Scriitorul disident Virgil Tănase, la întâlnire cu publicul bucureştean

Scriitorul disident Virgil Tănase, la
întâlnire cu publicul bucureştean

Scriiitorul Virgil Tănase a făcut parte din disidenţa românească din Franţa

Cunoscutul scriitor şi regizor din exilul românesc Virgil Tănase participă, miercuri, la o întâlnire cu publicul, în cadrul Saloanelor Memoriei Exilului Românesc. Evenimentul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), la eveniment vor participa, pe lângă scriitorul Virgil Tănase, Eugen Simion şi Dinu Zamfirescu, iar moderatorul va fi Liviu Tofan.

Evenimentul continuă seria manifestărilor organizate de IICCMER cu scopul de a readuce în atenţia publicului povestea personalităţilor din România aflate în exil în timpul regimului comunist.
În cadrul evenimentului vor fi proiectate secvenţe din filmul documentar “Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, în regia lui Ionuţ Teianu, care are în centru povestea dispariţiei scriitorului Virgil Tănase, pusă la cale de DST în 1982.

Securitatea a vrut să-l asasineze pe Virgil Tănase

Virgil Tănase, scriitor şi regizor, născut în 1945, la Galaţi, s-a stabilit din 1977 în Franţa, unde a făcut parte din disidenţa românească şi a protestat faţă de regimul politic de la Bucureşti. Ca urmare a acţiunilor sale, Virgil Tănase a devenit, alături de scriitorul Paul Goma, ţinta unei încercări de asasinare coordonate de fosta Securitate. În 1982, spionul Matei Pavel Haiducu a fost însărcinat să execute dublul asasinat, însă acesta s-a predat serviciului de contraspionaj francez.

Cu ocazia lansării documentarului “Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, se relevă culisele unei ample acţiuni de spionaj, dublată de răpiri, înscenări şi cu implicare de la cel mai înalt nivel politic: François Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: