Schimbări majore pentru accesul românilor în Marea Britanie. De când intră-n vigoare noile reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca să ajungi în regat, vei avea nevoie de permis special                         FOTO: Shutterstock
Ca să ajungi în regat, vei avea nevoie de permis special                         FOTO: Shutterstock

Marea Britanie nu va mai permite accesul românilor şi a altor cetăţeni din statele Uniunii Europene în baza cărţilor de identitate. Măsura ar urma să intre în vigoare începând din octombrie 2021, în contextul încheierii tranziţiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020, scrie Mediafax, citat de Digi24.

Guvernul Boris Johnson a publicat o versiune actualizată a Modelului de administrare a frontierei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Conform precizărilor guvernului de la Londra, în privinţa felului în care va funcţiona frontiera dintre Marea Britanie şi UE după perioada de tranziţie, transportatorii vor avea nevoie de un permis de acces de tip Kent pentru trecerea frontierei. Acest lucru confirmă faptul că în Marea Britanie nu vor fi acceptate cărţile de identitate din UE, Spaţiul Economic European şi Elveţia. 

„Dat fiind că sunt mai puţin de trei luni până la expirarea tranziţiei post-Brexit, companiile trebuie să se pregătească pentru noile proceduri, indiferent dacă ajungem ori nu la un acord cu UE, pentru a putea profita de oportunităţile semnificative care vor apărea (...)", a declarat ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit, citat de Digi24.

Negocierile privind viitoarele relaţii dintre UE şi Marea Britanie bat pasul pe loc în ultima perioadă. Miercuri după-amiază, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Guvernului Boris Johnson să vină cu propuneri concrete în negocierile pe relaţiile post-Brexit, averizând că: „Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preţ. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărţile pe masă”. 

Deşi unele surse diplomatice ale Reuters au declarat că Marea Britanie şi UE se apropie de un acord privind drepturile cetăţenilor în materie de securitate socială după Brexit, în principalele puncte de dispută, nu s-a ajuns la niciun fel de acord. Cotele de pescuit, garanţiile privind competiţia corectă şi modalităţilor de soluţionare a litigiilor rămân nerezolvate. 

Până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să respecte reglementările UE, Bruxellesul avertizând că guvernul britanic va trebuie să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite