Sătenii din Gornet, eliberaţi din carantină, dar tot săraci. Instanţa a anulat măsura, dar a şi respins daunele de 4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Google
Imagine: Google

Sătenii din Gornet scapă de carantina impusă de autorităţi, după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat, marţi, măsura instituită de Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia nu este definitivă, iar ultimul cuvânt îl va avea Înalta Curte. Este de aşteptat ca hotărârea să fie atacată atât de DSU, cât şi de săteni, deoarece instanţa le-a respins acestora cererea cu privire la despăgubirile de 4 milioane de euro.

„Admite in parte cererea - Respinge acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu acelaşi pârât. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova. Respinge capătul de cerere în pretenţii din acţiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII - a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi, 4 august 2020, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în minuta Curtea de Apel.

Decizia instanţei e executorie

Primul termen – şi ultimul – din dosarul în care satul prahovean Gornet contestă decizia prin care a fost plasat în carantină, cerând plata unor daune de patru milioane de euro, a avut loc luni, la Curtea de Apel Bucureşti. Satul Gornet a intrat în carantină pe 22 iulie, iar măsura e valabilă 14 zile lucrătoare, urmând a se încheia pe data de 10 august.

Decizia de marţi a instanţei a venit cu o săptămână mai devreme: ea nu este definitive, dar este executorie, astfel încât sătenii din Gornet au scăpat de carantină.

Cereau daune de 4 milioane de euro

Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet din această comună şi au cerut iniţial despăgubiri în cuantum de 500.000 de euro care ar urma să fie împărţiţi celor care au fost „prejudiciaţi” din cauza carantinei. Ulterior, suma a fost crescută la 4 milioane de euro.

DSU susţine că ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.

Unitatea Administrativ Teritorială Gornet din judeţul Prahova a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet după ce 15 dintre cei peste 2000 de localnici au fost diagnosticaţi cu COVID-19. 

Conform cererii de chemare în judecată, localitatea solicita anularea ordinului emis de Raed Arafat prin care satul Gornet este introdus în carantină şi cerea, iniţial, instanţei să oblige DSU să plătească 500.000 de euro dane morale/daune interese, sumă care ar urma să fie împărţită celor care au fost „prejudiciaţi” prin dispunerea măsurii de carantină.

Ce argumente a invocat avocatul comunei

În documentul citat se motivează că actul administrativ emis de DSU este unul netemeinic întrucât în satul Gornet, introdus în carantină, ar exista doar şase persoane infectate cu SARS-Cov-2, nu 15, câte au declarat autorităţile locale atunci când au votat propunerea de carantinare a localităţii.

Mai mult, avocatul localităţii susţine, în cererea de chemare în judecată, că DSP Prahova „nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică aşa cum susţin reprezentanţii acestei instituţii care şi în prezent au cunoştinţă doar de şapte persoane infectate, cu excepţia şefului DSP care singur a raportat 15 persoane astfel încât măsura abuzivă a contaminării să fie credibilă la Bucureşti”.

În plus, documentul trimis instanţei arată faptul că nu a existat niciun fel de colaborare între prefect şi autorităţile locale deşi prefectul ar fi fost obligat, conform avocatului care reprezintă interesele celor din Gornet, „să coopereze cu autorităţile publice din comună”.

Bogdan Dumitru, avocatul care reprezintă comuna Gornet în instanţă şi care a atacat în contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti, ordinul de introducere în carantină a satului Gornet, a anunţat săptămâna trecută că va cere majorarea sumei solicitate ca daune interese în procesul deschis împotriva Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

De ce a fost majorat cuantumul daunelor

„Având în vedere băşcălia şi mizeria făcute de DSU prin dr. Raed Arafat locuitorilor comunei Gornet, jud. Prahova am solicitat despăgubiri în cuantum de 4 (patru) milioane de euro. În conformitate cu prevederile art. 3 (6) din Ordinul nr. 1309 din 21.07.2020 al Ministerului Sănătăţii îi solicităm şefului DSU emiterea imediată a ordinului de ridicare a carantinei în comuna Gornet jud Prahova”, anunţă avocatul Bogdan Dumitru, într-un comunicat dat publicităţii joi după-amiază.

Potrivit acestuia, hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a stat la baza ordinului de carantinare a satului Gornet ar fi nelegală pe motiv că „nu are legătură cu instituirea stării de carantină în comuna Gornet, ci se referă la măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite