Şeful diplomaţiei lituaniene: Aderarea României la Schengen este un caz dificil, dar vom face tot ce putem ca preşedinţie a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aderarea României la Schengen este un caz dificil, susţine şeful diplomaţiei lituaniene
Aderarea României la Schengen este un caz dificil, susţine şeful diplomaţiei lituaniene

Ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a declarat luni seară că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen reprezintă un caz dificil, dar a precizat că preşedinţia lituaniană a Consiliului UE va face tot posibilul pentru a facilita acest proces.

Ministrul de Externe lituanian a avut luni seară, la Castelul Norviliskes, din apropiere de graniţa cu Belarus, o întâlnire cu corespondenţii străini de la Bruxelles, în contextul manifestărilor prilejuite de lansarea preşedinţiei Lituaniei a Consiliului UE, informează Agerpres.

Întrebat cum va aborda preşedinţia lituaniană dosarul aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie, Linas Linkevicius a răspuns că ţara sa sprijină cazul României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen.

„Ştim că este un caz dificil şi important în acelaşi timp. Dar vom face tot ce putem în rolul de preşedinţie a UE să facilităm acest proces. Dar depinde de cele două ţări să obţină rezultate“, a afirmat Linas Linkevicius, fără a preciza care sunt progresele care se aşteaptă de la cele două state.

Reprezentantul permanent al Lituaniei la UE a vorbit şi el luni, la Bruxelles, despre faptul că unele ţări au „îngrijorări justificate“ în ce priveşte România şi Bulgaria, fapt care face procesul dificil, întrucât este necesară o decizie unanimă pentru extinderea zonei de liberă circulaţie. 

Raimundas Karoblis a mai spus că aşteaptă ca rapoartele Comisiei Europene privind progresele realizate de cele două ţări în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare să conţină evaluări pozitive şi că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen figurează pe agenda provizorie pentru reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie.

Concluziile reuniunii JAI din martie, unde aderarea României şi Bulgariei a figurat nu ca decizie, ci ca discuţie privind stadiul implementării acquisului Schengen, menţionează că subiectul trebuie să fie reluat până la sfârşitul acestui an, pentru stabilirea căilor de urmat pe baza abordării în două etape.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat atunci că problema rapoartelor CE din cadrul MCV  a fost abordată în timpul discuţiilor de Olanda, Germania şi de Finlanda.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite