VIDEO UPDATE Scandalul de la Antene. Postul TV Antena 3 şi fostul şef ANAF, Şerban Pop, urmăriţi penal în dosarul în care este cercetat Sorin Alexandrescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de televiziune Antena 3 este urmărit penal, ca persoană juridică, de către procurorii anticorupţie, în dosarul în care Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu sunt acuzaţi de şantaj şi complicitate la şantaj împotriva administratorului RCS-RDS. În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva fostului preşedinte ANAF Şerban Pop.

UPDATE Potrivit experţilor în drept, dacă postul Antena 3 va fi găsit vinovat, conducerea acestuia va fi obligată, conform prevederilor din Codul Penal să difuzeze, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, conţinutul pedepsei complementare sau să difuzeze  hotărârea de condamnare.

Numărul apariţiilor, stablite de instanţă

„Difuzarea hotărârii de condamnare se face în extras şi în forma stabilită de instanţă, prin intermediul presei scrise sau audiovizuale ori prin alte mijloace de comunicare audiovizuală, desemnate de instanţă“, potrivit Art. 71/7 din Codul Penal.

În cazul în care difuzarea se face prin presa scrisă sau audiovizuală instanţa stabileşte numărul apariţiilor, care nu poate fi mai mare de 10, iar în cazul difuzării prin alte mijloace audiovizuale, durata acesteia nu poate depăşi 3 luni.

Interzicerea participării la procedurile de achiziţii publice 

Totodată, Antenei 3 i se va interzice, în cazul în care i se va dovedi vinovăţia, „participarea la procedurile de anchiziţii publice“, pe o perioadă cuprinsă  între 1 şi 3 ani.

„Pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice constă în interzicerea de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege“, este specificat în Codul Penal.

Cea mai mare pedeapsă: amenda de la 2500 la 2 milioane de lei 

„Pedeapsa principală pentru persoanele  juridice este amenda de la 2500 la 2 milioane de lei. În plus, faţă de această pedepsă pot fi aplicate şi alte pedepse complementare“, a concluzionat pentru adevărul.ro expertul anticorupţie, Laura Ştefan.

UPDATE Potrivit procurorilor, "în calitatea sa de preşedinte al A.N.A.F., în perioada ianuarie – aprilie 2013, Şerban Pop, în virtutea atribuţiilor de serviciu, ar fi fost informat în mod oficial cu privire la faptul că o echipă de control a Gărzii Financiare – Comisariatul General a efectuat un control încrucişat la două societăţi comerciale, din care una era reprezentată de partea vătămată".

„Prin intermediul echipelor de control, acesta ar fi intrat în posesia unor documente şi, cu toate că era ţinut să păstreze confidenţialitatea asupra activităţilor desfăşurate, în luna aprilie 2013, Pop i-a prezentat inculpatului Alexandrescu Sorin informaţii, ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Gărzii Financiare dar şi cu privire la documente a căror publicare ar fi compromis imaginea publică şi credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Gărzii Financiare”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

În acest fel, Pop i-ar fi remis efectiv lui Sorin Alexandrescu „copii ale documentelor a căror lansare în spaţiul public ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată cât şi societatea comercială reprezentată de aceasta”, se mai arată în comunicat.

UPDATE Şi fostul preşedinte al ANAF Şerban Pop este urmărit penal în dosarul în care Sorin Alexandrescu este cercetat pentru şantaj. 

Pop este acuzat că de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, a anunţat, joi, DNA.

UPDATE Referitor la decizia procurorilor DNA de începere a urmăririi penale faţă de postul TV Antena3, expertul anticorupţie Laura Ştefan a explicat  pentru Digi Tv că „pedepsele sunt diferite pentru persoanele juridice, faţă de cele fizice“. 

Ea a subliniat că există sancţiuni care culminează cu lichidarea persoanei juridice.Art. 716
Continutul pedepsei complementare a interzicerii de a participa la procedurile de achizitii publice
Pedeapsa complementara a interzicerii de a participa la procedurile de achizitii publice consta în interzicerea de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitii publice prevazute de lege.

„Deja în România există de câţiva ani răspunderea penală a persoanelor juridice. Atâta timp cât activitatea presupus infracţională s-a derulat printr-un trust de presă, era firesc să se ajungă la această chestiune. Nu se pune problema de încarcerare a unei persoane juridice, dar există sancţiuni similare care culminează cu lichidarea respectivei persoane juridice“, a explicat expertul anticorupţie Laura Ştefan.

Pedepse diferite pentru persoanele juridice şi pentru cele fizice

„De natura unei activităţi de şantaj ţine şi faptul că şi directorii cu funcţii importante în respectivul trust de presă sunt implicaţi. E firesc ca procurorii de la DNA să îi citeze în calitate de martori pe cei care ar putea fi implicaţi sau cei care ar putea să ştie mai multe informaţii. Probabil procurorii sunt de părere că implicarea domnului Gâdea în presupusa activitate de şantaj este suficient de semnificativă astfel încât, din calitatea de martor, să devină învinuit”, a precizat  expertul.

Laura Ştefan a mai explicat şi  că există posibilitatea ca dosarul să meargă în instanţă, Mihai Gâdea având şansa să se apere în faţa unui judecător, în cazul în care se consideră nevinovat.

Dacă domnul Gâdea s-a opus acestor activităţi de şantaj şi ele s-au întâmplat peste capul lui sau dacă, în calitate de director general al Antenei 3 nu avea cunoştinţă de aceste lucruri, are ocazia să le explice procurorilor chiar azi. Dacă ne uităm la Mihai Gâdea, nu pare un personaj neinformat în ce priveşte cum se desfăşoară lucrurile în Antena 3”, a completat aceasta

UPDATE "În perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu Sorin, director general al Antena TV Group a dispus trimiterea, către partea vătămată (Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS - n.r.) şi către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către Intact Publishing S.R.L. şi semnate de învinuitul Daniel Matiescu, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului", se arată într-un comunicat remis presei de DNA.

Anchetatorii mai precizează că "în tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând Antena TV au apărut informaţii cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată, aspect de natură să-i accentueze convingerea că ar putea fi date publicităţii materialele compromiţătoare care să o vizeze.

Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe postul de televiziune Antena 3 şi pe cele aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A., a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată".

Procurorii spun că reprezentanţii societăţii au fost informaţi că s-a început urmărirea penală împotriva companiei. 

UPDATE „Teamă nu îmi este. Nu mă aşteptam să mă cheme la audieri pentru ce spun eu la televizor. Am venti astăzi doar de curiozitate, nu de teama unui mandat de aducere. Nu îmi aduc aminte cum am primit documentul, dar chiar dacă mi-aş fi adus aminte nu mi-aş fi dezvălui sursele”, a declarat Mugur Ciuvică la ieşirea de la audieri.

La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Mihai Gâdea a spus că „Antena 3 nu are nicio legătură cu acest caz. Există intenţia ca postul să fie pus sub urmărire penală ca persoană juridică, eu am fost citat ca martor”.

UPDATE Postul de televiziune Antena 3 este urmărit penal, ca persoană juridică, în dosarul în care Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj. 

UPDATE Mihai Gâdea a ajuns la sediul DNA.

„Am fost chemat ca martor, să vedem despre ce este vorba, vin şi vă povestesc, veţi fi aici, fără îndoială”, a spus Mihai Gâdea la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

La DNA a venit joi şi Şerban Pop, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), fiind citat în acelaşi dosar.

Mugur Ciuvică a confirmat că se va prezenta la sediul DNA, la fel şi Mihai Gâdea care a precizat în carul unui emisiuni televizate că se va duce la audiere din curiozitate şi din respect pentru instituţiile statului. 

Sorin Alexandrescu este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu, arestat preventiv pe 31 mai pentru şantaj

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai până în 6 iunie, când Tribunalul Bucureşti i-a înlocuit măsura dispusă de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicţie de a părăsi ţara.

Pe 11 iulie, procurorii au extins cercetările în dosarul lui Sorin Alexandrescu şi au dispus începerea urmăririi penale faţă de Camelia Rodica Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA şi la SC Intact Publishing SRL, şi de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la şantaj.

De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA şi SC Intact Publishing SRL, pentru şantaj, potrivit DNA.

Potrivit actelor întocmite de procurori, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse directorul general al Antena TV Group, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a depus luni o plângere penală pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS-RDS

Directorul  Antena Group, Sorin Alexandrescu, a depus luni o plângere penală pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS-RDS Ioan Bendei în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Alexandrescu a fost arestat din 31 mai până în 6 iunie, atunci când Tribunalul Bucureşti a decis ca acesta să fie cercetat în libertate.

Scandalul de la Antene: Camelia Voiculescu şi Dan Matiescu, director Intact Publishing, puşi sub acuzare pentru complicitate la şantaj

Camelia Voiculescu este urmărită penal în dosarul lui Sorin Alexandrescu, pentru complicitate la şantaj. Alături de ea mai este cercetat şi Dan Matiescu, director general al Intact Publishing S.R.L. Fiica lui Voiculescu şi Sorin Alexandrescu s-au prezentat joi la sediul DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care directorul Antena TV Group este cercetat pentru că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei.

Dan Voiculescu le scrie magistraţilor: avem încă şansa să eliberăm instituţiile statului de ideologii şi subordonări oculte

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a trimis o scrisoare deschisă membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) în contextul în care Inspecţia Judiciară a CSM face verificări privind „posibila încălcare a independenţei justiţiei, ca urmare a declanşării, de către Trustul INTACT a unei campanii agresive împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar.

Inspecţia Judiciară verifică o „campanie susţinută, agresivă” a Intact împotriva unor magistraţi

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, vineri, Inspecţiei Judiciare să facă verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei de trustul Intact, care prin Antena 3 ar fi declanşat o campanie „susţinută, agresivă” împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar şi a unor magistraţi.

ANAF: Nu e exclus ca angajaţi din Garda Financiară să fi dat contractul Bodu SRL-RCS-RDS unor reprezentanţi ai Antena Group

Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) nu exclude posibilitatea ca angajaţii Gărzii Financiare, care au controlat societatea lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL, să transmită unei terţe persoane contractul de asociere cu RCS-RDS, însă nu sunt probe concludente în acest sens, raportul în urma anchetei pe acest subiect fiind transmis DNA.

Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea din arest a şefului Antenelor. Sorin Alexandrescu a plecat din arestul Poliţiei Capitalei

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, posturi TV deţinute de Dan Voiculescu, va fi cercetat în stare de libertate. Aşa a decis joi completul de trei judecători de la Tribunalul Bucureşti, al cărui preşedinte a fost magistratul Elena Burlan. De-a lungul vremii judecătoarea a dat mai multe sentinţe controversate.

Sorin Alexandrescu, directorul  Antena TV Group, reţinut pentru şantaj. Dumitru Dragomir audiat în dosar: „Lupta e între doi elefanţi“

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru şantaj. El este acuzat că l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze un contract în condiţii impuse de el. Administratorul, care este şi denunţător în dosar, ar fi fost şantajat că dacă nu semnează contractul vor fi publicate în presă acte compromiţătoare despre el.

Motivarea judecătorilor. Voiculescu ştia de şantajul directorului Antenelor: „Cum merge treaba cu RCS-ul?“ Alexandrescu: „Deja avem pe post“

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au motivat decizia de arestare preventivă a şefului Antena Group. Printre altele, aceştia susţin că există indicii temeinice care arată că Sorin Alexandrescu a săvârşit acţiunea de şantaj, profitând de funcţia sa. Joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti vor discuta recursul formulat de avocaţii lui Alexandrescu la decizia Judecătoriei de arestare preventivă pentru 29 de zile a acestuia.

STENOGRAME Sorin Alexandrescu, arestat. Cum îl implora şeful Digi pe omologul de la Antene să nu-l şantajeze

 

Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost arestat pentru 29 de zile. Alexandrescu este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, societate care deţine şi grupul de televiziuni Digi. Decizia nu este definitivă, însă până la judecarea recursului acesta va sta în arestul Poliţiei Capitalei.

Şantajul cu promo la TV. Cum punea Sorin Alexandrescu presiune pe şeful RCS-RDS

Şeful Antena Group a dat comandă de un clip publicitar special pentru operaţiunea de şantaj asupra lui Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Promo pentru "ancheta jurnalistică" a rulat mai multe zile pe postul TV Antena 1.

Dezvăluirea ucisă de şantajul Antenei. Investigaţia jurnalistică, arma presiunii

Şantajul exercitat de directorul Antena 1, Sorin Alexandrescu, la adresa directorului RCS-RDS a compromis ceea ce părea o promiţătoare investigaţie de presă: contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS-RDS, aparent total defavorabil operatorului de cablu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite