Scandalul apei potabile din Bucureşti. Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor: Apa brută furnizată către Apa Nova se încadra în limitele normale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, a declarat luni că apa brută furnizată către Apa Nova Bucureşti se încadra în limitele normale de amoniu şi nu necesita tratarea în exces cu clor. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat la rândul ei o conferinţă de presă pe aceeşi temă la ora 17.00. Între timp, viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a anunţat că-i va face plângere penală ministrului Sănătăţii Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea adeclarat că a fost responsabilitatea ministerului să informeze populaţia cu privire la riscuri şi a criticat politizarea acestui scandal.

Pintea: Ministerul era iresponsabil dacă nu anunţa populaţia

„Cred că ar fi fost iresponsabil din partea Ministerului Sănătăţii, care deţinea aceste probe să nu informeze populaţia cu privire la riscuri. Cred că s-a mers prea departe cu politizarea acestei probleme de sănătate a populaţiei. Faptul că ministrul Apelor a susţinut că valorile de amoniu se aflau în limitele normale ridică semne de întrebare cu privire la motivul pentru care a crescut nivelul de clor în tratarea apei”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Apelor: Apa furnizată către Apa Nova, în limite normale

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a susţinut luni în cadrul unei conferinţe de presă, alături de directorul Administraţiei Naţională ,,Apele Române”, că valorile de amoniu din apa brută furnizate către Apa Nova Bucureşti s-au încadrat în limitele normale prevăzute de lege. Astfel, nu ar fi necesitat tratarea în excess cu clor, aşa cum au susţinut reprezentanţii companiei. Acesta a susţinut că nu a existat o poluare pe râul Argeş care să justifice cantitatea suplimentară de clor pentru curăţarea apei potabile.

„În situaţia de faţă, probele prevalate în 28 ianuarie 2019, la ora 11, au arătat, în urma analizelor un indice de amoniu de 0,796 mg/l, indice în conformitate cu limitele legale de 1mg/l - şi limita maximală de 1,5 mg/l. Valaorea comunicată de către Apa Nova a fost de 1,3 mg/l, deci sub limita maximală. După această informare primită de la Apa Nova, am decis creşterea debitului pe Argeş pentru creşterea gradului de diluţie. Astfel, analizele probelor recoltate din 30 ianuarie au arătat o concentraţie de 0,9mg/l. Aceşti parametrii s-au încadrat în limitele recomandate, nici măcar maximale”, a declarat ministrul.

Luni, viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a anunţat că-i va face plângere penală ministrului Sănătăţii Sorina Pintea, care "şi-a permis să ducă în spaţiul public o discuţie care ar fi putut afecta starea de normalitate a Bucureştiului". Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că nu se teme de nicio anchetă. ”În niciun caz nu îmi e teamă de niciun fel de anchetă! Ca ministru al Sănătăţii mi-am făcut datoria.”, a spus Sorina Pintea, la postul Antena 3.

Apa Nova a anunţat luni că va cere o anchetă în legătură cu poluarea cu amoniu a râului Argeş. „Cerem scuze bucureştenilor”, a fost mesajul transmis de Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, la postul de televiziune Digi24.

„Vom înregistra sesizări la toate autorităţile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu. (Ce bănuieli aveţi?) După ce am analizat variaţia amoniului pe răul Argeş, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii sau topire a zăpezii. Sunt nişte fluctuaţii de scurtă durata, poate semăna cu nişte deversări de ceva în apă. Au fost două fluctuaţii. A fost un vârf cam în jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 mil / l. După aceea o pauză o scădere sub 0,7. După iar 30 de minute când s-a ridicat la 1,2-1.3 ,mg/l. Ne cerem scuze tutoror bucureştenilor pentru acestă deficienţă, adică acest miros care apare”, a declarat Savin.

Săptămâna trecută, scandalul apei potabile din Capitală a indus panică în bucureşteni, care au fost sfătuiţi să utilizeze cu prudenţă apa de la robinete. După o serie de declaraţii contradictorii între Ministerul Sănătăţii şi furnizorul de apă Apa Nova, mulţi bucureşteni au luat cu asalt magazinele, au cumpărat baxuri de apă îmbuteliată şi au evitat inclusiv să folosească apa de la robinet pentru igiena personală. 

Totul a pornit miercuri de la o declaraţie a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declarat că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSP) , a fost sesizată de mai multe persoane, între care şi pacienţi cu boli rare, care spuneau că apa din sectoarele 5 şi 6 are un miros înţepător de clor şi că simptomele unor boli precum astmul sau alergiile s-au acutizat după utilizarea apei de la robinet. 

Cum s-a amplificat scandalul? 

Scandalul s-a mutat pe reţelele de socializare, unde internauţii au început să se plângă de calitatea apei potabile din Capitală. Totul a culminat joi, la şedinţa Consiliului General al Primăriei Capitalei (CGMB), când primarul general Gabriela Firea a anunţat că a sesizat atât Serviciul Român de Informaţii (SRI), cât şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT). 

Şi Avocatul Poporului a anunţat sâmbătă că s-a sesizat din oficiu în acest caz, solicitând lămuriri din partea autorităţilor. Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Apele Române sunt doar câteva dintre instituţiile care trebuie să răspundă la solicitarea Avocatului Poporului, după cum a declarat purtătorul de cuvânt Matei Vârtosu. 

Cum s-a apărat furnizorul de apă?

De cealaltă parte, Apa Nova a anunţat încă de la primele reacţii apărute în mediul online că problema legată de gustul şi mirosul apei de la robinete a apărut după ce stratul de zăpadă s-a topit, iar cantitatea de amoniu care a ajuns în râul Argeş, sursă de apă pentru sectoarele 5 şi 6 din Capitală, a depăşit limitele normale, motiv pentru care a fost necesară utilizarea unei cantităţi mai mari de clor pentru tratarea apei, o confirmare în acest sens venind şi de la Apele Române.

Apa Nova a făcut publice buletinele de analize din ultima perioadă, punctând, negu pe alb, că nu a fost depăşită cantitatea de clor din apă în niciuna din zile. Ba mai mult, pentru a demonstra că apa de la robinet este sigură şi nu pune în pericol sănătatea populaţiei, directorul general adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a băut un pahar de apă de la robinet în prezenţa jurnaliştilor aflaţi la şedinţa CGMB de joi. „Apa din Bucureşti este potabilă şi e bună de băut“, a reiterat Savin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite