UPDATE FOTO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: 39 de elevi au fost audiaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
250 de elevi vor fi audiaţi în scandalul fraudării BAC-ului de la Bolintineanu FOTO Adevărul
250 de elevi vor fi audiaţi în scandalul fraudării BAC-ului de la Bolintineanu FOTO Adevărul

Audierile de luni în cazul fraudării examenului de bacalaureat s-au sfârşit. 39 din cei 46 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, care au fost citaţi pentru a da luni declaraţii în cazul fraudării examenului de bacalaureat, au fost deja audiaţi la sediul Poliţia Capitalei.

UPDATE Audierile de astăzi în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” s-au terminat. Din cei 46 de elevi care erau aşteptaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei, s-au prezentat doar 39.

UPDATE Din cei 46 de elevi care au fost citaţi luni pentru a fi audiaţi în cazul fraudării examenului de bacalaureat, până la ora 15:30 au sosit la sediul Poliţiei Capitalei 35 de elevi.

Aceştia au avut de dat declaraţii despre sumele nejustificate de bani care au fost găsite asupra profesorilor care i-au supravegheat în timpul examenului.

UPDATE Avocatul fostei directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, care a participat luni la audierea mai multor elevi, ar fi declarat că doi dintre cei chestionaţi de procurori ar fi spus că au auzit că s-ar fi dat câte o sută de lei, însă aceştia nu au ştiut unde şi pentru cine s-au dat aceşti bani, menţionează Mediafax.

„Am participat la audierea a 20 de elevi. Aceştia au spus că au dat câte 50 de lei pentru ultimul clopoţel, câte 250 de lei pentru banchet şi câte 150 de lei pentru robe. Niciun elev nu a recunoscut că a dat bani. Doi dintre ei au afirmat însă că au auzit şi ei că s-au plătit o sută de lei, dar nu au ştiut să precizeze unde şi pentru cine s-au dat”, a spus avocatul George Moloman.

UPDATE  Elevii au intrat în curtea liceului Bolintineanu, acolo unde rezultatele examenului de bacalaureat au fost afişate.

UPDATE  „Apropo, avem ministru al Educaţiei? L-aţi auzit după scandalurile de la Bolintineanu? Eu nu l-am auzit”, a spus Blaga, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL.

De asemenea, acesta a Ţinut să îi felicite pe elevii care au luat examenul de bacalaureat, însă a precizat că „nu putem să nu vedem şirul de nereguli de la acest Bacalaureat, scandalurile s-au ţinut lanţ, pentru care evident de vină este Guvernul României. Domnul ministru de Interne îşi face imaginea trimiţând Poliţia la şcoli, domnul prim-ministru îşi face imagine trimiţând Poliţia acasă”.

UPDATE Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, luni, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor în legătură cu scandalul de la Liceul „Bolintineanu„, că este „degajat“ şi că profesorul de religie, consilier local la Sectorul 5 şi care ar fi colectat mita pentru Bacalaureat, este nevinovat.

„Când veţi găsi formule în care veţi considera că pot să am o problemă, vă răspund eu, vă caut eu pe voi. Când nu vă caut, înseamnă că sunt degajat“, a răspuns Vanghelie întrebărilor jurnaliştilor.

El a apreciat că numele său a apărut în acest scandal pentru că este un nume „frumos“ şi pentru că „vinde“.

„Haideţi să lăsăm instituţiile, să vedem. Dar eu vă spun decât atât: că eu nu am nicio problemă, par eu a fi că nu sunt degajat? Haideţi să fim serioşi. Domnul respectiv eu vă asigur că o să vedeţi că este nevinovat. Unii au vrut să o rostogolim într-un fel, alţii au vrut să o rostogolim în alt fel“, a spus Vanghelie.
 

UPDATE După ce a fost făcut anunţul că rezultatele de la BAC vor fi anunţate la ora 12:00, elevii de la „Bolintineanu” au devenit nerăbdători şi protestează în faţa liceului.

„Vă bateţi joc de noi? Vrem să ştim ce-am făcut la examen. Nu v-a ajuns circul de până acum?”, susţin elevii nemulţumiţi.

UPDATE În jur de 15-20 de elevi au ajuns deja la sediul Poliţiei Capitalei pentru audieri.

UPDATE Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat încep să se adune în faţa liceului „Dimitrie Bolintineanu”. Mulţi dintre ei spun că examenul a fost o experienţă negativă, însă sunt convinşi că o să-şi ia examenul şi o să depăseaşcă momentul. Câţiva vor merge la audieri.

„Merg să spun ce s-a întâmplat la BAC, nu mă simt vinovată cu nimic. Vreau să se termine o dată povestea asta“, a declarat Alexandra. 

Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, anunţase vineri că vor avea loc noi audieri sâmbătă în cazul celor 250 de absolvenţi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” care au dat bacalaureatul anul acesta, în dosarul în care există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat la acest liceu.

16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Staicu, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu” vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

Mandatele de aducere erau emise pentru aproximativ 100 de elevi, dar nu s-a pus problema punerii lor în aplicare înainte de realizarea procedurii de citare, a declarat ulterior Bogdan Staicu la un post de televiziune. 

Costica Vărzaru, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu“,a fost  arestată marţi seara pentru trafic de influenţă, îi îndemna pe diriginţi să le ceară părinţilor banii pentru subiectele rezolvate la examenul de maturitate încă din luna mai, când elevii începeau pregătirile pentru banchetul de sfârşit de an.

Potrivit sesizării venite de la ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, sesizare de la care procurorii şi poliţiştii bucureşteni au pornit această anchetă, practica şpăgii la Bac funcţionează la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ de mulţi ani.

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. 

Alte ştiri pe această temă. Scandalul "Şpaga de la Bolintineanu"

Procurori în genunchi la poarta liceului

Strategia procurorilor care anchetează fraudarea examenului de Bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ a fost în bună măsură compromisă vineri la prânz, în momentul în care procurorul de caz a cedat presiunilor publice şi a decis amânarea audierilor până după weekend.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

Prima demitere după scandalul de la Bolintineanu: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a fost înlocuit

Scandalul şpăgii de la Bolintineanu, urmat de audierea a 16 elevi la sediul Poliţiei Capitalei, s-a finalizat cu prima demitere: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, nu va mai ocupa această funcţie, ca urmare a declaraţiilor pe care le-a făcut vineri, cu privire la mandatele emise pe numele elevilor.

UPDATE VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite