Senatorul PSD Sorin Lazăr, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorului PSD ieşean Sorin Constantin Lazăr a fost găsit vinovat ieri de abuz în serviciu şi condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani. Completul de 5 judecători a respins apelul parlamentarului împotriva unei decizii similare date de Curtea Supremă. Sentinţa este definitivă.

Potrivit deciziei, fostul contabil al comunei, Constantin Petruşcă a fost condamnat tot la un1 an de închisoare cu suspendare. Magistraţii au mai decis confiscarea de la cei doi inculpaţi a câte 15.819 de lei.

Condamnat şi pentru nepotism

Lazăr a mai fost condamnat, pe 11 noiemebrie 2014, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiind primul parlamentar cu o astfel de sentinţă. În calitate de senator, propusese şi avizase contractul individual de muncă in baza căruia fiul său a fost angajat în perioada 1 septembrie 2010 – 1 octombrie 2011 la biroul parlamentar de circumscripţie.

El şi-a recunoscut vina în acest dosar şi a făcut un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Faptele de abuz în serviciu, de care a fost acuzat de procurorii anticorupţie, au fost săvârşite, potrivit anchetatorilor, în perioada în care Lazăr era primar al comunei Strunga, judeţul Iaşi.

În decembrie 2014, într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, în dreptul numelui senatorului erau trecute ”trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care două în formă continuată”. Potrivit  rechizitorului, Sorin Lazăr, în perioada 2008 – 2009, ”a dispus aprobarea, fără nicio bază legală”, a mai multor plăţi către persoane, sub formă de ”onorarii participare la licitaţii”, ”plată lunară zilieri” şi premii anuale pentru viceprimarul comunei Strunga.

 

„În acest mod, primarul şi viceprimarul comunei şi-au însuşit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, deşi conform prevederilor legale indemnizaţia lunară era singura formă de remunerare a primarului şi a viceprimarului pentru activitatea corespunzătoare funcţiei.”

 

 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite