Sentinţă în dosarul „ASF”. Dan Radu Ruşanu: achitat, Carabulea: 6 ani şi 6 luni, Laura Chiţoiu: 1 an cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul Carpatica Asig Ilie Carabulea a fost condamnat marţi la şase ani şi şase luni de închisoare în dosarul ASF, în timp ce fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Dan Radu Ruşanu a fost achitat.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Ce au decis judecătorii: 
1.    Ilie Carabulea, acţionar majoritar Carpatica Asig: 6 ani şi 6 luni de închisoare  
2.    Marian Mîrzac, membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară: 4 ani şi 6 luni închisoare
3.    Dan Radu-Ruşanu, fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară: achitat
4.    Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România: 3 ani şi 6 luni închisoare
5.    Elena Rudu, membru în conducerea Carpatica Asig: 2 ani de închisoare cu suspendare
6.    Ina-Ana Crudu, director general la  Carpatica Asig: 2 ani de închisoare cu suspendare
7.    Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF: 1 an de închisoare cu suspendare
8.    Ioan Opriş, expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu: 2 luni cu suspendare
9.    Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustăţea Radu:  2 ani de închisoare cu suspendare
10.    Georgel Călin, secretar general al ASF: 1 an de închisoare cu suspendare
11.    Corneliu –Silviu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF: achitat
12.    Dan Odobescu, proprietar al unei societăţi de asigurări: achitat
13.    Carpatica Asig: 600.000 de lei amendă pentru dare de mită în formă continuată şi cumpărare de influenţă în formă continuată. “În temeiul art 71 indice 7 alin. 5 din Codul Penal de la 1969 dispune ca difuzarea hotărârii de condamnare să fie efectuată prin intermediul presei scrise, în publicaţii de largă circulaţie, sau prin intermediul presei audiovizuale, prin intermediul unui număr de 10 apariţii”.

Care erau acuzaţiile DNA

 Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Începând din mai 2013, Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", susţin procurorii.

"Carabulea Ilie (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la SC Carpatica Asig SA în perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia SC Carpatica Asig SA şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, ca intermediar în relaţia dintre Carabulea şi Mîrzac a fost desemnat Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al SC Carpatica Asig SA, acesta având rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă".

Rolul lui Ruşanu

Gruparea respectivă a fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Radu Dan Ruşanu, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Călin, Laura Chiţoiu şi Moldoveanu Corneliu Silviu, precum şi de Dan Odobescu.

La rândul lor, Ina Crudu, Elena Rusu, angajaţi la SC Carpatica Asig SA, precum şi Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infracţională constituită.

"Constituirea grupului infracţional organizat şi funcţionarea lui s-a făcut, în timp, fiecare membru având atribuţii specifice, bine determinate şi specializate, în raport de problemele financiare întâmpinare de SC Carpatica Asig SA", susţin procurorii.

Astfel, Marian Mîrzac şi, ulterior, Ina Crudu au fost propuşi şi numiţi director general la SC Carpatica Asig SA, "urmărindu-se în acest scop mărirea libertăţii de mişcare a inculpatului Mustăţea Radu, prin înlăturarea, din conducerea societăţii de asigurări a altor persoane care nu erau dispuse să adere la practicile infracţionale".
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite