Se prăbuşeşte cascada cu apă termală de la Topliţa. 100 de metri cubi de rocă calcaroasă din cascadă au blocat drumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din cascada de la Topliţa, singura cascadă cu apă termală din România şi a doua din Europa, s-a prăbuşit, iar rocile care s-au desprins au blocatul drumul de acces către satul Zapode.

Primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, a declarat pentru Agerpres că în cursul zilei de luni s-au dislocat circa 100 de metri cubi de rocă calcaroasă din cascada mezotermală şi s-a blocat drumul de acces spre satul Zăpode, limitrof municipiului, pe o distanţă de 50 metri.

„Este un versant şi apa vine din zona staţiunii Banffy şi deversează peste acest versant. În timp, depunerile calcaroase au creat o formaţiune geologică foarte frumoasă, estetică, spectaculoasă, natura ştie să lucreze, e adevărat că are nevoie de mult timp. Din păcate, aspectul estetic s-a dus pe apa sâmbetei, dar apele mezotermalele deversează în continuare peste acest versant, prin acea cascadă, numai că s-a deteriorat foarte tare situl în sine, aspectul”, a declarat Stelu Platon.

El a mai precizat că fenomenul este unul natural şi este explicabil, ţinând cont de faptul că depunerile de roci calcaroase nu sunt „stabilizate”, iar în ultimele zile au fost diferenţe foarte mari de temperatură care au provocat prăbuşirea unei părţi din versant. 

Primarul oraşului a mai spus că această cascadă îngheaţă foarte rar, dar un astfel de fenomen a avut loc zilele trecute, când mercurul termometrelor a arătat minus 29 de grade, după care s-a încălzit şi chiar s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ploaie.

„Apa când pleacă din izvoare are 26 grade, se mai răceşte când ajunge în cascadă dar foarte, foarte rar se întâmplă să îngheţe. Ei bine, anul acesta a îngheţat şi cred că şi acesta este unul din motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie”, a spus primarul din Topliţa

Edilul a ţinut să adauge că există pericolul ca şi alte bucăţi din versant să se prăbuşească.

„Partea proastă este că acest pericol încă persistă, pentru că există porţiuni foarte mari din acest versant peste care se scurg apele mezotermale, care se găsesc în aceeaşi situaţie. Se vede cu ochiul liber că există fisuri, aşa încât pericolul nu este înlăturat în totalitate. (...) Sunt două aspecte clare: de siguranţă, pentru că pericolul nu a fost înlăturat, existând prin această alunecare de teren şi în al doilea rând vorbim şi de un monument al naturii care era foarte frumos”, a mai spus Stelu Platon.

Platon a mai precizat că se va căuta o soluţie, împreună cu specialiştii de protecţia mediului, pentru un eventual proiect de consolidare.

Potrivit directorului Agenţiei de Protecţie a Mediului Harghita, Domokos Laszlo, fenomenul este unul natural, de eroziune şi se vor căuta soluţii împreună cu autorităţile locale privind protecţia cascadei, întrucât Agenţia nu are fonduri pentru consolidare.

Cascada de la Topliţa, rezervaţie de interes naţional

Cascada cu apă mezotermală de la Topliţa, declarată rezervaţie de interes naţional în anul 2000, se întinde pe o suprafaţă de 0,50 hectare. Aceasta reprezintă o cădere de apă termală, cu temperatură cuprinsă între 26-28 grade, cu un conţinut ridicat de carbonat de calciu, care îşi schimbă în permanenţă aspectul datorită depunerii de travertin, fapt care o face foarte spectaculoasă.

Apa provine din izvorul Bradul, din apropierea oraşului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite