Scandalul revocării lui Augustin Lazăr: Tudorel Toader, contrazis de toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar putea fi dat în judecată de procurorul general Augustin Lazăr care îl acuză că a distorsionat adevărul când a spus că a clasat un dosar deschis pe numele lui Klaus Iohannis, deşi dosarul respectiv fusese închis de un alt procuror cu acelaşi nume, şi anume de Cristian Lazăr.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, ar putea să-l dea în judecată pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Motivul: „Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul Justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înţeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului. Ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (…) Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate dosarele pentru candidaţi. Prin urmare, CSM, care e garantul independenţei justiţiei, a spus că dosarul este în regulă. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a anunţat, joi, Augustin Lazăr.

Reacţia vine după ce Tudorel Toader a afirmat pe 24 octombrie că Lazăr ar fi semnat o ordonanţă de clasare a unui dosar penal care îl viza pe Klaus Iohannis, ministrul promiţând inclusiv faptul că va aduce probe în sprijinul acuzaţiei. Ceea ce nu s-a întâmplat. Ba mai mult, miercuri seara s-a aflat că de fapt respectiva clasare a fost dată de un alt procuror pe care îl cheamă Cristian Lazăr. De altfel, acesta din urmă a confirmat ieri că, în 2014, a dat soluţie de clasare în dosarul amintit de Toader.  Procurorul Cristian Lazăr, a subliniat că acel document nu avea ce să caute în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr precizând că persoana care a pus rezoluţia acolo trebuie să răspundă.

Procurorul general a dat vina pe o secretară, o grefieră de la Parchetul Curţii de Apel Alba, unde el era şef până să ajungă procuror general al României. Ea ar fi confundat numele celor doi procurori şi ar fi transmis la minister, pe lângă cele 10 lucrări cerute de lege pentru candidatura la funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, alte două lucrări, ale altor doi procurori: o clasare dată lui Iohannis de procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General şi o alta dată de procurorul Iustin Bic de la PCA Alba, unde Augustin Lazăr era şef pe atunci.

În 2016, reprezentanţii ministerului au observat că cele două clasări nu sunt emise de Augustin Lazăr şi le-au îndepărtat din dosarul de candidatură al actualului procuror general al României. De aceea la dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr de la CSM nu se regăsesc cele două clasări. Acest lucru este precizat cumva şi de ministru care, într-un comunicat spune că „Nu cunoaştem documentele care au fost analizate la acea dată de către domnul Preşedinte pentru a motiva decizia sa de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece din documentele de la Ministerul Justiţiei nu rezultă conţinutul dosarului transmis către Administraţia Prezidenţială. Ordonanţa de clasare menţionată la punctul anterior se află în dosarul de la Ministerul Justiţiei, aferent procedurii de numire a domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general”, se arată în comunicatul lui Tudorel Toader.

Care era procedura de numire a procurorului general în 2016

Fostul ministru al Justiţiei Ralucă Prună, care l-a propus pe Augustin Lazăr pentru şefia Parchetului General în 2016, a explicat, la Adevărul Live, cum a  decurs procedura de selecţie. Prună spune că în mapa de candidat, Augustin Lazăr nu a inserat nicio ordonanţă de clasare a unui dosar penal deschis pe numele lui Klaus Iohannis, aşa cum a susţinut ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Celebra“ ordonanţă de clasare nu a ajuns nici la CSM, instituţie care a dat aviz pentru numirea lui Lazăr la Parchetul General, şi nici pe masa preşedintelui  Iohannis, cel care a semnat decretul de învestire în funcţie. „La preşedinte au ajuns o scrisoare din partea ministrului Justiţiei, care explică propunerea, avizul CSM, plus CV-ul. Cele trei acte au plecat de la mine din cabinet“, 

a spus Raluca Prună.

Aleşii PSD sar la beregata lui Tudorel Toader

Social-democraţi cu greutate, cum ar fi senatoarea Ecaterina Andronescu şi deputatul Florin Iordache (foto), au început să-i ceară socoteală lui Tudorel Toader pentru eroarea făcută în ceea ce priveşte evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, cerându-i ministrului Justiţiei să-şi asume greşeala. Prima care a ieşit la atac a fost Ecaterina Andronescu, senator şi fost ministru al Educaţiei, taxându-l pe Toader pentru faptul că ordonanţa de clasare invocată de ministrul Justiţiei în cazul dosarului lui Augustin Lazăr era de fapt întocmită de un alt procuror Lazăr.

„Trebuie să spun că, din poziţia de profesor, atunci când faci o evaluare, a unui elev, student sau personalitate publică, cum este cazul de faţă, trebuie să fii extrem de atent. Nu poţi să lansezi informaţii de acest tip fără să verifici amănunţit. Era firesc ca domnul Toader să îşi ceară scuze. Este o eroare impardonabilă”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea TV, miercuri noapte.  

Ulterior, mai multe intervenţii pe tema comportamentului lui Tudorel Toader a avut Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost ministru al Justiţiei. „Eu cred că urmărim un serial pe Facebook mai mult. Ministrul Justiţiei are responsabilitea de a clarifica, dacă a fost eroare, să şi-o asume, dacă nu e eroare şi are un document, să îl prezinte. Să nu ne scrie din oră în oră“, a spus Iordache,Mai mult, Iordache a adăugat că Tudorel Toader trebuie să îşi asume mai multe proiecte. „Responsabilitatea ministrului e pentru întreaga activitate de un an şi ceva. Trebuia să fie mai resposabil cu legile înaintate. Să-şi asume mai multe lucruri“, a adăugat fostul ministru al Justiţiei, cu referire la iniţiative ce ţin de modificarea Codurilor Penale, a legilor Justiţiei sau chiar proiecte privind graţierea şi amnistia.  

Toader, la evaluarea lui Iordache

De altfel, surse politice susţin că Iordache este printre social-democraţii nemulţumiţi de activitatea lui Toader şi care vor înlocuirea acestuia, cu toate că la moţiunea simplă a votat pentru salvarea ministrului Justiţei. „Atunci când o să facem evaluarea, o să am şi eu câteva lucruri de spus colegilor mei (n.r.-despre activitatea ministrului Justiţiei). Aştept evaluarea premierului şi la PSD voi avea şi eu câteva lucruri de spus“, a subliniat Iordache, autor al celebrei Ordonanţe de Urgenţă 13 privind graţierea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite