UPDATE Scandalul aflatoxinei: Danone retrage produse lactate din magazine. Furnizorul de lapte contaminat e din România şi se află în sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danone, cel mai mare producător de lactate după cifra de afaceri, a decis să blocheze în depozitul său 75 de tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat cu aflatoxină, după primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte.


UPDATE: Furnizorul de lapte e în sudul ţării

Surse din cadrul companiei Danone au precizat, pentru Adevărul, că furnizorul de lapte a cărui producţie a fost refuzată la colectare provine din România şi se află "undeva în sudul ţării".

"Majoritatea furnizorilor de lapte pentru Danone sunt producători din România, şi cel în cauză este din România, din sudul ţării", au precizat sursele noastre.


Procesul de retragere se desfăşoară în cursul acestei zile.

"Procesul de retragere se desfăşoară foarte rapid şi facem toate eforturile să fie finalizat până la finalul zilei. Danone colaborează şi este în legătură cu autorităţile pentru a garanta siguranţa alimentară a laptelui colectat şi ne asigurăm toţi clienţii că siguranţa alimentară rămâne prioritatea noastră principală, în concordanţă cu standardele companiei", se arată într-un comunicat al companiei.  

Reprezentanţii companiei arată că, după alerta naţională referitoare la aflatoxină, Danone România a implementat mai multe măsuri suplimentare şi voluntare de autocontrol faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină.

"Niciun lapte pentru care există suspiciunea unui conţinut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică", se mai arată în comunicat. 

Nu este pentru prima dată când Danone retrage de pe piaţă produse lactate pe fondul suspiciunilor de contaminare. În luna august 2007, Danone România a retras de pe piaţă iaurturi cu fructe, din cauza suspiciunii privind contaminarea cu dioxină a gumei guar provenind din India. Retragerea s-a făcut după ce Danone România a primit alertă de la ANSVSA. 

Încrederea românilor în siguranţa laptelui vândut în magazine a scăzut în urma mediatizării intensive şi comunicării precare pe tema contaminării cu aflatoxină, doi din cinci consumatori declarând că nu au mai cumpărat lapte de la apariţia primelor informaţii, potrivit unei analize a Rogalski Grigoriu Public Relations.

Prima declaraţie privind lapte cu aflatoxină a fost făcută în urmă cu aproape două săptămâni de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a afirmat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

Ulterior, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

De asemenea, ANSVSA a anunţat că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a afirmat că laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerţ, în total existând suspiciuni privind laptele din şapte unităţi. Tot miercuri, Mihai Ţurcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA.

Mănăstireanu a declarat, joi, că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare şi două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităţilor, de la cele de producţie la cele de procesare.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, la acel moment, fuseseră verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unităţi, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunţat spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.

Un număr de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din producţia unor ferme, a fost suspendată în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, a informat duminică ANSVSA.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite