VIDEO Bone filipineze şi nepaleze, ajutate să treacă ilegal în state Schengen pentru a munci. O viză costa chiar şi 2.500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest caz au fost reţinute patru persoane FOTO Arhivă Adevărul
În acest caz au fost reţinute patru persoane FOTO Arhivă Adevărul

Cinci percheziţii au avut loc joi în Capitală pentru prinderea unor suspecţi care sunt acuzaţi de trafic de migranţi de origine filipineză şi nepaleză, din România către state Schengen. Capul grupării ar fi primit între 1.500 şi 2.000 de persoane în schimbul obţinerii vizei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală (DIICOT) precizează că membrii grupării ar fi fost implicaţi în mod direct „în racolarea, îndrumarea şi facilitarea deplasării ilegale în state ca Franţa, Italia, Germania, Ungaria a cetăţenilor filipinezi şi nepalezi, cetăţeni străini ce se aflau deja pe teritoriul României, ca urmare a desfăşurării unor activităţi lucrative în domeniul casnic, având contracte individuale de muncă încheiate cu diverşi angajatori români, precum şi permise de şedere pe teritoriul României”.

 Cei care voiau să plece din România ar fi fost racolate de către S.K, care era ajutat şi de alţi membri ai grupării, atât telefonic cât şi prin intermediul altor persoane. 

Concret, acesta i-ar fi ajutat să obţină vizele Schengen în baza unor documente falsificate, iar în cazul în care nu puteau  fi obţinute astfel de vize, membrii grupării se ocupau de organizarea transportului clandestin al migranţilor în ţările aflate în spaţiul Schengen.

La dosarele depuse de către aplicanţi ar fi fost identificate, contracte de muncă contrafăcute, din care rezulta că cetăţenii străini erau angajaţi de către membrii grupării, că aveau stabilită reşedinţa la adresele de domiciliu ale acestora, precum şi declaraţii falsificate din care rezulta faptul că, familia angajatoare din România va pleca în străinătate în scop turistic şi cetăţeanul străin însoţeşte familia în acea călătorie. 

În acest fel, suspecţii îşi asumau responsabilitatea cu privire la suportarea cheltuielilor aferente şi garantând reîntoarcerea în România a angajatului.

Preţul unei vize cuprins între 1.500 şi 2.500 de euro

După obţinerea vizelor, capul grupării, S.K, primea de la cetăţeanul străin căruia îi facilitase obţinerea frauduloasă a vizei sume de bani cuprinse între 1.500 – 2.500 de euro.

De asemenea, acesta proceda imediat la anularea rezervărilor biletelor de avion, respectiv a camerelor de hotel şi se ocupa de obţinerea unor noi rezervări pentru zboruri către destinaţia dorită de către cetăţeanul străin (ţări precum Franţa, Italia, Portugalia, Germania, Belgia, Spania).

Astfel, cetăţenii străini îşi obţineau vizele Schengen în mod legal, însă în baza unor documente contrafăcute sau falsificate, ieşirea acestora din România fiind efectuată în mod fraudulos.

În cazul în care cetăţenii străini nu deţineau sumele de bani solicitate de către S.K sau nu îndeplineau condiţiile prin care se puteau obţine în mod fraudulos vizele Schengen, în sensul că, nu erau angajaţi pe teritoriul ţării noastre, aceştia erau scoşi în mod ilegal din România de către un alt membru al grupării cu sprijinul altor conaţionali sau cetăţeni români prin traversarea pe jos, prin zona verde, a graniţei româno-ungare, pe lângă punctele de trecere a frontierei.

Anchetatorii precizează că dom luna ianuarie 2012 şi până în prezent, de la angajatorii români ar fi dispărut în jur de 40 cetăţeni nepalezi şi filipinezi.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost depistaţi trei migranţi ilegali, din Bengal, Bangladesh şi India, faţă de care se va lua măsura expulzării.

Procurorii DIICOT au reţinut joi patru inculpaţi, urmănd să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În acest caz, autorităţile din România au colaborat cu cele din Germania, Austria, Republica Cehă şi Ungaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite