Scandalul Therme. Şeful unei agenţii guvernamentale spune că a fost umilit de bodyguarzi pentru că este de etnie romă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii centrului de relaxare Therme trebuie să respecte reguli stricte
Vizitatorii centrului de relaxare Therme trebuie să respecte reguli stricte

Incidentele de la centrul Therme, când mai multor etnici romi li s-a interzis accesul în complex fără un motiv plauzibil, au inflamat opinia publică. În timp ce compania care administrează centrul invocă nerespectarea regulamentului de conduită, cei vizaţi spun că motivul real este unul rasial. Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării trebuie să facă lumină în aceste cazuri.

Scandalul de la centrul de relaxare Therme Bucureşti, izbucnit după ce două familii de romi au fost date afară din complex, nu a rămas fără urmări. Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) a declanşat o investigaţie, în urma a patru sesizări, pentru a stabili dacă responsabilii centrului se fac vinovaţi de discrimare etnică.

Reclamanţii au spus că stăteau la coadă pentru a-şi achiziţiona bilete pentru a intra în centrul Therme, moment în care un grup de zece agenţi de pază i-ar fi scos de la coadă şi le-ar fi explicat că nu pot să intre. Persoanele respective spun că au solicitat să stea de vorbă cu cineva din conducerea centrului Therme pentru a li se da o explicaţie, dar li s-a spus că nu este nimeni din conducere acolo. Ulterior, li s-ar fi cerut să plece.

Printre persoanele care au sesizat CNCD în legătură cu centrul wellness Therme se numără şi
Mihai Neacşu, manager al Centrului Naţional de Cultură a Romilor “Romano Kher” (CNCR), organism aflat în subordinea Guvernului. Cazul său nu are legătură însă cu cel al soţilor Doina şi Nicuşor Niţu, de la care a pornit scandalul.

Mihai Neacşu: „N-am trăit niciodată o asemenea umilinţă“

Managerul CNCR a povestit în exclusivitate pentru „Adevărul“ cum a fost umilit de bodyguarzii complexului de relaxare, care l-au dat afară, aparent fără motiv. Incidentul s-a produs pe 23 ianuarie 2016.

„Eram cu doi cumnaţi şi un nepot în vârstă de 11 ani. Am ajuns acolo pe la 9.00 seara. Nu am apucat să ne luăm bilete de intrare, am fost opriţi de bodyguarzi cu strigături de genul «băi tată!». Iniţial, am crezut că nu ni se adresează nouă şi nu am reacţionat. Au strigat mai tare, apoi au venit mai mulţi paznici şi ne-au blocat drumul. Au spus că nu avem acces în centrul de relaxare. Am întrebat de ce, iar unul dintre ei a zis că au directivă să nu ne lase să intrăm şi nu vrea să-şi piardă serviciul. Directiva era ca unii romi să nu fie lăsaţi în centru. Nu ştiu cum stabilesc care au acces şi care nu“, a povestit Mihai Neacşu.

Acesta acuză şi atitudinea agenţilor de pază, care ar fi folosit un limbaj agresiv pentru a-i determina să plece „După vreo 10 minute de discuţii în contradictoriu în care am cerut să vorbim cu un responsabil, dar ni s-a refuzat, am renunţat şi am plecat. Nepotului meu i se făcuse frică de agenţii de pază, care aveau o atitudine agresivă. Au folosit un ton golănesc, aş putea spune. Ne ziceau: «hai, mă, gata, plecaţi, că vă luăm pe sus” Ieşiţi afară că nu ne impresionaţi!». Le-am zis că nu ne pot face aşa ceva, că suntem cetăţeni români. Ei ne spuneau că nu e aşa. Adică, subliminal, unii cred că romii din România nu sunt cetăţeni români“.

Mihai Neacşu spune că nu a trăit niciodată o asemenea umilinţă. „A fost groaznic, nu mi s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Sunt crescut într-o familie în care mi s-a spus că dacă respectăm regulile, dacă învăţăm carte, nimeni n-are nimic cu noi. Eu vreau să trag un semnal de alarmă despre discriminarea care se face acolo. Este vorba de o firmă care şi-a instruit angajaţii să aibă genul acesta de atitudine“, a mai spus managerul CNCR.

Eliza Rogalski: „E prematur să vorbim despre vinovăţie sau nevinovăţie“

Reprezentata agenţiei Rogalski Damaschin, care asigură PR-ul companiei Therme, Eliza Rogalski, a declarat, pentru „Adevărul“, că în absenţa unei decizii a CNCD, ar fi inopurtun să facă prea multe comentarii.

„Cazurile sunt în atenţia CNCD. Ştiu că în acest moment sunt audiaţi martori, părţile implicate, se aduc probe. Este prematur ca cineva să poată vorbi despre vinovăţie sau nevinovăţie, câtă vreme nu există o decizie a Consiliului şi, ulterior, a justiţiei. Este o suspiciune în baza căreia unele persoane au formulat plângeri. Acestea sunt tratate cu tot respectul cuvenit de către toate părţile implicate“, a spus reprezentata Therme.

Eliza Rogalski a mai precizat că firma a cerut raporte scrise de la firmele de pază pentru a stabili dacă a fost sau nu vorba de un exces de zel din partea agenţilor de pază.
„Clientul pentru care noi lucrăm are angajate două companii de pază. Bodyguarzii acestora sunt mandataţi să pună în aplicare regulamentele şi să restricţioneze accesul pentru persoanele la care constată că le încalcă. Pentru fiecare din aceste cazuri, Therme a solicitat de la firmele de pază rapoarte scrise. Adică a cerut să vadă care a fost temeiul pentru care s-a interzis accesul unor vizitatori. Aşa s-a întâmplat şi în cazul celor care au depus plângere la CNCD. Dacă clientul nostru constată un abuz din partea firmelor de pază, este în măsură să rezilieze contractul şi să ceară şi daune de imagine. Poziţia lor în acest moment este că au solicitat raporte de la firmele de pază şi examinează înregistrările video“, a mai precizat Eliza Rogalski.

În ce situaţii nu ţi se permite accesul în centrul de relaxare

Firma care deţine complexul SPA de la Baloteşti impune vizitatorilor respectarea unor reguli stricte, încălcarea acestora ducând automat la interzicerea accesului pe proprietate. Aceştia trebuie să se comporte astfel încât siguranţa, liniştea, ordinea şi curăţenia să nu fie periclitate.
Cele mai multe dintre aceste reguli ţin de bunul simţ, fiind interzise limbajul injurios, ţipetele, tonul agresiv, interacţiunile intime, gesturile indecente, murdărirea zonelor de baie şi a bazinelor de înot, scuipatul pe jos sau în apă etc.

Alte reguli se referă la sănătate şi la igiena corporală. Astfel, este interzis accesul persoanelor care suferă de boli contagioase, care au răni deschise, erupţii cutanate sau boli ce pot ofensa public. Duşul este obligatoriu atât înainte de accesul în saune sau piscine, cât şi după.
Totodată, în SPA nu este permisă intrarea persoanelor însoţite de câini sau cei aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
Eliza Rogalski a explicat că foarte mulţi din cei cărora nu li s-a permis accesul în centru nu citiseră regulamentul de conduită. Nu ştiau că n-au voie să fumeze în piscină, nu ştiau că n-au voie să ţipe sau să înjure în parcare.

„În regulament, au fost gândite toate situaţiile, dar nu este un document făcut pentru România. Este un regulament care se aplică în toate locaţiile Therme din lume. Thermele Grupului Wund primesc anual peste 6 milioane de vizitatori din toată lumea. Nu există motiv şi temei pentru care compania să poată face business dacă ar avea un principiu de discriminare minoritară“, a precizat Eliza Rogalski.

Bodygurazii de la Therme, filmaţi cu camera ascunsă

Un clip video care circulă în mediul online confirmă atitudinea agenţilor de pază faţă de etnicii romi. Paznicii au fost filmaţi cu o cameră ascunsă în timp ce dădeau afară mai mulţi tineri romi, aparent fără niciun motiv. Singura explicaţie a bodyguardul filmat a fost „nu se poate“.
Filmul a fost postat, iniţial, pe contul de Facebook al lui George Gogan, consilier la Centrul Naţional de Cultură a Romilor „Romano Kher“, condus de Mihai Neacşu.

George Gogan a comentat: „Încă o dată natură umană a fost învinsă de un sistem patetic, ce-i drept acum este vorba despre un sistem austriac cu un ajutor doar de 7 milioane de euro de la bugetul de stat, şi da, este vorba din nou despre Therme Bucureşti, şi cum de această dată aceştia refuză drepturile consitutionale ale altor cetăţeni români de etnie roma de a intră într-un spaţiu publc. Da, ştiu că voi isca un nou topic despre ţigani, dar prefer să mi se spună cetăţean român de etnie romă şi am pretenţia ca statul să îmi apere drepturile mele de cetăţean român, născut şi crescut pe aceste meleaguri atât timp cât şi eu respect această ţară şi acest popor“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite