Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Transmiterea comunitară e deja o realitate. Ne punem problema izolării la domiciliu a celor peste 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţiu Moldovan FOTO Marian Iliescu
Horaţiu Moldovan FOTO Marian Iliescu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a declarat la Digi24 că numărul crescut de infectări din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal de alarmă şi că transmiterea intracomunitară este o realitate. De asemenea, el a explicat că persoanele cele mai expuse sunt cele peste 70 de ani şi că se pune problema izolării lor la domiciliu.

Horaţiu Moldovan (MS) a declarat că problema transmiterii intracomunitare a noului coronavirus este deja o realitate, având în vedere numărul crescut de infectări în ultimele 24 de ore, respectiv de 60 de cazuri. 

„Acest salt faţă de ziua de ieri e un element de alarmă, interesează rata cu care numărul infectaţilor creşte, pentru a putea face o previziune şi pentru a se urm[ri ce se poate întâmpla.Dacă creşterile de 15 – 20 cazuri s-au menţinut constante până acum, o creştere de 60 de cazuri arată o tendinţă de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur. Să sperăm că această situaţie nu va fi extrem de dinamică. 

Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situaţie, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenţia constă în întreruperea acestui lanţ de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinaţi, izolaţi“, a atenţionat Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, potrivit digi24.ro. 

El a subliniat faptul că românii ar trebui să ia în serios recomandările autorităţilor privind autoizolarea: „Dar un rezervor interior de coronavirus în România există, este evident că a venit din vestul Europei, a putut fi controlată parţial, dar cei care l-au adus, prin contactele pe care le au cu cei cunoscuşi, îl răspândesc. Cu cât populaţia are înţelegere mai mare, cu atât va fi mai bine controlată infecţia“.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii a continuat prin a declara că se pune problema posibilităţii izlării la domiciliu a persoanelor trecute de 70 de ani.

„Este evident că populaţia cea mai expusă la risc e populaţia în vârstă. Conform datelor avute de noi şi care concordă cu cele de la OMS, care se referă la persoanele de peste 70 de ani, aceste persoane au un grad ridicat de mortalitate. Este imperios necesar să limităm contactul şi posibilitatea de a se infecta această categorie de pacienţi.

Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluţii, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competenţa Ministerului de Interne, mai puţin a MS. Se pune într-adevăr problema găsirii unor soluţii pentru a pune deoparte pacienţii de peste 70 de ani sau posibilii pacienţi peste 70 de ani, pentru a limita extensia infecţiei la această categorie a populaţiei. Dar, măsura izolării e întâi o problemă de decizie la nivelul comitet“, a explicat Horaţiu Moldovan. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite