DOCUMENT Scandalul cărnii de cal: verdictul, luni. Ponta: „Să nu ne împuşcăm singuri în picior“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou scandal loveşte România FOTO Adevărul
Un nou scandal loveşte România FOTO Adevărul

România a ajuns din nou în atenţia europenilor după ce în Marea Britanie ar fi fost depistată carne de cal într-un lot de conserve de carne etichetate drept „vită” şi fabricate de un producător de la noi. Premierul Victor Ponta a declarat la Sibiu că deocamdată cazul nu este confirmat de autorităţile române. Firma acuzată de britanici susţine că este vorba de urme de ADN cabalin şi nu de conţinut de carne de cal.

„Fac un apel la presa română să nu ne împuşcăm singuri în picior. Avem un talent extraordinar să ţipăm în România, noi, ceva ce nu este confirmat în Marea Britanie. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat foarte clar că a luat toate măsurile de verificare, dar dacă noi suntem primii care strigăm în România - fără să ştim foarte sigur, că bănuiesc că nu aţi văzut conservele şi cu atât mai puţin le-aţi examinat - dacă noi strigăm primii chestia asta ne facem rău şi distrugem firmele din România. Din câte ştiu, compania Scandia este o companie care a făcut investiţii importante în tehnologie. Începem şi omorâm firmele româneşti doar ca să facem o ştire la televizor? Aici chiar fac un apel la responsabilitatea tuturor”, a conchis Ponta”, a declarat Victor Ponta, cu ocazia unei conferinţe de presă care a avut loc la Sibiu.

Prima reacţie a companiei autohtone incriminate

Ulterior, compania Scandia Food a emis un comunicat de presă prin care a confirmat că produsele retrase de pe piaţa din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice ieri, 31 octombrie 2013, de către Agenţia Britanică pentru Siguranţa Alimentară, sunt produse care provin de la Scandia Food, făcând parte din lotul 13.04.C.

„Întreg lotul a fost retras de la comercializare de pe piaţa britanică. Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme. De asemenea, Scandia Food ţine să clarifice diferenţa între sintagmele folosite pe această temă în spaţiul public în ultima perioadă: „urme de ADN de cal” şi “conţinut de carne de cal”. În situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex”, se arată în comunicatul de presă.

„Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine cel mai probabil de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intra în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri, şi care nu au nicio legatură cu Scandia Food. La momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă, din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare. Conservele retrase de pe piaţă nu aveau conţinut de carne de cal, ci conţineau ADN de cal, în proporţia comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN. Scandia Food menţionează că în procesul de producţie a conservelor de carne de vită foloseşte exclusiv materie primă din aceasta specie”, susţin reprezentanţii companiei.

Firma producătoare, identificată de ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a primit până în prezent, pe sistemul european rapid de alertă, toate datele referitoare la lotul de conserve din carne de vită, provenite din România, suspectate de autorităţile din Marea Britanie că ar conţine carne de cal.

„Singurul lucru pe care îl spun autorităţile din Marea Britanie este că produsele respective expiră în ianuarie 2016. De regulă, tot ce se pune pe sistemul european rapid de alertă se pune după ce se strâng toate datele referitoare la lot, cantitate, materie primă etc., dar, deocamdată, nu am primit nimic. Ce avem este ceea ce a fost pus pe site-ul Agenţiei pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie”, a declarat Mănăstireanu, potrivit Agerpres.

Mănăstireanu mai spune că este vorba de o singură firmă din România şi un singur depozit, iar la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil luni, va exista un rezultat final în urma verificărilor.

„Dacă mai găsim probe din lotul care noi considerăm că este încriminat facem şi noi determinările de laborator, ca să vedem dacă se confirmă ceea ce suspicionează autorităţile din Marea Britanie. Informaţiile pe care le avem de la autorităţile din Marea Britanie spun că în conserve de carne de vită feliată s-a găsit un procent între 1% şi 5% ADN de cal, dar nu avem informaţii suplimentare, nu avem numărul lotului respectiv, nu avem cantitatea de conserve care este suspicionată, dar se fac cercetări şi vom da publicităţii rezultatele”, a adăugat Mănăstireanu.

Carnea de cal, descoperită în urma unor controale de rutină

Autoritatea britanică pentru Alimentaţie (FSA) a comunicat că produsul a fost fabricat în România, în ianuarie 2013, fiind comercializat în lanţurile de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) şi Quality Save.

În timpul unui control de rutină, în conservele etichetate drept „vită” au fost descoperite cantităţi de carne de cal în proporţie cuprinsă între 1 şi 5%. Chiar şi Mănăstireanu declara că, în cazul în care ponderea cărnii de cal în conservele de vită depăşeşte 1%, este vorba despre fraudă. Potrivit acestuia, în funcţie de rezultatele controalelor la producătorul conservelor, vor fi luate măsurile care se impun.

România, implicată într-un scandal similar la începutul anului 2013

Acesta nu este primul scandal de acest gen în care este implicată România. În aprilie, cantităţi impresionante de carne de cal au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită.

Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, în timp ce cea pentru lasagna şi spaghete bolognese a fost furnizată de compania franceză Comigel.

Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la o altă companie franceză, Spanghero, care a afirmat că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Nota de Constatare

Pe aceeaşi temă:

Compania franceză responsabilă pentru scandalul cărnii de cal, scoasă la vânzare

Compania franceză Spanghero, aflată la originea scandalului cărnii de cal în lasagna de vită, este scoasă la vânzare după ce a intrat în lichidare judiciară, relatează AFP. Anunţul a fost făcut vineri de preşedintele companiei, Barthélémy Aguerre.

Scandalul cărnii de cal continuă. Victor Ponta, pentru CNN: „Vom îmbunătăţi standardele europene şi le vom aplica pedepse grave vinovaţilor“

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară pentru CNN că România şi alte state UE vor urmări îmbunătăţirea procedurilor, pentru a şti exact „de unde provine mâncarea”. Potrivit premierului, toate standardele au fost respectate în ţara noastră.

Carne de cal, depistată în 25 de produse care ar fi trebuit să fie de vită, în Marea Britanie

Carne de cal a fost depistată în 29 de produse care ar fi trebuit să conţină vită, din eşantionul de 2.501 produse verificate până acum în Marea Britanie, anunţă Agenţia britanică pentru Siguranţa Alimentară (FSA), citată de AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite