Sentinţă definitivă: avocata Paula Iacob a colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocata a devenit celebră pentru că l-a apărat pe Nicu Ceauşescu
Avocata a devenit celebră pentru că l-a apărat pe Nicu Ceauşescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul fostei avocate a lui Nicu Ceau­şescu, după ce Curtea de Apel a dat o sentinţă prin care stabilea că Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate sub numele de cod „Gabriela" şi „Ioana".

Potrivit CNSAS, avocata Paula Iacob a fost recrutată de Securitate, în calitate de informator iniţial, sub numele de „Gabriela" în 1952, semnând apoi un nou angajament sub numele de „Ioana" în 1970. La dosar, CNSAS a depus angajamentul acesteia, note scrise care ar fi fost semnate de Paula Iacob, cât şi note ale agenţilor de Securitate redactate pe baza declaraţiilor acesteia. Informaţiile furnizate de avocată vizau diaspora română din Germania şi jurnalişti din cadrul postului „Europa Liberă".

Conform unei note din dosar, realizată cu ocazia unei vizite în Germania în perioada octombrie 1969-ianuarie 1970, avocata l-a întâlnit pe B.M., angajat la postul de radio Europa Liberă, cu care a fost colegă la publicaţia „Sportul popular", despre care a afirmat că „a avut o atitudine duşmănoasă la adresa regimului din România".

De asemenea, din înscrisurile depuse de CNSAS, reiese că Paula Iacob a furnizat informaţii despre angajaţi ai postului de radio Europa
Liberă şi persoane aflate în anturajul acestora.

„Din notele aflate la finalul acestor materiale reiese că persoanele respective erau în atenţia organelor de Securitate, situaţie în care orice informaţie primită cu privire la acestea erau considerate ca având potenţial informativ", susţin judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti în motivarea primei sentinţe. Paula Iacob a negat că ar fi dat note informative.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite