Sechestru pe bunurile fostului vicepreşedinte de la „Restituirea Proprietăţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Remus Baciu (38 de ani) a fost trimis în judecată miercuri pentru trafic de influenţă. El se află în stare de arest preventiv.

Remus Baciu, care avea şi rang subsecretar de stat, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, după ce în perioada iunie - august 2011, ar fi pretins prin intermediul Cameliei Andruşenco, 15% din valoarea despăgubirilor acordate de ANRP pentru persoanele deposedate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Şpaga era solicitată pentru a face demersurile pentru urgentarea soluţionării dosarelor i remiterea banilor cuveniţi, prin convertirea sumelor în acţiuni la Fondul Proprietatea. În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi soţul Cameliei Andruşenco, Gheorghe Ciubotaru, pentru complicitate la trafic de influenţă.


Mita în rate

Remus Baciu ar fi cerut aproximativ 1,5 milioane de euro pentru a urgenta despăgubirile pentru un teren din Capitală. Valoarea terenul, în suprafaţă de 8.180 metri pătraţi, a fost stabilită la aproximativ 10,5 milioane de euro, iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a despăgubirilor. Baciu a fost prins în flagrant când primea partea lui din şpaga cerută. Mai exact, la începutul lunii august, Remus Baciu a primit, prin intermediul Cameliei Andruşenco, 100.000 de euro de la una dintre proprietare - Elisabeta Androne, învinuită la rândul său pentru cumpărare de influenţă.

La 8 august, Baciu a primit alţi 100.000 de euro de la Valeria Stan. Totodată, la 24 august, circa 230.000 de euro au ajuns la Baciu şi Andruşenco de la Petra Vişan şi Elena Albu. Culmea mitei, la 26 august 2011, Remus Baciu şi Camelia Andruşenco s-au întâlnit pentru a împărţi ultima rata din „pradă", respectiv cei 230.000 de euro. În acel moment, cei doi au fost prinşi în flagrant, banii fiind marcaţi de anchetatori. În vederea confiscării speciale, DNA a dispus sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea lui Remus Baciu Virgil (până la concurenţa sumei de 734.000 lei, reprezentând valoarea bunurilor identificate), Camelia Teodora Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru până la concurenţa sumei de 682.600 lei.


Cap de afiş şi în dosarul „Steriletul"

Remus Baciu mai este implicat într-un scandal de corupţie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Mai exact, în perioada în care Remus Baciu era consilier al ministrului Sănătăţii la vremea când acest portofoliu era deţinut de Daniela Bartoş (PSD), acesta ar fi fost implicat în achiziţionarea de sterilete la preţuri de cinci ori mai mari decât cele din farmacii şi de 30 de ori mai mai decât cele din import.

Potrivit procurorilor, în perioada 13 decembrie 2002 -31 ianuarie 2003, Remus Baciu şi Daiana Elena Druţă, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către SC Vodimedicor Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723, 96 de lei (223.000 de dolari), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A.


Prejudicii de 178.000 de dolari


Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 lei, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 lei, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 lei. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116, 80 lei (178.000 de dolari). Pentru înlesnirea atribuirii acestui contract, Remus Baciu ar fi primit şpagă 67.000 de lei (în numerar şi prin transfer bancar de la firma Vodimedicor).

Pentru a ascunde natura reală a acestei sume, Baciu ar fi determinat-o pe concubina sa, Ileana Adriana Deac, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, să întocmească un contract de asistenţă juridică care viza soluţionarea unui litigiu inexistent al Vodimedicor cu o firmă de transport aerian. În acest dosar, Baciu a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti, însă cauza este pe rol la instanţa supremă şi are termen la 15 septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite