Sebastian Ghiţă, în direct la Antena 3 după dezvăluirile fostului deputat Vlad Cosma: „Nici Ceauşescu nu făcea aşa ceva“. Reacţia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă/ Foto: Inquam Photos
Sebastian Ghiţă/ Foto: Inquam Photos

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a reluat duminică, la Antena 3, afirmaţiile conform cărora avea o relaţie apropiată cu şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, susţinând că aceasta a fost la el acasă, la Ploieşti, „a venit la vie“ şi a fost văzută de lăutari, de chelneri şi a precizat că se va gândi cum poate dovedi relaţia pe care a avut-o cu Laura Codruţa Kovesi.

UPDATE „Cu referire la emisiunea difuzată de postul de televiziune Antena 3, în cursul serii de 11 februarie 2018, în care au fost prezentate o serie de înregistrări audio, ce redau presupuse discuţii purtate de procurorul şef al Serviciului Teritorial Ploieşti - Onea Lucian cu inculpatul Cosma Vlad, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

1. Vlad Cosma, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a prezentat denaturat situaţia dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal.

2. Relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la şeful Serviciului Teritorial Ploieşti şi, în lipsa acestuia, la alţi procurori/ofiţeri de poliţie judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său - inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în acelaşi dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat şi fiul său)”, transmite DNA într-un comunicat difuzat luni.

Conform instituţiei, „procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracţiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum şi să întocmească şi să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătăţirea situaţiei juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului", iar "persoanele respective au atras atenţie procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor şi ofiţerilor de poliţie care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care şi cel privindu-i pe inculpaţii sus menţionaţi”.

UPDATE „Sunt lucruri pe care le-am spus public, nebănuind că o astfel de crimă, pentru că ce aţi prezentat este o crimă, nu am crezut că nişte criminali, nişte nemernici, Onea, Portocală, sunt nişte neoameni. Nu ştiam că şi Kovesi ştia, se bucura, aştepta cu nerăbdare”, a spus Sebastian Ghiţă, în direct prin telefon la Antena 3.

Vlad Cosma, fost deputat PSD: 'Şeful DNA mi-a cerut să falsific documente'

Fostul deputat PSD Vlad Cosma a dezvăluit cum procurorul DNA Ploieşti Onea i-ar fi cerut să modifice documente, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiţă.

"Aceste probe false au fost folosite cu rea credinţă pentru a induce în eroare judecătorii de la Tribunalul Prahova când a fost cerut mandat de arestare pentru Sebastian Ghiţă.

„M-au pus să modific pozele care au venit în plic, să le fac din nou, fără dată. (...)  Sunt la fel, numai că le-am scos data. Nicolas Anatolie...o să-i umplu 8-ul ăsta de aici. Şi să mai umplu aici, încă un 8 la Matei Maria.”,  spunea, pe înregistrare, Vlad Cosma.

    

Mă duc cu tabelele modificate înapoi la DNA, la Onea Lucian care se uită la ele şi îmi spune că e foarte mulţumit.

Procurorul Negulescu m-a chemat să-mi spună ulterior că am reuşit să o salvez pe sora mea, dar să am grijă la ce spune procurorul Onea. Probele au fost folosite împotriva lui Sebastian Ghiţă. Aşa au reuşit să introducă în dosar nişte probe false, prin care au reuşit să aresteze un deputat şi sp compromită un premier şi familia sa. În acelaşi mod a fost fabricat şi dosarul în care mp judec la ÎCCJ, fiind adus un stick cu probe false. La acest moment, stickul a dispărut, iar martorul mincinos a recunoscut în faţa judecătorilor.", a declarat Vlad Cosma într-o înregistrare făcută publică la Antena 3.

"Mă numesc Vlad Cosma şi am fost ales în 2012 deputat în Parlamentul României de către cetăţenii judeţului Prahova. Doresc să vă vorbesc de lucruri foarte grave. Multe persoane au prezentat în 2017 dovezi despre modalitatea abuzivă de lucru a procurorului Portocală. Au urmat dezvăluirile făcute de sora mea cu privire la obsesia sentimentală a lui Portocală faţă de ea. Eu am să prezint latura infracţională şi grupul infracţional din care face parte. Mai fac parte Onea Lucian, celebrul procuror Mircea Negulescu (Portocală),poliţiştii Mihai Iordache şi Florea Gabriela. Scopul era să inventeze dosare în baza unor probe fabricate a unor importanţi oameni politici şi de afaceri pentru a obţine notorietate, avansări în funcţii şi salarii mărite la sfârşit de an. În aceeaşi modalitate a fost promovat Mircea Negulescu de la Parchetul Curtţii de Apel Prahova la DNA Ploieşti şi Onea Lucian în cadrul Colegiului de Conducere al DNA Bucureşti", se arată în înregistrare. 

"Mi-a spus că are o hârtie cu scrisul lui Sebastian Ghiţă. După ce îmi arată hârtia îi spun că nu cunosc scrisul. Mi-a spus că dacă vreau ca pentru mine şi sora mea să se termine aceste probleme trebuie să îl ajut. Reia seria de aminiţări la adresa mea. Îmi solicită să inventez nişte tabele cu simpatizanţi PSD din Republica Moldova. Văzând că nu pot ieşi din această încurcătură, accept propunerea celor doi procurori. Îmi spun că dacă nu vreau să depun eu hârtia, trebuie să solicit o întâlnire şi să-l înregistrez".

Înregistrările au fost făcute de Vlad Cosma în tipul discuţiilor cu procurorii DNA Ploieşti, Mircea Negulescu şi Lucian Onea.

Ce spune Sebastian Ghiţă 

„Am urmărit emisiunea şi vă mărturisesc că este ceea ce m-a convins să intru în direct. Sunt lucruri pe care le-am spus public, nebănuind că o astfel de crimă, pentru că ce aţi prezentat este o crimă, nu am crezut că nişte criminali, nişte nemernici, Onea, Portocală, sunt nişte neoameni. Nu ştiam că şi Kovesi ştia, se bucura, aştepta cu nerăbdare“, a spus Sebastian Ghiţă, în direct prin telefon, la Antena 3.

„Acest Portocală mergea des prin Bucureşti şi de acolo se întorcea cu tot felul de poveşti. Am aflat la început de maşinaţiunile acestui om, am tot spus, este unul nebun, un personaj fără minte, fără creier, fără suflet, face tot felul de lucruri rele pe acolo prin Ploieşti. Eu nu-i făcusem nimic, într-o zi o să pot să explic şi cum am reuşit să câştig bani, totuşi să îl aud pe omul ăsta că pleacă a priori cu ordinul îi luăm toţi banii, îl ardem ca pe şoareci, eu am încercat să îmi notez fraze şi cuvinte-cheie. Încalcă legea, vorbeşte ca un criminal, îşi propune să facă rele la fiecare frază“, a continuat Ghiţă.

„Nu aveam dovada dintr-un birou de la DNA şi dintr-o unitate din asta de elită, chestia asta pe care au vrut să i-o facă acelui domn Petran e de domeniul fantasticului. Nici Ceauşescu nu făcea aşa ceva. Domnul Augustin Lazăr trebuie să îi aresteze mâine. Eu oricum voi face plângere penală. Tot timpul încearcă să influenţeze martori, fură hârtiile, strică calculatoarele. Noroc că noi avem toate hârtiile. Gândiţi-vă că aceşti oameni mâine arestează pe nu ştiu cine la DNA Ploieşti. Unul dintre martorii ăştia acoperiţi pe care i-au folosit. Mi-au făcut mie un dosar cum de ştiu acest lucru. Ştia tot oraşul ce făcea acest Portocală. Doar Bucureştiul nu voia să ştie. Inventau prejudicii, identităţi, fapte, falsificau percheziţii informatice”, a continuat Sebastian Ghiţă în intervenţia telefonică.

Ghiţă i-a adus acuzaţii grave şefei DNA: „I-a spus clar numele acestei doamne, Kovesi. Cât timp o să-i mai spunem doamnă. Le-a fost frică de plagiatul lui Kovesi, cei de la Parchetul General nu mai au cum să stea de frica ei. Eu nu am fost în situaţia de a-mi fi frică. Până în 2014 aveam relaţii normale. Kovesi părea sănătoasă la cap. Mă întâlneam cu dânsa, mă consideram apropiat. Sunt dezamăgit de naiv şi tăntălău ce am fost eu. Când am văzut cum această fiinţă se transformă, am ţipat. Nu mi-a dat prin cap ca lui Vlad Cosma să o înregistrez. M-am întâlnit cu ea peste tot. A venit la mine acasă, la Ploieşti. A venit acolo la vie. A stat o zi, au văzut-o lăutarii, chelnerii. Cine crede minciunile ei de la Digi şi de la unităţile de propagandă? A distrus o instituţie. Când am văzut ce a făcut...” 

Despre „serialul“ înregistrărilor făcute publice de Sebastian Ghiţă

„Cunoaşteţi situaţia în care am ajuns. Orice greşeală aş fi făcut, însemna să ajung în închisoarea lui Negulescu de la Câmpina. Sorin Blejnar poate să vă spună că acesta s-a dus cu o zi-două înainte, ca eu să stau în condiţii insalubre. Nu uitaţi că orice transmitere de documente, informaţii ar fi putut să mă ducă la închisoare”

„După a venit atunci, a rămas stocată imaginea lui Coldea. Nu vă gândiţi că mă întâlneam cu ei ca să îi înregistrez. Îmi pare rău că nu pot să satisfac dorinţa multor oameni, dar nu înregistrez lumea când vine la mine acasă. Nu mi-a dat prin cap să o înregistrez pe Kovesi când a fost la mine. Nu ştiu, o să îmi storc mintea să văd cum pot să vă conving de relaţia mea cu Kovesi. Mie mi se pare mult mai grav că mulţi oameni sunt puşi în situaţia de a-şi dovedi nevinovăţia când sunt probe false, când pe masa judecătorilor se pun lucruri falsificate, iar Kovesi conduce acest mecanism. Credeţi că este mai grav că a fost la mine acasă?”

”După aceste înregistrări mă mai suspectaţi de simpatii faţă de Kovesi? Vă promit că nu intenţionez să păstrez nimic pentru mine. Toate dezvăluirile pe care le am de făcut, le voi face” a precizat Sebastian Ghiţă.

   

Întrebat de către realizatorul emisiunii Sinteza Zilei dacă este ofiţer acoperit, Sebastian Ghiţă a răspuns că a răspuns la aceeaşi întrebare în faţa Parlamentului. ”Ştiţi că am dat o declaraţie în faţa Parlamentului. Este o obligaţie să o fac şi am declarat că nu sunt”.

Despre numirea la DNA a Laurei Codruţa Kovesi de către Victor Ponta

”Tot acest cerc (Oprea, Coldea, Maior, Kovesi şi alţii - n.r.) se temea că Victor Ponta va ajunge preşedinte. Acest cerc, care îi arăta simpatie, au hotărât să-i ofere lui Klaus Iohannis Guvernul. Poate că Ponta nu a reuşit să explice niciodată. În PSD era o presiune uriaşă să nu mai fie numit Daniel Morar. Băsescu inventase un mecanism, prin votul CSM putea fi păstrat. Cum Băsescu nu a acceptat primele propuneri ale lui Ponta, atunci el s-a gândit care e unica şansă să numească pe altcineva, nu pe Morar. Kovesi. Şi cum era sănătoasă la cap, într-o relaţie instituţională normală...”

Dacă s-a vorbit vreodată de noapte alegerilor, din casă la Gabriel Oprea

”Probabil că aş fi fost şi eu acolo, dar eram la un eveniment privat. Cred că unii gândeau într-un fel, alţii în alt fel. Oamenii nu spun tot timpul ce gândesc. Aş dori, pentru că mi se pare mult mai grav, să închei cu două gânduri despre aceşti oameni pe care i-am văzut falsificând...”

Despre activitatea procurorilor DNA

”Prima dată Ponta. Apoi eu. Apoi şi Ponta şi eu. Câteodată şi Dâncu. Le-am spus că se plasează în afara legii, câteodată se supărau, câteodată ne luau peste picior. Şi Maior le spunea. Măi oameni buni, aţi înnebunit? Vă bucuraţi când vedeţi oameni în închisoare? Au spus-o şi ei, ne ducem la Kovesi, arătăm schema de paradire a lui Ghiţă, luăm acceptul şi îl arestăm”

”Nu îi spuneau lui Ponta sau mie că mâine îi terminăm pe ăia de la Antena 3. Dar era vizibil. Deşi îi urăsc astăzi, de multe ori Maior, Dâncu, încercau să îi tempereze. N-a stat în puterea nimănui să oprească aceste lucruri”

”Mi se pare groaznic să vedem în biroul procurorilor şi cred că o să mai vedem multe astfel de înregistrări, să aflăm cum se omoară oameni. Vă îndemn, cereţi Procurorului General să îi aresteze mâine pe aceşti oameni” a conchis Sebastian Ghiţă.

Ce este „serialul” înregistrărilor lui Sebastian Ghiţă

La începutul lui 2014, la puţin timp după ce a plecat din ţară, Ghiţă a apărut în mai multe înregistrări în cafre a lansat acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Kovesi.

Într-una dintre acestea, difuzată la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

"Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte la DNA, o parte trimise în judecată. Nu doresc să intru în dialog cu acesta", a fost atunci reacţia şefei DNA.

Mihaiela Iorga: Am fost ameninţată

Fostul procuror DNA Mihaiela Iorga a declarat duminică seară, la Antena 3, că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, argumentul lui Kovesi fiind că acesta o va numi ministru al Justiţiei pe Dana Gîrbovan, şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA.

„Trebuia desemnat premierul României şi era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest ministru. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu dosarul. Explicaţia a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România -n.r.) va fi ministru al Justiţiei, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi", a afirmat procurorul Mihaiela Iorga, precizând că nu va da nume pentru că nu vrea să se spună că a stricat o anchetă. 

Iorga a relatat că i-a explicat şefei DNA că nu sunt suficiente probe la acel moment, iar continuarea cercetării ar fi implicat o cerere către Parlament.

Mihaela Ioga a relatat şi că a fost şi ţinta unor ameninţări venite din partea doamnei inspector Elena Rădescu, chiar în sediul Inspecţiei Judiciare. „Nu am nicio reţinere pentru că efectiv a fost şocant. Am fost audiată de dânsa. Nu a interesat-o ceea ce s-a întâmplat cu aceasta audiere. M-a întrebat de ce vreau dragoste cu forţa cu DNA. I-am explicat că solicitat ordinul de revocare pentru a mă apăra. Am primit mai multe ameninţări să nu mă lupt cu sistemul sau cu doamna procuror şef. A încercat să sugereze că doamna procuror şef e nevinovată în toate aceste evenimente, că altcineva dictează aceste acţiuni. Asta a lăsat de înţeles. E un război personal şi e vizibil. Din păcate, e motivul pentru care nu am vrut să vorbesc, dar am văzut că ea nu are nicio reţinere", a susţinut Mihaiela Iorga.

„A mai fost o chestiune cu doamna Rădescu. Mi-a spus să am grijă ce fac că am un copil de cresut. Chiar în biroul dânsei. Am perceput-o ca pe o aminţare directă. Nu am ripostat. Am vrut să-i spun că am doi copii, nu unul, şi că e dezinformată", a mai relatat Iorga.

Te-ar putea interesa şi:

Reacţia Laurei Codruţa Kovesi după ce a fost acuzată de Mihaiela Iorga că a cerut urgentarea dosarului unui fost ministru

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite