Sebastian Ghiţă „a uitat“ acasă probele care să susţină autodenunţul privind plagiatul lui Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a fost audiat de procurorii instanţei supreme FOTO Inquam Photos
Sebastian Ghiţă a fost audiat de procurorii instanţei supreme FOTO Inquam Photos

Parchetul Curţii Supreme a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă în care a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport al Consiliului Naţional de Etică astfel încât să rezulte că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, raport care a fost „scris în Guvernul României”. Deputatul nu a prezentat şi dovezile care să-i susţină acuzaţiile.

Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi s-a transformat joi într-un dosar penal „in rem” (cu privire la faptă). Acuzaţia: instigare la fals intelectual. Asta după ce joi, procurorii de la Parchetul instanţei supreme l-au audiat pe Sebastian Ghiţă ca martor.

Surse judiciare au explicat, pentru „Adevărul“, că deputatul a nu a depus niciun document care să susţină acuzaţiile pe care le aduce. El ar fi promis că urmează să revină cu noi probe în zilele următoare. „Urmează să mai aduc alte probe. Am dat o declaraţie şi s-a desprins ideea că mai trebuie aduse şi alte probe“, a declarat Sebastian Ghiţă pentru „Adevărul” după ce a ieşit de la audieri.

Ghiţă: Eram foarte bun prieten cu Codruţa Kovesi

Totodată, el a arătat că le-a indicat anchetatorilor persoanele care ar putea să certifice aspectele prezentate de el în autodenunţul privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

„Sunt convins că vor fi audiate şi alte persoane care să certifice cele spuse de mine. Am spus persoanele ce au fost vizate de cele spuse de mine şi care au fost implicate în această întâmplare. Trebuie domnii procurori să facă încadrarea faptelor respective şi să se raporteze la ele. E o chestiune de normalitate în statul român“, a spus Sebastian Ghiţă. Deputatul a menţionat că nu se simte vizat de mesajele preşedintelui şi că nu înţelege de ce o chestiune juridică este tratată politic de Laura Codruţa Kovesi, care nu este politician. „Tot timpul ni se atrage atenţia nu va referiţi la justiţie, iar ea acum se comportă ca un politician. Sau tratăm problema politic şi dânsa şi domnul Iohannis spun acum că e o chestiune politică. Oricât de bună este relaţia dintre domnul Iohannis şi doamna Kovesi, totuşi domnul Iohannis nu-i poate oferi dânsei o situare deasupra legii“, a declarat Ghiţă.

Întrebat dacă a fost în relaţii apropiate cu Laura Codruţa Kovesi în perioada în care aceasta era procuror general al României şi a fost făcută sesizarea privind un posibil plagiat al lucrării acesteia de doctorat, Sebastian Ghiţă a afirmat: „Eram foarte bun prieten cu dânsa, aveam o relaţie foarte bună cu dânsa la acel moment, şi datorita poziţiei ei foarte importante, mi-am spus să nu planeze aceste suspiciuni asupra dânsei“.

Ponta, lovitură sub centură

Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă nu a ţintit-o numai pe şefa DNA, dar a lovit puternic şi în vechii aliaţi din PSD, inclusiv în prietenul Ponta. Reamintim că, marţi seară, înainte de a intra în sediul Parchetului pentru a depune autodenunţul, Ghiţă a spus că raportul final prin care Kovesi a scăpat de suspiciunea de plagiat a fost „scris în Guvernul României“.

Declaraţia este, practic, o lovitură sub centură dată lui Victor Ponta, care era şeful Executivului în perioada în care s-ar fi petrecut faptele. Mai mult, deputatul a lăsat să se înţeleagă cu Ponta era la curent cu tot ceea ce s-a întâmplat. „Am spus procurorilor. Ce am dorit să spun public, am spus. Acum procurorii au început ancheta, nu pot să mă apuc acum să zic mai mult. Procurorul îşi va da seama dacă Victor Ponta ştia sau nu de falsificarea acelui raport. Dar am văzut acum că Victor Ponta a confirmat că va spune tot ce ştie despre acest subiect. De aici eu trag concluzia că ştie ceva“, a explicat, pentru „Adevărul“, Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă acţiunea sa nu-l pune într-o situaţie delicată pe Ponta, deputatul s-a folosit de „lozinci“: „Ăsta este adevărul, nu putem minţi la nesfârşit în România, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Dacă vrem să le aflăm, pentru că am văzut că unele lucruri nu se doresc a fi aflate. Aflăm adevăruri doar despre unii, despre alţii nu“.

Andronescu: n-am interacţionat cu acest consiliu

Autodenunţul lui Ghiţă a creat panică, iar personaje importante din Guvernul Ponta de la acea vreme s-au grăbit să infirme declaraţiile lui Ghiţă, potrivit cărora mai mulţi demnitari ar fi participat la muşamalizarea pretinsului plagiat al Codruţei Kovesi.

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru „Adevărul“, că nu are cunoştinţă despre falsificarea vreunui raport şi nu avea niciun fel de competenţe în privinţa Consiliului Naţional de Etică. „Potrivit legii, ministrul Educaţiei nu avea niciun fel de competenţe. Pentru demnitari competenţele aparţineau integral Consiliului Naţional de Etică. Decizia lui nu o putea modifica nimeni. Îmi aduc aminte că, la vremea respectivă, au fost audiaţi în Consiliu şi domnul Ponta, şi doamna Kovesi. Eu n-am interacţionat cu acest consiliu. Dacă a existat un raport tehnic, acesta nu s-a putut pierde, se poate verifica foarte uşor. Documentele există. Mihnea Costoiu, (despre care Traian Băsescu a afirmat că ar fi scris raportul - n.r.) nu era în minister în 2012, era rector la Politehnică“, susţine Ecaterina Andronescu.

De ce nu se autosesizează CNATDCU în cazul Kovesi

Ministrul Educaţiei a explicat la Digi24 că Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu se poate autosesiza în cazul acuzaţiilor că şefa DNA ar fi plagiat în teza de doctorat deoarece în mandatul ministrului Adrian Curaj a fost scoasă această competenţă din regulamentul instituţiei. Mircea Dumitru a atras însă atenţia că orice persoană poate depune o sesizare la CNATDCU dacă are suspiciuni de plagiat, însă trebuie să aducă şi dovezi în acest sens.

„CNATDCU nu se poate autosesiza. Potrivit regulamentului nu există procedura de autosesizare. Când a fost făcut noul regulament, în timpul mandatului domnului Curaj, a fost scoasă procedura autosesizării pornind de la ideea că instituţia care va analiza teza nu poate să se şi autosesizeze şi să aibă o idee despre lucrare înainte. S-a considerat că aşa este mai obiectivă instituţia. Orice persoană poate sesiza CNATDCU“, a spus ministrul Educaţiei.

Kovesi, absolvită de plagiat

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2012, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi. Actualul procuror şef al DNA şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Verificările făcute în acest caz au absolvit-o de plagiat pe Codruţa Kovesi. Raportul a fost întocmit de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) în 5 septembrie 2012, după 4 luni în care această înstituţie a investigat suspiciuni de plagiat în lucrarea de doctorat a şefei DNA.
Prin Raportul final nr. 940/05.09.2012, experţii au conchis că Laura Kovesi a obţinut titlul de doctor în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2011.

„Analizând sesizarea nr. 606 din data de 25.05.2012 precum şi informaţiile, datele, documentele şi probele materiale, CNECSDTI constată respectarea tuturor normelor de bună conduită în activitatea de cercetare ştiinţifică. Drept urmare, apreciază ca fiind neîntemeiată calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», susţinută de către doamna Laura Codruţa Kövesi, în decembrie 2011, indicate în sesizare. CNECSDTI constată îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susţinerii tezei de doctorat şi apreciază că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice a fost obţinut de doamna Laura Codruţa Kövesi în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2011“, a arătat Consiliul Naţional de Etică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite