Sentinţă fără precedent: Doi bucureşteni desfiinţează releele GSM de pe blocul în care locuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră în justiţie din România: Instanţa Tribunalului Bucureşti a obligat printr-o decizie definitivă operatorul Telekom Mobile SA să demonteze antenele GSM de pe un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Totul, la cererea a doi bucureşteni, care au pretins în procesul deschis împotriva companiei de telefonie că antenele montate pe blocul lor le afectează sănătatea.

Practic, magistraţii Tribunalului au menţinut, acum, soluţia dată de Judecătoria Sectorului 3 cu peste un an în urmă. „Autorizează reclamanţii să demonteze şi să mute antena GSM pe cheltuiala pârâtei Telekom România Mobile Communications S.A., dacă acesta nu execută lucrarea de bunăvoie în termenul de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în sentinţă.

Instanţa a respins, însă, o cerere de despăgubire conform căreia operatorul de telefonie ar trebui să achite daune morale de 40.000 euro pentru „prejudicii aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei”.  Totuşi operatorul de telefonie mobilă va achita cheltuielile de judecată făcute de reclamanţi în cuantum de 3873,56 lei la care se adaugă şi 1.000 lei, contravaloarea onorariului dat avocatului.

ANCOM trebuie să monitorizeze situaţia

„Problema radiaţiilor în zonele locuite ar trebui să fie abordată cu atenţie de autorităţile din România care ar putea să urmeze strategiile pe care le instituţiile europene din domeniu. Concret este vorba de măsuri de monitorizare a activităţii operatorilor care deţin astfel de echipamente”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons.

Specialistul susţine că această problema este de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). „Mai ales în zonele cu blocuri, birouri sau zone comerciale, specialiştii ANCOM, care au echipamentele necesare, trebuie să monitorizeze permanent nivelul radiaţiilor patru ca acestea să nu depăşească nivelul legal. Asta pentru că nimeni nu garantează că în unele momente radiaţiile emise de aceste relee sunt periculos de mari. Numai printr-o astfel de campanie cetăţenii vor putea fi informaţi şi sprijiniţi de autorităţi”, spne Sorin Mierlea. 

Mierlea: Ieşiţi din pasivitate!

Preşedintele InfoCons consideră referitor la acest subiect, că cetăţenii trebuie să iasă din pasivitate. „Această decizie definitivă nu trebuie să fie o excepţie. Cetăţenii care trăiesc în blocurile <<accesorizate>> cu astfel de antene ale operatorilor de telefonie mobilă trebuie să recurgă, individual sau colectiv, la instanţele de judecată. Trebuie să depună plângeri pentru că acum există precedentul. Acest caz poate fi folosit ca un ghid de bune practici. Şi plângerile la ANCOM cred că pot avea unele efecte. De ce să nu luam chiar şi exemplul aleşilor, care nu au stat pasivi şi acum primesc şi un spor de radiaţii pentru că la Palatul Parlamentului există nişte banale reţele wireless”, a subliniat Sorin Mierlea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite