Selfie România. Parada de pe trotuar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un român de pe rândurile din spate s-a uitat la parada militară pe ecranul telefonului. El a ridicat dispozitivul peste mulţime cu ajutorul unui selfie-stick. FOTO: Cristian Delcea
Un român de pe rândurile din spate s-a uitat la parada militară pe ecranul telefonului. El a ridicat dispozitivul peste mulţime cu ajutorul unui selfie-stick. FOTO: Cristian Delcea

Peste 10.000 de oameni au luat parte la parada militară, desfăşurată azi în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Câteva sute au reuşit să vadă câte ceva. Restul, miile de cetăţeni care n-au prins loc pe primul rând, s-au înghesuit pe trotuare, s-au împins unii în alţii, s-au certat, s-au ridicat pe vârfuri să prindă măcar o poză cu telefonul şi, până la urmă, au plecat spre case înjurând organizarea: „ţară de căcat“.

La televizor ni se arată o paradă glorioasă, surprinsă de camerele de filmat din cele mai bune unghiuri: de pe clădirile din Piaţa Constituţiei sau de la sol, din mijlocul transportoarelor blindate. Dar, dacă vrei să mergi la parada militară ca spectator nu vei vedea nimic. Vei rămâne blocat pe un trotuar şi sute de cefe omeneşti te vor despărţi de tancurile şi de lansatoarele de rachete ale Armatei Române. Vei trage totuşi în piept noxele autocamioanelor Roman şi vei face un selfie în care se va vedea turela unui tanc.

selfie

O zi perfectă pentru selfie

„Înaintează, măi, frăţioare, că mi se pişă copilul pe el“. „Unde, nemernicule? Crezi că mie îmi place să stau înghesuit aici, să miros băşinile voastre? Tu nu vezi că ne-am blocat şi nu se mai poate trece?“. Scena se petrece în marginea Bulevardului Libertăţii, unde se întâlneşte cu Splaiul Dâmboviţei. Prinşi în strâmtoarea trotuarului, oamenii sar balustrada şi fac echilibristică pe marginea râului. Nu mai interesează pe nimeni parada, fiecare vrea să ajungă undeva şi nu mai poate. Unii vor să ajungă la WC-urile publice din parcul Izvor, alţii vor la metrou, unii îşi iau la rost iubitele că i-au târât la paradă în ziua lor liberă: „bine că am văzut nişte dube de poliţie pe care le văd în fiecare zi!“. Alţii îşi ridică copiii pe umeri, copiii se sperie de împuşcăturile în aer şi încep să plângă.

1 decembrie

Parada telefoanelor

Parada de pe bulevard este grandioasă, dar pe trotuar totul e mic, cetăţenesc. Mici ghionturi de răzbunare, respiraţii grele, mărunt din buze de nervi. Până la urmă se termină. Trec avioanele, mulţimile ridică ochii spre cer „hohooooo, cu reacţie“. Adolescenţii veniţi la caterincă repetă obsesiv după fiecare avion: „Asta înseamnă să fii mafiot!“. Trec şi jandarmii călare pe cai şi-apoi puhoiul se revarsă pe bulevardul mare. Urmează parada românilor simpli spre metrou, printre grămăjoare de balegă de cal şi fuioare de frunze galbene. „Mami, mergem la mall?“ „Mergem, mami“.

adolescenti

Marea tăguire de la 1 decembrie

aro

Reporterul „Adevărul“ n-a văzut mare lucru din parada militară de 1 decembrie, dar în Piaţa Unirii a văzut un Aro de poliţie, dotat cu ştergătoare ruginită şi banchete acoperite cu pături.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite