Seism de 3,2 pe Richter în zona Vrancea. Sfaturi care pot salva viaţa în caz de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un seism de 3.2 pe Richter a avut loc în această noapte FOTO Adevărul
Un seism de 3.2 pe Richter a avut loc în această noapte FOTO Adevărul

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 pe Richter a avut loc miercuri în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Sursa citată arată că seismul a avut loc la o adâncime de  109 de kilometri, iar localităţile cele mai apropiate de epicentru au fost Vălenii de Munte (30 kilometri), Plopeni (46 km), Boldeşti-Scăeni (47 km), Săcele (47 km), Câmpina (49 km).

Dat fiind faptul că miercuri se marchează 28 de ani de la cutremurul din 1977, atât autorităţile cât şi organizaţiile neguvernamentale care activează în prevenire, au transmis o serie de sfaturi de urmat în caz de seism.

Spre exemplu, Habitat for Humanity România spune că nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine. Pregătirea şi educaţia preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieţi, la reducerea panicii şi dezorganizării.

1. În cazul în care locuinţa dvs. nu a mai fost renovată de mult timp, faceţi verificări şi îmbunătăţiri – de la structura de rezistenţă la reparaţii ale pereţilor, până la schimbarea instalaţiei electrice sau a celei de gaze.

2. Amplasaţi aparatele casnice (frigider, maşină de spălat, etc.) astfel încât să nu se afle în apropierea ieşirilor din camere sau din locuinţă. În cazul unui seism acestea se pot deplasa şi bloca accesul. Asiguraţi-vă şi că sunt fixate bine, în cazul unei deplasări racordurile se pot rupe.

3. Verificaţi carafturile suspendate din bucătărie suntfoarte bine prinse în pereţi. Nu puneţi obiecte grele pe rafturile suspendate. În caz de cutremur uşile se pot deschide, iar obiectele grele pot provoca răni. Pentru un plus de siguranţă, asiguraţi uşile dulapurilor cu închizători eficiente la oscilaţii. Depozitaţi cutiile ce conţin combustibili sau chimicale în dulapuri în care nu se pot răsturna sau în camere în care nu se locuieşte.

4. Fixarea foarte bunăeste valabilă şi pentru televizioarele suspendate sau alte obiecte de decor, care se pot desprinde uşor în eventualitatea unui cutremur. Pentru televizor, folosiţi o măsuţă joasă pe care să îl instalaţi.

5. Nu amplasaţi rafturi şi obiecte deasupra patului. Un cutremur în timpul nopţii poate determina deplasarea obiectelor sau căderea rafturilor.

6. Alegeţi lustre care se pot fixa cu uşurinţă.

7. Fixaţi mobilierul astfel încât acesta să nu se poată deplasa.

8. Este bine să aveţi în casă o masă solidă, rezistentă, sub care vă puteţi adăposti în caz de cutremur.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite