Se caută un ţap ispăşitor în cazul plăcuţelor anti-PSD?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Posesorul maşinii a fost oprit  de mai multe ori de Poliţie
Posesorul maşinii a fost oprit  de mai multe ori de Poliţie

Cazul şoferului cu numere de înmatriculare anti-PSD se apropie de un final care s-ar putea dovedi unul nefericit pentru poliţiştii care au acţionat efectiv „în teren“ şi au ridicat plăcuţele maşinii înregistrate în Suedia. Asta pentru că inspectorul general al Poliţiei Române a dispus declanşarea unor verificări, la finalul cărora „vor fi luate măsurile legale care se impun şi vor fi aduse, de îndată, la cunoştinţa opiniei publice“.

Ancheta internă a IGPR face referire la „modul eronat în care Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenţiei de la Viena, din anul 1968“.

Sindicaliştii din poliţie sunt de părere că un element-cheie în această afacere l-a reprezentat factorul politic. Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a declarat pentru „Adevărul“ că, deşi în opinia lui poliţiştii au acţionat legal şi în final au dat o soluţie cum scrie la carte, în această speţă a contat foarte mult implicarea politică. „În astfel de situaţii sensibile, fiecare partid politic aflat la putere în ultimii 28 de ani a încercat să ne folosească“, spune sindicalistul.

Preşedintele SNPPC susţine că responsabil în  această afacere  este chiar ministrul Afacerilor Interne. „Dacă ministrul Carmen Dan analiza cazul cu acurateţe, găsea, cu siguranţă, alte soluţii mai elegante la îndemână“,  spune  Dumitru Coarnă. 

Dacă ministrul Carmen Dan analiza cazul cu acurateţe, găsea, cu siguranţă, alte soluţii mai elegante la îndemână. Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual

Sindicalistul susţine că, în eventualitatea în care poliţiştii care au acţionat în stradă vor fi sancţionaţi după ancheta internă care este în curs, cu siguranţă că nu  va sta cu mâinile în sân. „Eu sper să nu fie sancţionaţi. Dar, dacă apare un Acar Păun în acest caz, eu, ca preşedintele al sindicatului, mă voi pune la dispoziţia lor personal şi cu avocaţi“,  a precizat Dumitru Coarnă.

Studierea anterioară a legilor era obligatorie

La rândul lui, Vasile Lincu, lider Prolex, a declarat  pentru „Adevărul“ că poliţiştii au fost prinşi oarecum la mijloc. „Poliţia nu trebuia să se implice într-o treabă care nu era a ei. Trebuia să studieze legile, nu să facă interesul unui partid”, spune sindicalistul.

Dacă poliţiştii nu au respectat legea în contextul unei dispoziţii primite anterior, îşi merită soarta. Vasile Lincu, lider Prolex

Referitor la eventuala tragere la răspundere a poliţiştilor care au ridicat efectiv plăcuţele, Vasile Lincu susţine că dacă s-a lucrat „la ordin“, este o mare problemă. „Dacă ei nu au respectat legea în contextul unei dispoziţii primite anterior, îşi merită soarta. Uite, din aceleaşi motive, executarea unui ordin ilegal, s-a ajuns tragedia din cazul Gigină (poliţistul motociclist mort în misiune în 2015, în timp ce, pe o vreme câinoasă, deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea - n.red)“, a mai spus liderul Prolex.

Imaginea Poliţiei, făcută praf 

Oricum, cel puţin în mediul virtual, în urma acestui scandal, imaginea Poliţiei Române a avut ceva de suferit. Concret, internauţii au reacţionat rapid pe reţele sociale terfelind instituţia. Dând din lac în puţ, într-o încercare nefericită de a-şi spăla imaginea, Poliţia Română a demarat pe Facebook o campanie de evaluare a instituţiei (cu stele de la 1 la 5). Imediat după ce au dat drumul campaniei, un responsabil din cadrul instituţiei le-a sugerat angajaţilor - pe un grup intern de pe o reţea de socializare - să se mobilizeze şi să acorde 5 stele (punctajul maxim) Poliţiei Române. Drept urmare, poliţiştii au început să îşi acorde singuri cinci stele, încercând să recupereze pierderile. Unul dintre cei care au apreciat Poliţia este Valentin Rîciu, consilierul ministrului de Interne Carmen Dan, care a acordat cinci stele paginii de Facebook, pentru că, susţine el „este o instituţie care merită respect“.

În final, însă iniţiativa s-a întors împotriva instituţiei, care a primit în doar câteva ore peste 30.000 de recenzii negative. Mesajele critice au curs cu duiumul pe pagina de Facebook a Poliţiei Române.

Chestorul Buda nu vrea să spună motivele confiscării numerelor

La începutul scandalului, poliţiştii au pretins că numerele de înmatriculare personalizate sunt valabile numai pe teritoriul Suediei. Apoi, şefii Poliţiei s-au întrecut în bâlbe. Chestorul Ioan Buda, şeful Poliţiei Române a admis, ulterior, că numerele sunt totuşi legale, dar nu şi... morale. Buda, a declarat că proprietarul maşinii cu numere anti-PSD nu a fost sancţionat pentru că numerele sale de înmatriculare nu conţineau nicio cifră – Convenţia de la Viena din 1968 permiţând acest lucru – ci din cu totul alte motive, fără însă să precizeze care sunt acestea. 

Gâlceavă politică pe tema plăcuţelor anti-PSD

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a criticat dur Guvernul Dăncilă pentru modul cum a gestionat situaţia maşinii românului din Suedia care avea plăcuţe cu mesaj anti-PSD. 

„Au început acţiuni de neimaginat, persoane care îndrăznesc, atenţie, să-şi expună public opinia anti-PSD sunt luaţi în plină zi de poliţie. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în România din anii întunecaţi ai comunismului“, a declarat şeful statului, în faţa a peste 1.400 de liberali veniţi la Bucureşti pentru Consiliul Naţional al PNL. 

Carmen Dan cere reproducerea lozincii obsecene 

Preşedintelui i-a răspuns în scurt timp, în cadrul unei intervenţii la România TV, Carmen Dan, adică ministrul de Interne, care i-a lansat şi o provocare. „Îmi permit să-i spun domnului preşedinte că este într-o mare confuzie. Dacă domnia sa crede că opiniile politice trebuie să conţină cuvinte obscene, l-aş provoca, având în vedere eleganţa pe care vrea să o afişeze, nu o are, dar vrea să o afişeze, să reproducă lozinca respectivă“, a afirmat ministrul de Interne. Mai mult, Carmen Dan a subliniat că ea s-a ferit să dea declaraţii pe această temă, ceea ce ar trebui să facă şi şeful statului, pentru a nu promova un mesaj vulgar. 

   

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite