Sârbii vor să trimită un antiromân ambasador la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Belgrad vor să numească ambasador al Serbiei la Bucureşti un personaj extrem de controversat. Rade Bulatovic, fost şef al securităţii sârbe "Bezbednosno Informativne Agencije" (BIA), în perioada 2004-2008, este unul dintre principalii strategi ai politicii Serbiei de asimilare a românilor din Valea Timocului.

Rade Bulatovic este un colaborator apropiat al fostului preşedinte sârb Vojislav Kostunica, scrie ziarul Danas. Acesta urmează să-l înlocuiască pe Zoran Popovic, care a fost rechemat la Belgrad. Potrivit ziariştilor sârbi, numirea lui Bulatovic a nemulţumit autorităţile de la Bucureşti.

Rade Bulatovic este un personaj controversat în ţara sa. În perioada noiembrie 2000 - martie 2003, el a fost consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Iugoslaviei de la acea vreme, Vojislav Kostunica. În această calitate, Bulatovic a fost acuzat că ar fi trasat strategia Serbiei de asimilarea şi hărţuire a comunităţii româneşti din Valea Timocului.

Suspect în asasinarea premierului sârb Zoran Djindjic

În martie 2003, Bulatovic a fost arestat, fiind suspectat de implicare în asasinarea premierului sârb Zoran Djindjic. Implicarea sa nu a putut fi dovedită, aşa că după trei luni de arest, Bulatovic a fost eliberat.


image

Fostul şef al securităţii sârbe ar fi fost implicat şi în ascundarea generalului Ratko Mladic şi a fostului preşedinte al Republicii Srpska, Radovan Karadzic, inculpaţi de Tribunalul de la Haga pentru crime de război.

Controversele legate de numele său nu se opresc aici. Bulatovic a fost implicat în scandalul legat de asasinarea colonelului BIA (securitatea sârbă) Momir Gavrilovic (2001) şi în arestarea fostului vicepremier al Serbiei, Momcilo Perisic (2002).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite