Scandal pentru „Eu când vreau să fluier, fluier”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scenarista Andreea Vălean (39 de ani) cere judecătorilor să primească un sfert din încasările filmului „Eu când vreau să fluier, fluier" şi să-i fie recunoscut dreptul de co-scenarist al producţiei cinematrografice.

În cererea de chemare în judecată, ea acuză Strada Film - casa de producţie care a realizat „Eu când vreu să fluier, fluier", dar şi pe Cătălin Mitulescu - producătorul şi unul dintre scenariştii acestui film, că i-ar fi încălcat dreptul de autor asupra operei sale. „Subsemnata precizez că am scris scenariul piesei de teatru cu acelaşi nume, iar apoi, alături de pârâtul Cătălin Mitulescu am procedat la scrierea scenariului, precum şi la adaptarea lui pentru producţia cinematografică, fapt care este de notorietate", arată Vălean. „Pârâţii au omis să menţioneze pe genericul producţiei cinematografice <<Eu când vreau să fluier, fluier>> faptul că subsemnata am particpat la realizarea acestei producţii cinematografice şi ca autor al scenariului", se mai plânge scenarista. Vălean cere judecătorilor să modifice genericul filmului şi să o menţioneze printre scenarişti.

Piesă de teatru de succes

Vălean arată judecătorilor că ea a scris, în 1997, piesa de teatru „Eu când vreu să fluier, fluier". În 1998, această piesă a avut premiera la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, în regia lui Theodor- Cristian Popescu. „<<Eu când vreau să fluier, fluier>> avea să devină unul dintre cele mai apreciate texte dramatice contemporane de la noi, cu mai multe montări atât în Bucureşti, cât şi în provincie", mai arată Vălean. Ulterior piesei de teatru, a apărut şi scenariul semnat de Andreea Vălean şi Cătălin Mitulescu. În 1999, acest scenariu a câştigat un grant de dezvoltare la concursul de scenarii organizat de Oficiul Naţional al Cinematografiei (ONC). Prima variantă a acestui scenariu a fost gata în anul 2000 şi a câştigat concursul „Eureka" (2001) şi a primit o finanţare „Hubert Bals" (2003).

A cerut iniţial daune de 70.000 de euro

Vălean i-a cerut iniţial, printr-o notificare din 10 martie 2010, producătorului Cătălin Mitulescu daune patrimoniale de 20.000 de euro, o parte din încasările filmului şi daune morale pentru nerespectarea dreptului de autor, de 50.000 de euro. În luna mai 2011, ea a depus o cerere precizatoare la Tribunalul Bucureşti în care arată că solicită producătorului Cătălin Mitulescu şi Strada Film un sfert din încasările realizate din difuzarea şi exploatarea filmului.

„Şi-a vândut opera cu 12.500 de euro"

În replică, avocaţii Strada Film susţin că Andreea Vălean nu a particpat la realizarea filmului, iar scenariul este opera comună a lui Florin Şerban şi a lui Cătălin Mitulescu. „În realitate, scenariul realizat de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban este inspirat din piesa de teatru aparţinând reclamantei, ceea ce este menţionat pe genericul filmului", mai arată aceştia. Mai mult, avocaţii susţin că printr-un contract de cesiune a drepturilor de adaptare cinematografucă, Vălean a cesionat producătorilor dreptul de adaptare a piesei de teatru în scopul scrierii scenariului pentru realizarea unei opere cinematografice de lung metraj. Preţul contractului: 12.500 de euro. „Ca urmare a acestei convenţii, producătorul a stabilit că de noul scenariu pentru film se vor ocupa Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban", mai arată avocaţii Strada Film.

Învingător la Berlinală

„Eu când vreau să fluier, fluier", este debutul în lungmetraj al regizorului Florin Şerban. Este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi premiul „Alfred Bauer". Filmul a participat la mai multe festivaluri şi a obţinut şapte statuete la premiile Gopo - „Oscarurile industriei cinematografice româneşti" şi a fost propunerea României la Oscar, pentru categoria „cel mai bun film într-o limbă străină."

Papan Chiliban a murit

Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier" s-a bucurat de un succes enorm, mai ales că a fost realizat cu persoane lipsite de libertate, care au ajuns de după gratii direct pe covorul roşu. După succesul de la Cannes, la 15 aprilie 2010, unul dintre personajele principale ale filmului, actorul amator Papan Chilibar a fost reţinut şi a fost arestat de Judecătoria Sectorului 3 pentru spargeri de locuinţe.Două săptămâni mai târziu, la 30 aprilie 2010, un alt actor amator, care avea un rol secundar, Cristian Dragomir a fost reţinut la Bacău după ce a furat lănţişoare de la gâtul unor femei. La 14 iunie 2011, Papan Chiliban a murit la spital fiind bolnav de leucemie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite