Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: audierile-maraton s-au terminat după patru zile. 70 de elevi au dat declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei elevi sunt aşteptaţi marţi la audieri în cazul fraudării examenului de bacalaureat FOTO Adevărul
Trei elevi sunt aşteptaţi marţi la audieri în cazul fraudării examenului de bacalaureat FOTO Adevărul

Audierile elevilor în cazul fraudării examenului de Bacalaureat de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti s-au terminat. 70 de elevi au trecut pragul Poliţiei Capitalei pentru a sta de vorbă cu procurorii Parchetului Bucureşti despre eventuala fraudare a examenului de bacalaureat.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei a declarat, miercuri, pentru adevarul.ro că audierile elevilor în cazul scandalul de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” s-au încheiat. 

Procurorii vor analiza declaraţii acestora pentru a vedea dacă au toate informaţii necesare sau dacă mai este nevoie şi de interogarea altora elevi.

În cele patru zile de audieri (vineri, luni, marţi şi miercuri), 70 de elevi au venit la sediul Poliţiei Capitalei unde au discutat cu procurorii despre scandalul de la liceul „Bolintineanu” o posibila fraudare a examenului de bacalaureat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, elevii care au dat până acum declaraţii fac parte dintre cei 112 care trebuiau să dea declaraţii şi care au dat examenul de bacalaureat în sălile în care au fost supraveghetori profesorii asupra cărora s-au găsit sume nejustificate de bani.

Vinerea trecută, în jurul orei 11:40, la scurt timp după terminarea ultimei probe a examenului de Bacalaureat, la porţile Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, liceenii au fost  aşteptaţi de mai multe echipaje de poliţie şi de două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Motivul: pentru a fi duşi la audieri în cazul fraudei la Bac de la acest liceu. Directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost arestată marţea trecută pentru corupţie.

În cele din urmă s-a renunţat la transportarea elevilor cu autocarele şi li s-au întocmit procese verbale de citaţie astfel ca aceştia să poată alege singuri când se pot prezenta în faţa procurorilor pentru a da declaraţii.

Vineri au fost audiaţi 16 elevi, luni au fost 39, iar marţi 12.

Procurorii au menţionat că în total ar putea fi audiaţi 250 de elevi. Aceştia ar fi dat examenul de bacalaureat în sălile în care supraveghetori au fost profesorii asupra cărora s-au găsit sume nejustificate de bani. 

Directoarea, în continuarea în arest preventiv

În cursul zilei de marţi s-a judecat şi recursul făcut la decizia de arestare preventivă primită de fosta directoare a liceului „Bolintineanu”. În faţa instanţei de la Curtea de Apel Bucureşti, Costica Vărzaru a declarat că ştia că se strâng bani, de către comitetul de părinţi, dar suma de aproape 13.000 de ei (câţi s-ar fi strâns), ar fi urmat să fie folosită pentru protocolul profesorilor, mai exact pentru a cumpăra apă, suc şi fructe. 

Costica Vărzaru a mai spus ieri că suma de bani ar fi urmat să fie folosită şi pentru a motiva comisia.

„Nu am promis nimănui că voi furniza subiectele rezolvate elevilor. Am discutat cu vicepreşedinta Comisiei despre un minim ajutor acordat tuturor elevilor la examen, pentru a promova examenul şi pentru a fi eliberaţi de stres”, a explicat fosta directoare în faţa instanţei.

Parchetul îşi recunoaşte greşelile

După incidentele de vinerea trecută, atunci când mai multe echipaje de poliţie au mers cu două autocare la liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a-i lua pe elevi la audieri, Parchetul a publicat marţi, într-un comunicat, erorile făcute de procurori în timpul operaţiunii, identificând carenţe de comunicare. Ei au omis totuşi să explice de ce nu au dus la bun sfârşit operaţiunea audierii tuturor celor 112 elevi, aşa cum era programat.

Parchetul General a anunţat că s-a constatat „o serie de deficienţe în ceea ce priveşte comunicarea publică“ în cazul fraudelor la bacalaureatul de la „Bolintineanu“ şi că a cerut Parchetului Capitalei ca informaţii legate de acest dosar să fie făcute publice doar de purtătorul de cuvânt al acestui parchet.

„Modalitatea deficitară de comunicare a avut ca rezultat crearea în spaţiul public a unei imagini negative în ceea ce priveşte efectuarea urmăririi penale în cauza având ca obiect fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti. Ca urmare, demersurile procurorilor au fost percepute nu ca parte integrantă a anchetei efectuate într-o cauză de corupţie, într-un sector extrem de important şi sensibil al vieţii sociale, învăţământul preuniversitar, ci ca abuzuri ale autorităţilor”, se arată în comunicat.

Citiţi mai multe articole pe această temă

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Parchetul recunoaşte că au existat greşeli de comunicare în ziua audierii elevilor

După incidentele de vinerea trecută, atunci când mai multe echipaje de poliţie au mers cu două autocare la liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a-i lua pe elevi la audieri, Parchetul punctează marţi, într-un comunicat, erorile făcute de procurori în timpul operaţiunii, identificând carenţe de comunicare. Ei au omis totuşi să explice de ce nu au dus la bun sfârşit operaţiunea audierii tuturor celor 112 elevi, aşa cum era programat.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: fosta directoare rămâne în arest

Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, recursul făcut de fosta directoare a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru la decizia de arestare preventivă, ca atare aceasta va rămâne în arest. Potrivit declaraţiei făcute de Vărzaru în sala de judecată, ea ar fi ştiut de banii strânşi, însă credea că sunt pentru protocol, mai exact pentru fructe, apă şi suc.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Audierile de marţi de la Poliţia Capitalei s-au încheiat. Alţi 12 elevi au dat declaraţii în faţa procurorilor

Audierile de la Poliţia Capitalei au continuat şi marţi în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“:12 liceeni au fost audiaţi. Luni, 39 de elevi de la acest liceu au dat declaraţii în faţa procurorilor. În total ancheta ar putea viza peste 250 de absolvenţi care au dat Bac-ul la Bolintineanu.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: 39 de elevi au fost audiaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei

Audierile de luni în cazul fraudării examenului de bacalaureat s-au sfârşit. 39 din cei 46 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, care au fost citaţi pentru a da luni declaraţii în cazul fraudării examenului de bacalaureat, au fost deja audiaţi la sediul Poliţia Capitalei.

VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite