UPDATE Interceptări. Senatorul Isăilă a fost „turnat” succesiv la DNA de colaboratorii săi. Un comisar DNA îl avertiza despre datele din dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Marius Isăilă a fost denunţat succesiv de colaboratorii săi, pe parcursul cercetărilor în dosarul în care e acuzat de trafic de influenţă, procurorii constatând că parlamentarul discuta în toalete şi îşi dezbrăca interlocutorii pentru a verifica dacă au aparatură de ascultare. Mai mult, cazul a dus la deconspirarea unui fost comisar DNA care furniza celor cercetaţi informaţii confidenţiale, inclusiv despre de acţiuni de flagrant.

UPDATE Marius Isăilă susţine în discuţiile cu consilierul său Cristian Ene că poate “aranja” concursul de la Direcţia Antifraudă a ANAF, prin intervenţii la Daniel Chiţoiu şi Gelu Diaconu, dar şi că are cunoştinţe care îl pot informa cu privire la anchetele în curs ale DNA ce l-ar fi vizat.

"Conform celor precizate de suspectul Ene Cristian Ştefan şi surprinse în urma monitorizării ambientale, sprijinul pe care Cristescu Cătălin urma să îl primească în vederea favorizării acestuia pentru promovarea concursului amintit (pentru a intra în Direcţia Antifraudă a ANAF, n.r.) urma a se realiza prin intervenţii la nivelul unor persoane ce deţin importante funcţii de conducere: Daniel Chiţoiu – fost ministru de finanţe, Gelu Diaconu – şef ANAF sau un procuror, nenominalizat, din cadrul PÎCCJ – DIICOT, structura centrală, ce este implicat în organizarea concursului respective sau care coordonează anchete în colaborare cu ANAF", se arată în referatul procurorilor, potrivit Mediafax.

În rechizitoriul DNA sunt redate mai multe pasaje ale conversaţiilor dintre Ene şi Isăilă, surprinse prin mijloace audio şi video:

Ene Cristian: Bun. Şi ce încotro s-o apucăm? Dacă îmi spui tu încotro s-o apucăm?

Isăilă Marius Ovidiu: Stai calm că vreau să fac nişte investigaţii

Ene Cristian: Bă, Ovidiu, bă, avem timp acuma de, de…?

Isăilă Marius Ovidiu: Da, da. Băiatu’, ascultă-mă. Tu ascultă-mă! E ceva în neregulă aici. Nasul meu de vulpoi bătrân îmi spune că e ceva în neregulă. Omule! Asta putea fi rezolvată super simplu. Chemat el şi dat o declaraţie la DNA. Nu cu venit cu camere cu alea, cu alea peste voi.

Ene Cristian: Bun. Întrebarea este...

Isăilă Marius Ovidiu: Pentru că nu are logică.

Ene Cristian: Ce-i spun ăstuia Ovidiu? Eu asta vreau să ştiu. Restu’ până m-or chema mă duc eu şi văd eu cum mă descurc.

Isăilă Marius Ovidiu: Spune-i cum…

Ene Cristian: N-am auzit.

Isăilă Marius Ovidiu: Să aştepte. Aşteptăm un pic. Bă?

Ene Cristian: Întrebare!

Isăilă Marius Ovidiu: Mă, ce vânt în…(foloseşte cuvânt obscene)…

Ene Cristian: Da. O rezolvăm sau nu? (se referă la „aranjarea” concursului pentru care Cristescu remisese cei 20.000 de euro – n.a.)

Isăilă Marius Ovidiu: Lasă-mă! Lasă-mă s-o...Eşti nebun la cap? Tu nu vezi în ce ţară trăim? Lasă-mă dracului în pace! Gândeşte-te la rece.

[….]

Ene Cristian: Ca să vedem ce se petrece. Îi spun şi lu’ ăsta, îl chem undeva şi-l dezbrac. Spun: „Bă, băiatule, ai răbdare”

Isăilă Marius Ovidiu: „Ai răbdare pentru că e ceva în neregulă” E posibil ca...e posibil ca ţinta să fiu...(vorbeşte în şoaptă şi arată cu mâna dreaptă spre el)...Mai ştii? (îi dă indicaţii consilierului său cum să îl tempereze pe Cristescu Cătălin – n.a.)

[...]

Isăilă Marius Ovidiu: Nu, mă! Nu ştiu eu dacă e monitorizat sau nu e monitorizat. Mă refer la Cătălin (Cristescu, n.r.). Ai putea să te duci să-i spui deschis: „Bă, în urma a ce s-a-ntâmplat aseară, cred că realizezi şi tu că e ceva în neregulă. Hai să vedem cum dracu o facem, banii ăia ţi-i restitui, am avut o datorie la cineva, i-am dat...(neinteligibil)...Înţelege-mă, că nu...” Tu nu i-ai spus lu’ Cătălin...Mie...a..mie nu mi-ai dat nimic.

Ene Cristian: Întrebarea este alta, Ovidiu. Nu s-o fi aflat de la tine, ceva?

Isăilă Marius Ovidiu: (gesticulează vehement din cap în sens negativ şi ridică degetul arătător al mâinii stângi) Cu un singur om am vorbit.

Ene Cristian: Aici e întrebarea!

Isăilă Marius Ovidiu: A...a...

Ene Cristian: Dacă nu te-a dat în primire...

Isăilă Marius Ovidiu: Nu i-am...nu i-am dat nume, nu i-am dat nume.

Ene Cristian: Numele cui?

Isăilă Marius Ovidiu: Persoanei. Ha, ha, ha!

Ene Cristian: Numele lu’ Cătălin?

Isăilă Marius Ovidiu: Da. Ha! Lucrez deştept eu!

Ene Cristian: Păi fii atent. Nu i-ai dat numele, a vorbit şi ne-a luat pe toţi în...(foloseşte un cuvânt obscen) ăsta o fi vorbit ceva la telefon?

Isăilă Marius Ovidiu: Nu, nu, nu, mergi prea departe! Nu, mergi prea departe, ascultă-mă! Mergi prea departe! Believe me!

Ene Cristian: Mă gândesc că, dacă îl văd...

Isăilă Marius Ovidiu: Ă? Zi, mă!

Ene Cristian: Deci, mă gândesc că, dacă ai vorbit cu ăla de ai zis tu că e procuror, sau ce (foloseşte o expresie obscenă) e...

Isăilă Marius Ovidiu: Da.

Ene Cristian: Ăla ne-a...ăla a făcut autodenunţ!

Isăilă Marius Ovidiu: Nu, mă! Nu, mă! Fugi, bă, de-aicea! Termină cu prostiile! Cristi, ai înnebunit?

Ene Cristian: Bă, tu ai văzut ce a făcut...ă...Vulpescu autodenunţ?

Isăilă Marius Ovidiu: Nu este vorba! Uită subiectul! Ascultă-mă ce-ţi spun! Uită subiectul! N-are nicio legătură. Uită subiectul! Nu are nicio legătură. Belive me! Uită subiectul!

Ene Cristian: Bun. Hai să concluzionăm, să ne vedem de drum, că n...vreau să ies afară de aici

Isăilă Marius Ovidiu: Da’ ieşim. Deci, părerea mea: calm...Calm. Eu mă voi duce să văd dacă...Să verific ceva. Să verific, să văd dacă iese ceva. Şi ne vedem peste două, trei zile. Nu ne auzim pe telefon, nu vorbim. Doar dacă mă suni: „ce faci? Tre’ să vin pe la Senat. Mă, tre’ să vin pe la Senat” Atât.

De asemenea, senatorul PSD susţine într-o altă conversaţie cu consilierul său parlamentar, Cristian Ene, că ar fi putut să verifice aspecte legate cercetările procurorilor şi face referire la o conversaţie anterioară cu un anume „şef” pe marginea unor eventuale investigaţii.

Isăilă Marius Ovidiu: Eu...ţi-am zis, eu verific. Că astăzi pot să verific. Am posibilitatea să verific.

Ene Cristian: Noi tre’ să ne asigurăm că nu e de la ăla.

Isăilă Marius Ovidiu: Da. Păi, şi eu asta vreau să fac...

Ene Cristian: Da. Ă...

Isăilă Marius Ovidiu: Dar în orice caz, în orice caz...Cristi, uită-te la mine!

Ene Cristian: Încerc să-mi aduc aminte.

Isăilă Marius Ovidiu: Ce?

Ene Cristian: Încerc să-mi aduc aminte ceva. Nu mai ştiu. Firma sau ăla...nu mai ştiu.

Isăilă Marius Ovidiu: Hm?

Ene Cristian. Firma sau ăla...da’ nu mai ştiu.

Isăilă Marius Ovidiu: Nu mai...(neinteligibil)

Ene Cristian: (Ti)...fovici, Fo...fum, Fu...Mă rog (se referă la Timofanovici – n.a.)

Isăilă Marius Ovidiu: (vorbeşte în şoaptă) Chiar aşa dacă este, ...(neinteligibil)...dă autodenunţ, suntem...(neinteligibil)...Asta mi-a zis şefu’ atunci. ...(neinteligibil – gesticulează cu ambele mâini)...Între noi.

Ene Cristian: Da, da’ noi trebui să ne punem de acord, mânca-ţi-aş gura ta! Dacă este autodenunţ, ăia ne vor chema...Eu...Eu nu cred în coincidenţe Ovidiu.

Isăilă Marius Ovidiu:...(neinteligibil)...Da.

Ene Cristian: Ne vor chema pe amândoi la spo...

Isăilă Marius Ovidiu: Da...

Ene Cristian: La spovedanie...sută la sută!

Isăilă Marius Ovidiu: Da. Şi? Stăm împreună de...(neinteligibil)...şi spunem ce vorbim. Da.

Senatorul Isăilă ar fi fost denunţat pe parcursul cercetărilor de „intermediarul” Cătălin Cristescu, pe care l-a folosit pentru a obţine aproximativ 200.000 de euro din trafic de influenţă, dar şi de „prietenul” şi consilierul său parlamentar, Ştefan Cristian Ene, se arată în referatul anchetatorilor, citat de Mediafax.

Cei doi au colaborat cu procurorii DNA pentru a proba infracţiunile în cazul senatorului PSD, Cristescu participând la organizarea flagrantului lui Ene, şi la rândul său Ene pentru a completa probleme de trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri.

Cazul senatorului Marius Isăilă se află pe masa Comisiei juridice din Senat, care urmează să propună plenului Senatului o rezoluţie pentru încuviinţarea arestării preventive sau respingerea solicitării formulate de DNA.

Procurorii spun că solicitarea de arestare preventivă a lui Isăilă este justificată de faptul că au fost constatate „repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 – 2014), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor – prin folosirea şi interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani ceruta ca urmare a traficării influenţei, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională, respectiv, în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialog în şoaptă însoţit de gestică, precum şi încercările de a şterge urmele prin redactarea unor contracte false care să creeze o altă aparenţă decât realitatea primirii unor sume de bani”.

Totodată, DNA susţine că Isăilă a încercat să afle date nedestinate publicităţii, despre posibile cercetări ce s-ar fi putut efectua faţă de persoana sa de către organele judiciare.

Cei implicaţi aveau o „cârtiţă” în DNA

Mai mult, în acest caz cercetările au fost blocate în 2012 de o scurgere de informaţii din cadrul DNA, al cărei autor a fost comisarul şef Emil Dan Manolachi.

Astfel, în momentul în care procurorii DNA pregăteau un flagrant în care era vizat Cătălin Cristescu (intermediar folosit de senatorul Marius Isăilă), cu implicarea omului de afaceri Lucian Timofanovici, operaţiunea a fost ratată din cauza informaţiilor divulgate din interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Timofanovici îl denunţase la DNA pe Cristescu, care era comisar în cadrul Gărzii Financiare, după ce acesta îi solicitase în numele actualului senator PSD,Marius Isăilă o nouă sumă de bani (150.000 de euro) pentru rezolvarea favorabilă a unui control al ANAF la o firmă a sa. Anterior, Timofanovici mai achitase 200.000 de euro în acelaşi scop.

Refereratul DNA precizează că ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul DNA, comisarul şef Emil Dan Manolachi, ar fi fost cel care a furnizat informaţii din dosarul în cauză pentru a fi avertizat Cristescu.

"Trebuie precizat că activitatea de monitorizare a lui Cristescu Cătălin a continuat şi după întâlnirea acestuia cu denunţătorul (Timofanovici, n.r.), din ziua de vineri, 6 iulie 2012, însă, săptămâna următoare, încercările repetate ale denunţătorului de a-l contacta şi de a se întâlni cu suspectul Cristescu au rămas, în mod inexplicabil, fără rezultat, mai ales că pretinderea sumelor de bani din partea acestuia, fusese explicită, fiind nejustificate desele amânări din partea sa", se arată în referatul DNA.

Procurorii precizează că inclusiv „încercările sporadice” ale lui Timofanovici, pe parcursul anului 2012 şi în a doua jumătate a lui 2013, de a-l contacta pe Cristescu au rămas fără rezultat, acesta evitând să se întâlnescă şi să-i vorbească omului de afaceri.

"Surprinzător a fost însă momentul când, în a doua jumătate a anului 2013, cei doi s-au întâlnit întâmplător într-un loc public, iar la solicitarea denunţătorului de a purta o discuţie cu el, Cristescu Cătălin l-a invitat într-un loc mai retras, i-a cerut să îşi dea jos sacoul, evident temându-se că va fi înregistrat şi apoi i-a reproşat lui Timofanovici Lucian că ar fi auzit că «cineva s-a dus la DNA şi a făcut un denunţ»”, arată procurorii, care au continuat cercetările asupra afirmaţiei acestuia.

Ei au constatat faptul că informaţiile din dosarul instrumentat de procurorii DNA proveneau chiar din cadrul instituţiei, deschizând un dosar separat.

Anchetatorii arată că Manolachi l-ar fi atenţionat pe Cristescu asupra flagrantului prin intermediul unui alt comisar din Garda Financiară, secţia Constanţa, Fronea Ciprian Mihail. Acesta din urmă a transmis informaţia privind flagrantul lui Cristescu lui Sorin Florea, comisar general în Garda Financiară, care i-a informat pe subordonaţii săi Tomescu Eduard şi Buduleanu Mădălina, colegi ai lui Cristescu.

Pe 4 aprilie, DNA a anunţat că procurorii Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au început urmărirea penală în cazul senatorului Marius Ovidiu Isăilă, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată şi a unei infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Marius Isăilă a fost, în aceeaşi zi, la DNA, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

„În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în prima parte a anului 2012, suspecţii Isăilă Marius Ovidiu, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice şi Ene Cristian Ştefan, în înţelegere cu suspectul Cristescu Cătălin, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF, la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens”, susţin procurorii anticorupţie.

Isăilă ar fi cerut banii pentru a interveni pe lângă funcţionari ANAF

Isăilă şi Ene i-au cerut lui Cătălin Cristescu 200.000 de euro, susţinând că vor interveni pe lângă funcţionarii ANAF. Ulterior, Cristescu a transmis solicitarea către reprezentantul firmei, denunţător în cauză, care le-a dat suma pretinsă, în mai multe tranşe.

„Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină suspectului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe lui Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan”, a precizat DNA.

După ce le-a dat cei 200.000 de euro ceruţi, întrucât controlul a continuat, Cristescu le-a transmis lui Isăilă şi Ene „nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului”. Aceştia au pretins însă alţi 150.000 de euro, în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.

Anchetatorii au mai stabilit că în luna august 2013, Isăilă şi Ene i-au pretins lui Cristescu 20.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari publici să îl sprijine pe acesta să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

„În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort - în vederea favorizării suspectului Cristescu Cătălin la concursul ce a avut loc la data de 29.03.2014 pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - suspectul Isăilă Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Ştefan, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro”, au precizat procurorii.

După ce Cristescu le-a dat cei 20.000 de euro ceruţi, Marius Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, „a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut”, între Ene şi Cristescu.

DNA a precizat că, în acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Cristian Ştefan Ene, în prezent consilier parlamentar, pentru două infracţiuni concurente de trafic de influenţă, şi Cătălin Cristescu, la data faptelor comisar la Garda Financiară, structura centrală, tot pentru trafic de influenţă.

Marius Isăilă este senator din 2012.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals

Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri. Acesta s-a prezentat în această dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie însoţit de avocatul său. Concret, parlamentarul este acuzat că în anul 2012 ar fi primit o mită de 200.000 de euro pentru a opri un control al ANAF la o societate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite