Scutul de la Deveselu, modernizat. Ce performanţe au noile rachetele americane aduse în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu, în judeţul Olt, a fost actualizat din punct de vedere tehnic, modernizarea fiind finalizată la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică.

Printre altele,  sistemul de la Deveselu a primit ultima generaţie de interceptoare. Este vorba de rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forţele americane înainte de a fi trimise către bateriile proprii sau ale aliaţilor. Un ultim astfel de test s-a făcut la sfârşitul anului trecut, în Hawaii. Atunci, o rachetă de ultimă generaţie block IIA, lansată dintr-o bază precum cea de la Deveselu, a interceptat cu precizie o rachetă balistică.

Un astfel de interceptor de ultimă generaţie costă în jur de 20 milioane de dolari şi are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, de aproape trei ori mai mare în comparaţie cu generaţia mai veche. Cu 4,5 kilometri pe secundă (de 13 ori mai rapid decât viteza sunetului) interceptorul de ultimă generaţie are şi o viteză net superioară celor care au fost în dotarea bazei de la Deveselu şi care atingeau numai 3 kilometri pe secundă. La fel ca şi  variantele mai vechi, interceptorii SM-3 block IIA  nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică) şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile la impact, prin forţă cinetică. În afară de rachete balistice, sistemul de la Deveselu poate intercepta şi sateliţi inamici aflaţi în raza de acţiune a rachetelor. Sistemele SM-3 block IIA  sunt proiectate să rămână în serviciu până cel puţin în anul 2022, atunci când vor fi demarate testele cu o altă generaţie de rachete, SM-3 block IIB. 

Reamintim că  la Deveselu se află cel mai modern sistem de apărare din Europa, care găzduieste 44 de rachete. Proiectul a început în 2013 şi a costat aproape un miliard de dolari.

Sistemul THAAD a iritat Moscova

Pentru a face faţă unor eventuale ameninţări, pe perioada în care s-a modernizat sistemul de la Deveselu, militarii americani au adus în zonă un alt sistem antibalistic foarte puternic, celebrul THAAD. "În timpul procesului de actualizare tehnică, Statele Unite au respectat angajamentul în materie de apărare antibalistică faţă de NATO prin instalarea temporară a Terminalului Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) la baza Deveselu. Transferul sistemului THAAD la Deveselu a fost doar temporar, în timp ce sistemul Aegis a fost dezactivat. Sistemul THAAD va fi acum retransferat, conform planificării. Sistemul Aegis al NATO se concentrează în continuare pe potenţiale ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic. Este un sistem pur defensiv", a subliniat NATO.

Cu toate ca era vorba de lucrări despre care se ştia demult, Moscova a fost deranjată de faptul că americanii au adus THAAD în România. Ministrul adjunct al apărării din Federaţia Rusă declara, acum câteva luni, ca sunt mai multe semne de întrebare, primul fiind ce fel de activitate va avea loc la instalaţiile militare din Romania, iar a doua cât timp va rămâne THAAD în România şi ce rol va avea.

Piloţii ruşi s-au antrenat pe machete 1/1

Reamintim că, responsabilii militari ruşi au arătat de mai multe ori cu degetul şi spre Deveselu susţinând că scutul are potenţial ofensiv, lucru negat de mai multe ori de omologii români şi americani. Unele surse militare au declarat pentru „Adevărul” cu ceva timp în urmă că aviaţia militară rusă a trecut chiar şi la antrenamente dedicate pentru a avea un succes cât mai mare într-o eventuală misiune de atac asupra scutului antirachetă de la Deveselu. Concret, „cazarma care găzduieşte această unitate americană a fost reprodusă la scară 1/1 din materiale uşoare, iar piloţii se pot perfecţiona în condiţii cât mai apropiate de cele reale”, au explicat sursele citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite