Senatul a adoptat Ordonanţa privind organizarea concursului de promovare în funcţia de judecător la Curtea Supremă şi a aprobat mărirea salariilor la ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent există un număr mare de posturi vacante de judecător la ICCJ FOTO Adevărul
În prezent există un număr mare de posturi vacante de judecător la ICCJ FOTO Adevărul

Judecătorii şi procurorii care au cel puţin gradul de Curte de Apel sau Parchet de pe lângă Curtea de Apel, care au îndeplinit cel puţin trei ani în această funcţie sau la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la Curtea Supremă.

Senatul a adoptat în calitate de Cameră decizională, fără amendamente, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 81/2012 pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, informează Mediafax.

Adoptarea ordonanţei de urgenţă a avut ca scop înlăturarea blocajului în procedura de promovare în funcţia de judecător la ICCJ. Executivul mai arată, în expunerea de motive, că în prezent există un număr mare de posturi vacante de judecător la ICCJ, situaţie care împiedică funcţionarea în condiţii de normalitate a instanţei supreme.

Guvernul menţionează de asemenea că la concursul din anul 2012 s-au constatat o serie de neajunsuri la promovarea în funcţia de judecător la ICCJ - procedura a ocupat o perioadă mare de timp, cu un cost financiar ridicat, cu un număr foarte mare de persoane implicate în organizarea concursului (170 de persoane) şi cu o eficienţă scăzută a procedurii, promovând doar doi candidaţi.

Senatul a aprobat majorarea salariilor inspectorilor ANI

De asemenea, Senatul a aprobat un OUG prin care sunt majorate salariile inspectorilor ANI.

Prin urmare, salariul de bază al funcţiei de inspector de integritate cu grad superior şi cu grad principal se vor stabili, prin asimilare, cu salariul de bază al funcţiilor corespondente din cadrul Consiliului Concurenţei, corespunzător vechimii în muncă, au decis, luni, senatorii.

Senatul a adoptat, fără amendamente, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă 5/2013 pentru modificarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

În expunerea de motive, Guvernul a menţionat că din anul 2011 până în prezent au părăsit sistemul 16 inspectori de integritate, în special din cauza nivelului scăzut al salarizării raportat la responsabilităţile şi volumul de activitate specifice funcţiei, la acel moment ANI funcţionând cu numai 26 inspectori de integritate cu funcţie de execuţie, al căror salariu mediu net este de aproximativ 2.500 lei.

O altă prevedere a ordonanţei de urgenţă stipulează că salariul de bază al funcţiei de director general din cadrul ANI se stabileşte, prin asimilare, cu salariul de bază al funcţiei de director din cadrul Consiliului Concurenţei, corespunzător vechimii în muncă.

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a ordonanţei de urgenţă în calitate de Cameră decizională, acesta urmând să meargă la promulgare la preşedintele Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite