Scandalul revoluţionarilor continuă: Victor Socaciu deturnează banii martirilor către impostori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţionarii speră să-şi recapete indemnizaţiile începând cu august 2013
Revoluţionarii speră să-şi recapete indemnizaţiile începând cu august 2013

Rapsodul propune o ordonanţă de urgenţă care micşorează indemnizaţiile urmaşilor de eroi martiri pentru a le reda „luptătorilor remarcaţi” drepturile suspendate.

Deşi în ultimii doi ani şi-au pierdut o parte din drepturi, revoluţionarii rămân o povară grea pentru bugetul de stat. Mulţi dintre ei primesc în continuare indemnizaţii, au un secretariat de stat care toacă bani publici fără nicio activitate concretă şi fac presiuni pentru a-şi recăpăta şi drepturile care le-au fost suspendate.

Recent, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), condus de Victor Socaciu, a elaborat un „proiect de ordonanţă de urgenţă” prin care aşa-numiţii „luptători remarcaţi” să-şi recapete indemnizaţiile începând cu august 2013. Ziarul „Adevărul” a scris, în ultmii ani, numeroase articole care dovedesc că această categorie este formată, în mare parte, din impostori.

La finalul anului 2011, Guvernul Boc anunţa că indemnizaţiile lunare acordate revoluţionarilor cu titlul de „luptători remarcaţi“ vor fi suspendate pe parcursul anului 2012. Au rămas în plată doar răniţii şi urmaşii de eroi martiri. Guvernul Ponta a menţinut prevederea şi pentru 2013.

Cu toate acestea, circa 4.000 din cei peste 12.000 de “luptători” cu indemnizaţii au continuat să primească bani de la stat până astăzi. Asta pentru ca în Legea revoluţionarilor (341/2004) există un  paragraf care dă dreptul la o indemnizaţie în plus, cuvenită revoluţionarilor pensionaţi la limita de vârstă, pe lângă indemnizaţia de bază, care se ridica la peste 2.000 de lei. Guvernul a uitat de acest paragraf şi, astfel, “luptătorii remarcaţi” ieşiţi la pensie au continuat să încaseze lunar în jur de 1.300 de lei. Statul pierde în urma acestei greşeli peste 1,2 milioane de euro în fiecare lună.

Guvernul Ponta nu s-a obosit să repare greşeala făcută de Guvernul Boc, care a uitat în plată peste 4.000 de revoluţionari, aşa că, în momentul de faţă, personaje controvorsate ale Revoluţiei, precum Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier), generalul magistrat Mugurel Florescu (fost adjunct al procurorului general) sau amiralul Cico Dumitrescu (fost consilier prezidenţial) se bucură, din postura de pensionari, de recunoştinţa statului pentru “contribuţia” lor la Revoluţie.

Mugurel Florescu, procurorul militar care a participat la procesul Ceauşeştilor, încasează indemnizaţia de pensionar-revoluţionar, deşi are venituri lunare consistente. “Eu am pensie mare, după 18 ani de generălie… Dar ştiţi cum mă uit la banii ăştia care îmi vin în plus de la Revoluţie? Mă uit la ei ca la Dumnezeu, îi drămuiesc şi-i pun bine. Poate unora nu le convine, dar câinii latră, ursul merge“, declara Mugurel Florescu, anul trecut, pentru “Adevărul”.

Socaciu şi-a dat singur certificat

socaciu v

Victor Ponta a declarat, în mai multe rânduri, că vrea să facă lumină în problema revoluţionarilor, însă nu a reuşit să schimbe mare lucru. La începutul acestui an l-a numit secretar de stat al revoluţionarilor pe Victor Socaciu, el însuşi un revoluţionar controversat. Socaciu este „luptător remarcat pentru merite deosebite”, deşi nu prea ştie nimeni cu ce s-a remarcat mai exact în decembrie 1989. El spune că a fost pe străzi, a ocupat sediul Radioului public şi a contribuit la prăbuşirea regimului.

Cu toate acestea, în 2008, în procesul de reverificare a dosarelor pentru preschimbarea certificatelor, cel al lui Victor Socaciu nu a trecut de Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor (CPRD), care a considerat că participarea cantautorului la Revoluţie este nesemnificativă. Comisia era condusă chiar de un coleg de partid, deputatul PSD Emilian Cutean, aşa că Socaciu nu poate acuza vreun joc politic. Câteva luni mai târziu, Victor Socaciu ajunge deputat PSD şi devine el însuşi membru al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor. În acest context, în anul 2009, comisia reanalizează dosarul său şi decide, cu unanimitate de voturi, că Socaciu merită un certificat de revoluţionar cu tot cu beneficiile aferente.

Victor Socaciu este secretar de stat cu rang de ministru şi conduce o instituţie (SSPR) care consumă lunar sume considerabile de la bugetul de stat fără vreun rezultat concret. În cele şapte luni de mandat, Socaciu nu s-a remarcat cu nimic. Acum, vine cu un proiect prin care încearcă să le redea şi indemnizaţiile “luptătorilor remarcaţi”, într-un cuantum, de 0,6 din salariul mediu brut, adică 1.286 de lei pe lună. Acestea ar urma să intre în plată de luna viitoare şi până la sfârşitul anului. “Din 2014, sperăm să se revină la indemnizaţiile iniţiale şi să fie anulată ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Boc şi prelungită de Guvernul Ponta”, spune Socaciu.

Pentru a face rost de bani, proiectul prevede diminuarea drepturilor încasate de urmaşii eroilor-martiri, lucru scandalos dacă e să ţinem cont că banii ar urma să meargă la „luptătorii remarcaţi”, categorie dominată de impostori. Mai mulţi revoluţionari cu calitatea de „urmaş” au mers ieri la SSPR şi i-au făcut scandal lui Socaciu, care a început să bată în retragere: „Este doar o propunere de dezbatere pentru a vedea câtă solidaritate este în rândul revoluţionarilor. Adică să mai lase de la ei cei care primesc în momentul de faţă şi să primească şi ceilalţi. Este doar un proiect care se poate concretiza sau nu”.

SSPR, fabrică de penali

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor este un veşnic cuib de scandaluri şi ilegalităţi. De la înfiinţare şi până în prezent, doi dintre cei care au condus acest secretariat din cadrul Guvernului au ajuns după gratii. La 7 februarie 2012, Emilian Cutean a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. În anul 2004, în ultimele luni ale guvernării Adrian Năstase, pe când era secretar de stat al revoluţionarilor din decembrie 1989, Cutean a alocat asociaţiei pe care o conducea suma de 85.500 de euro de la bugetul de stat, folosind o parte din bani în scopuri personale.

La o lună după condamnarea lui Cutean, George Costin, un al secretar de stat al revoluţionarilor, a fost arestat pentru corupţie şi spălare de bani în afacerea certificatelor de revoluţionar. DNA Piteşti a stabilit că, din afacerea cu certificate de revoluţionar, Costin a strâns peste  o jumătate de milion de euro. În prezent, Cutean e în continuare după gratii, în vreme ce Costin e cercetat în stare de libertate, după ce a fost ţinut mai bine de un an în stare de arest.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite