Schimbările anunţate de noul ministru al Muncii: premii de excelenţă pentru bugetari şi pensii majorate din 2015. Sindicate: măsuri „electorale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat, duminică seară, că există o propunere ca bugetarii să primească două salarii brute pe an ca premiu de excelenţă, pentru a-i motiva. Oficialul a mai anunţat că în 2015 punctul de pensie ar putea fi majorat peste nivelul inflaţiei, cu aproape 4%, în ciuda deficitului sistemului de pensii. Sindicatele reclamă neaplicarea legii salarizării unitare din 2010 şi măsuri „electorale” în lipsa unui fundament clar.

Noul Executiv îşi motivarea personalului bugetar pentru ca angajaţii statului să furnizeze servicii de calitate şi, în acest sens, aceştia ar putea primi două salarii brute pe an ca premiu de excelenţă, a declarat noul ministru al Muncii, Rovana Plumb, invitată duminică seară, alături de premierul Victor Ponta, la România TV.

„În sistemul public trebuie să existe într-adevăr o motivare a angajaţilor, în aşa fel încât să putem să-i cointeresăm să furnizeze servicii publice de calitate. Se lucrează la acest lucru, de exemplu s-a propus să se dea două salarii brute pe timpul unui an ca un premiu de excelenţă, tocmai pentru a cointeresa salariaţii”, a anunţat Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a mai spus că Legea privind sistemul unitar de salarizare în sistemul public trebuie să sufere unele modificări pentru că există „discrepanţe", dând exemplul cadrelor medicale cu şcoală postliceală care au venituri mai mari decât cadrele medicale cu studii universitare.

Diferenţe în sistemul medical

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, admite că „se poate întâmpla ca o asistentă cu studii postliceale să aibă salariul mai mare, mai ales dacă are şi vechime”, iar dacă lucrează şi în sala de operaţie, mai primeşte sporuri.

„Aşa se întâmplă ca o asistentă să aibă salariul mai mare decât un medic tânăr specialist. După mine, nu este normal aşa ceva, dar asta e legea. Încadrarea se face pe aceste criterii. De exemplu, un medic chirurg primeşte spor numai pentru intervalul în care este în sala de operaţii. Dacă el a operat numai patru ore, primeşte spor numai pentru patru ore. O asistentă medicală primeşte sporul integral, pentru opt ore. Există astfel de disfuncţionalităţi introduse prin lege, de aceea ar trebui modificată legea”, a explicat Astărăstoae.

Sindicatele spun însă că marea problemă o reprezintă neaplicarea legii salarizării unitare nici până acum. „Guvernanţii ar trebui să încerce să aplice această lege întâi, ceea ce nu s-a întâmplat din 2010, iar salariile de excelenţă ar trebui să fie acordate pe criterii meritorii doar pentru maximum 10% din bugetari, altfel sunt promisiuni electorale şi anul următor vom avea parte de tăieri“, susţine Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Cât despre majorarea pensiilor, „fără un fundament, fără a arăta de unde pot fi luaţi banii, astfel de măsuri sunt pur electorale“, este de părere şi liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. Acesta susţine că noul ministru al Muncii ar trebui să se documenteze mai bine înainte să facă astfel de anunţuri.

În plus, adaugă liderul sindical, „este nevoie de o reformare a sistemului instituţional bugetar înainte de a da premii de excelenţă“, mai ales că legea salarizării nu e nici acum aplicată, iar salariul minim este sub nivelul stabilit. 

Schimbări în sistemul de pensii

Ministrul Muncii Rovana Plumb a anunţat şi o serie de modificări legate de pensii.

În primul rând, oficialul a menţionat că intenţionează ca, din 2015, pensiile să fie majorate peste nivelul prevăzut de legea pensiilor, cum a fost anul acesta, în jur de 3,7%, creşterea urmând a fi undeva la 4%. Însă, a precizat Plumb, această modificare trebui agreată şi de forurile internaţionale - FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Pensii ocupaţionale cu 50% contribuţie

Plumb a adăugat că proiectul privind introducerea pensiei ocupaţionale trebuie rediscutat pentru a vedea dacă nivelul contribuţiei, în prezent de maxim 15% din venitul salarial brut lunar, nu poate ajunge până la 50%.

„Trebuie să rediscutăm şi să vedem şi cu organismele internaţionale, dar în special, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă parteneri sociali, pentru că discutăm aici de sector, de ramură, de unitate, în aşa fel încât să vedem dacă nu putem să mergem la un plafon maximal chiar până la 50% din venitul sau salariul pe care îl obţine cetăţeanul", a spus Plumb.

Ministrul a adăugat că „orice cetăţean din România care se află într-o relaţie contractuală de muncă cu un angajator, care poate fi persoană fizică sau persoană juridică, poate contribui şi poate avea această pensie ocupaţională". 

Ea a mai precizat că nivelurile de contribuţii se vor stabili "în baza unui contract colectiv încheiat între angajator şi angajat, fie la nivelul unităţii respective, fie la nivel de sector, fie la nivel de ramură".

Pensia ocupaţională este o pensie suplimentară, facultativă, la nivel de categorie profesională. La începutul anului 2011 a fost lansat în dezbatere publică, de Ministerul Muncii, un proiect de Lege privind pensiile ocupaţionale, ce stabileşte că dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale de către angajator, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. 

Alte declaraţii:

Despre pensii:

Victor Ponta: Eu cred că un obiectiv  fundamental al unei noi legi al pensiei ar fi principiul contributivităţii.O nouă lege ar avea sens dacă s-ar reduce decalajul între cele mai mari şi cele mai mici pensii. Or pentru asta trebuie să vedem opinia Curţii Constituţionale. Este valabil numai pentru cei care vor intra la pensie. Nu ne vom atinge de pensiile vechi.

Rovana Plumb: Cei care ies acum la pensile trebuie să ştie că urmărim sustenabilitatea sistemului de pensie. În ceea ce priveşte recalcularea, intră în plată la 22 martie.

Despre reducerea CAS:

Ponta. Este unul dintre principalel obiective avute în discuţie, în aprilie, cu CE şi Banca Mondială. Sper să-l facă mai posibil doamna ministru al Finanţelor, doamna Ioana Petrescu. De asta am adus-o în funcţie.

Despre salariul minim:

Plumb: Legea trebuie să sufere şi ea nişte modificări. De exemplu, am observat că există diferenţe între cadrele medicale cu studii universitare şi cele cu studii postliceale. Se lucrează la acest lucru.

În 2015, se vor da burse pentru rezidenţi şi 10% pentru debutanţi.

Pe aceeaşi temă:

Ponta, despre şefia Senatului: Tăriceanu are prestanţa de a deveni al doilea om în stat

Programul Guvernului Ponta III: impozit diferenţiat, CAS şi TVA reduse dacă e posibil, sistem de pensii bazat pe conturi individuale, facilităţi pentru firme

Ponta: Referirile la salariu minim şi privatizarea unui pachet minoritar la CFR Marfă, aflate în programul nostru de guvernare, sunt erori de redactare

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a demisionat. Exemplul i-a fost urmat de şeful Casei de Sănătate, Cristian Buşoi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite