu cei care trebuiau să răspundă. Sunt mâhnit de această decizie luată astăzi. În opinia mea, cei care ar fi trebuit să se facă responsabili de această situaţie sunt primul ministru, ministrul sănătăţii şi ministrul de finanţe de la acea vreme. Din punctul meu de vedere, astfel de cazuri se mai pot întâmpla, pentru că asistenţii medicali şi medicii nu sunt nişte roboţi”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Medicul s-a arătat surprins de decizia luată de judecători, adăugând că Maternitatea Giuleşti a primit o adevărată lovitură financiară, fiind nevoit să achite 400.000 de lei pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală.

„Niciun leu nu poate să suplinească durerea părinţilor care şi-au pierdut copiii în acel tragic accident. Vina este a celor care au blocat posturile din sistem. Acea asistentă a fost devotată profesiei. Suntem printre singurele ţări din Europa în care asistenţii medicali sau medicii răspund penal în caz de malpraxis, cu închisoare”, a adăugat preşedintele CMR.

Referitor la achitarea şefului secţiei de Neonatologie, profesorul Astărăstoae a declarat că decizia este una firească, acesta fiind în concediu de odihnă în momentul tragediei. Totodată, a mai spus medicul, Adrian Ioan Toma făcuse 16 referate pe care le înaintase conducerii spitalului, în care solicita un număr corespunzător de asistente medicale pe secţia sa. 

Reprezentanţii asistenţilor medicali nu sunt surprinşi de decizia instanţei

Pe de altă parte, vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistentelor Medicale din România (OAMGMAMR), se aştepta la decizia luată astăzi de judecători.

„Consider că este o condamnare prea aspră. A fost o întâmplare nefericită care se putea întâmpla în orice alt spital. La vremea respectivă, noi am demarat o anchetă internă, dar dat fiind faptul că a coincis cu ancheta penală, am hotărât să renunţăm la ancheta noastră. I-am lăsat atunci dreptul de liberă practică, ea fiind reprimită în maternitate după cele 29 de zile petrecute în închisoare”, a explicat pentru adevarul.ro Carmen Mazilu, vicepreşedintele organizaţiei profesionale.

Aceasta a completat că prin condamnarea de azi, se aduce un prejudiciu major profesiei de asistent medical. „Niciun coleg de-al meu nu va mai avea curajul să rămână singur pe tură. Este grav ceea ce se întâmplă”, a mai spus Mazilu.

UPDATE  La rândul lui, şeful Serviciului Tehnic a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul maternităţii a primit doi ani de închIsoare cu executare.

Maternitatea Giuleşti a fost condamnată pentru ucidere din culpă şi va trebui să plătească o amendă penală de 400.000 de lei. Spitalul şi asistenta Florentina Cîrstea trebuie să plătească daune morale de câte 300.000 de euro pentru fiecare dintre Benga Constantin Marius şi Ileana şi pentru Păuna Gheorghe Stelian, Arcudeanu Mădălina Nicoleta. Ylmaz Ali Riza şi Ylmaz Mihaela trebuie să primească daune morale de câte 97.500 de euro fiecare.

Sentinţa de marţi nu este definitivă, ea putând fi atacată la Tribunalul Bucureşti, fiind prima decizie în acest dosar. Şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa în acel incendiu.

Avocatul asistentei Florentina Cîrstea a cerut achitarea clientei sale pe motiv că întreaga vină o poartă şeful Secţiei neonatologie a Spitalului „Panait Sârbu“, medicul Adrian Ioan Toma.

Acesta a arătat că nu există legătură de cauzalitate între lipsa clientei sale din salonul de unde a izbucnit incendiul şi producerea efectivă a acestuia.

Acuzarea a arătat că neglijenţa celor judecaţi în acest caz, respectiv a asistentei, a directorului spitalului şi a celorlaţi inculpaţi, a dus, printr-un concurs de evenimente nefericite, la curmarea mai multor vieţi şi la vătămarea gravă a unor nou-născuţi.

Care sunt acuzele procurorilor

Procurorul de şedinţă a arătat că, pentru neglijenţa de care a dat dovadă şi pentru celelalte fapte de care este acuzată, asistenta Florentina Cârstea trebuie să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoare în regim de detenţie, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege.

În acelaşi sens, procurorul a cerut pedepse orientate spre maximum pentru medicii Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei neonatologie, şi Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu“, dar şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar, respectiv şeful serviciului tehnic Vasile Dima şi electricianul Gigel Oprea.

Procurorul a arătat că toţi cei judecaţi au o vină clară şi bine definită, pentru care trebuie să răspundă în faţa legii. Astfel, despre doctorii Toma şi Marinescu, procurorul a arătat că aceştia nu şi-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau în calitate de oficiali ai spitalului, acesta fiind şi un motiv pentru care incendiul nu a fost prevenit şi nu a putut fi stins în cel mai scurt timp.

Totodată, procurorul a arătat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părţilor vătămate din acest caz, sumele considerabile de bani cerute drept daune de părţi urmând să fie plătite în solidar de inculpaţii din dosar.

Şase nou-născuţi au murit

În 16 august 2010, au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor.

Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu“.

Incendiul de la „maternitatea groazei“ a izbucnit pe 16 august 2010

Incendiul a izbucnit pe 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu“.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Minuta instanţei privind sentinţa în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite