Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, pe ordinea de zi a CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM presedinti Foto Adevărul
CSM presedinti Foto Adevărul

Plenul CSM e programat să se întrunească din nou miercuri, la ora 13.00, după ce marţi nu a fost cvorum. Pe ordinea de zi se află validarea rezultatelor concursului pentru numirea şefului Inspecţiei Judiciare, dar organizarea concursului pentru numirea noului şef al Secţiei speciale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii este programat să se reunească în şedinţă miercuri, la ora 13.00, potrivit ordinii de zi publicate pe site-ul instituţiei.

Al treilea punct al ordinii de zi a şedinţei îl reprezintă validarea rezultatelor concursului pentru numirea lui Lucian Netejoru în funcţia de şef al Inspecţiei Judiciare.

Netejoru a obţinut, la concursul din martie susţinut în faţa comisiei CSM, un nou mandat, el fiind şi singurul candidat. Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent. Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte, obţinând astfel un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei, după ce a susţinut interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, care a condus comisia din care au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chiş şi Florin Deac. 

Mandatul lui Lucian Netejoru la Inspecţia Judiciară s-a încheiat pe 1 septembrie anul trecut, însă din acel moment, el a condus instituţia ca interimar.

Al patrulea punct de pe ordinea de zi a şedinţei plenului îl reprezintă organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din cadrul Parchetului General, după ce actualul şef, Gheorghe Stan, a fost numit judecător la CCR.

Discuţia va avea loc după ce Camera Deputaţilor a votat, în urmă cu o săptămână, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României. Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi, detronându-i pe Ioan Cupşa, propus de PNL, care a obţinut 63 de voturi, şi pe Vlad Ştefan, propus de USR, care a obţinut doar 25 de voturi „pentru”. Înainte de a deţine şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor, Gheorghe Stan a fost adjunctul lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecţiei Judiciare.

Un alt punct de pe ordinea de zi îl reprezintă, totodată, suplimentarea numărului de posturi din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Discutiile despre consolidarea acestei sectii vin in contextul in care mai multe organisme internationale cer ca aceasta structura sa fie desfiintata.

Iniţial, şedinţa plenului CSM a fost programată pentru marţi, 14 mai, însă nu a fost întrunit cvorumul legal de prezenţă astfel că ea a fost amânată pentru miercuri. De la şedinţa de marţi au lipsit Tatiana Toader, care e concediu postnatal, Andrea Chis, care e în delegaţie la Luxembourg şi Romeo Chelaru, care avea concediu aprobat mai demult, potrivit reprezentanţilor CSM, dar şi procurorii Cristian Ban şi Florin Deac. Cvorumul de şedinţă este de 15 membri.

Asociatia de procurori Initiativa pentru Justitie i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa participe la sedinta plenului CSM de marti, motivul fiind concursul pentru sefia Inspectiei Judiciare. "Solicitarea noastra este motivata de faptul ca la punctul 3 de pe ordinea de zi, anuntata in seara zilei de vineri, 10.05.2019, se gaseste 'Validarea rezultatelor concursului pentru numirea in functia de inspector sef al Inspectiei Judiciare' - concurs organizat in perioada 21 decembrie 2018 28 martie 2019, cu privire la care avem motive temeinice de considera ca a fost viciat prin actiunile a trei membri ai comisiei de concurs: Lia Savonea (presedinte al CSM), Evelina Oprina si Victor Alistar (membri CSM), in sensul favorizarii unicului candidat, Netejoru Lucian (fost inspector-sef al Inspectiei Judiciare si actual inspector-sef interimar gratie interventiei Guvernului prin OUG nr. 77/2018) ", se arata intr-o scrisoara transmisa de asociatie luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite