Sentinţa în dosarul „Referendumul”, amânată pentru 15 mai. Liviu Dragnea e superstiţios şi spune că are emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este judecat pentru folosirea influenţei FOTO Mediafax
Liviu Dragnea este judecat pentru folosirea influenţei FOTO Mediafax

Magistraţii Curţii Supreme au amânat, luni, să dea prima sentinţă în dosarul „Referendumul” în care vicepremierul este acuzat că ar fi coordonat fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012.

Instanţa a amânat pentru 15 mai anunţarea primei sentinţe în dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului din 2012.

Dacă va fi găsit vinovat, Dragnea riscă până la 5 ani de închisoare. La ultimul termen al procesului, procurorii au cerut instanţei ca pe Dragnea să-l condamne la închisoare cu executare. În acest dosar au fost trimise în judecată peste 70 de persoane, două fiind deja condamnate după ce şi-au recunoscut faptele comise.

Emoţiile preşedintelui executiv al PSD

Ieri, cu doar o zi înainte de sentinţă, Dragnea a ţinut o conferinţă de presă în care a menţionat că are emoţii în legătură cu ziua de astăzi. Vicepremierul a fost întrebat şi ce va face dacă instanţa îl va găsi vinovat, iar răspunsul a fost evaziv: „Ştiţi bine ce voi face, numai că n-am vrut să răspund niciodată la întrebarea asta din superstiţie. Răspunsul e inclus în întrebare, ştiţi bine ce voi face”.

Vicepremierul a subliniat că este „absolut convins” de nevinovăţia sa, pe care şi-a susţinut-o cu tărie în toată această perioadă. „N-am nici eu, şi cred că nici instanţa n-a identificat vreo probă serioasă la procuror. E vorba de un şir de afirmaţii, consideraţii, deducţii, presupuneri, şi eu sper ca mâine decizia să fie de achitare“, a adăugat Liviu Dragnea.

Dacă va fi găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, vicepremierul riscă până la 5 ani de închisoare.

Proces-maraton

Procesul în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de alte 74 de persoane a început pe 15 noiembrie 2013. Sute de martori au fost audiaţi de judecători în acest dosar. Majoritatea dintre ei au spus instanţei că, deşi numele lor apar pe listele cu votanţi, ei nu s-au prezentat la urne.

În dosar a avut loc şi o primă rundă de condamnări: soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au fost judecaţi separat de ceilalţi inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce au recunoscut că au fraudat referendumul. Astfel, pe 2 iulie 2014, Curtea Supremă i-a condamnat pe cei doi la câte un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

În urmă cu două săptâmâni, pe 22 aprilie, s-a consumat ultimul termen din acest dosar, magistraţii Curţii Supreme stabilind data de 6 mai pentru anunţarea sentinţei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite