Săptămâna începe cu duminica şi la ortodocşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a modificat calendarul religios pentru ca săptămâna bisericească să nu mai înceapă lunea, ci duminica, ziua Învierii Mântuitorului. Preoţii ortodocşi spun că declararea duminicii ca prima zi a săptămânii este o revenire la normal, aşa cum era înaintea regimului comunist, şi că viaţa laică nu este afectată.

Credincioşii care şi-au cumpărat Calendarul Ortodox pe anul 2011 în Ajunul Crăciunului au constatat cu uimire că, de anul viitor, săptămâna bisericescă nu va mai începe de luni, ci de duminică, această zi urmând a fi socotită prima din cele şapte.

Mai citeşte şi:

Ce rol poate avea Biserica Ortodoxă în statul român?

Schimbarea calendarului a creat confuzie în rândul enoriaşilor, care, iniţial au fost convinşi că este o greşeală a celor care au redactat şi tipărit calendarul. Ba chiar unii mai suspicioşi s-au gândit că sunt calendare contrafăcute.

„Când a venit părintele de Crăciun, mi-a lăsat şi Calendarul Ortodox pe 2011. Răsfoindu-l, am văzut că linia care separă săptămânile este pusă după ziua de sâmbătă, şi nu după cea de duminică, cum ştiu că era de atâţia ani, fapt care m-a pus pe gânduri. Chiar am vorbit cu vecinele şi erau şi ele nedumerite", ne-a spus Ioana Stamate, pensionară din Focşani.

Nu tuturor preoţilor din ţară li s-a adus la cunoştinţă decizia Sfântului Sinod.

„Mi-au spus şi mie nişte credincioşi despre schimbarea din calendar, pentru că nu fusesem înştiinţat de nimeni de la Arhiepiscopie. Le-am răspuns că aşa este normal să fie, pentru că aşa scrie în Evanghelie, că Mântuitorul a înviat în prima zi a săptămânii, duminica", a declarat preotul Valeriu Tufaru, de la Biserica „Sf. Nicolae Nou" din Focşani.

S-a revenit la calendarul vechi

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consideră că această schimbare este o revenire la normalitate. „Am verificat în arhive calendarele ortodoxe din perioda interbelică, ba chiar şi din anii '50, şi în toate aceste calendare duminica era trecută prima zi a săptămânii.

Se revine la o situaţie care exista înainte. Este firesc să fie aşa, deoarece pentru noi, creştinii, duminica este prima zi a săptămânii, când a Înviat Iisus Hristos, lucru menţionat în Biblie", a precizat părintele Stoica.

Acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de Biserica Catolică. „Pentru noi este foarte clar. După textele Evangheliştilor, duminica este Deis Domini-Ziua întâi, iar în calendarul nostru dintotdeauna a fost marcat astfel. Nu trebuie confundat cu săptămâna de lucru care începe de luni. Ceea ce apare în noul calendarul ortodox nu cred că este o schimbare, ci o subliniere", a spus episcopul Petru Gherghel, de la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.

Decizia Sfântului Sinod a BOR a fost luată în şedinţa de la 6 iulie, dar enoriaşii şi unii preoţi din ţară au aflat abia în Ajunul Crăciunului.



"Am verificat în arhive calendarele ortodoxe din perioda interbelică şi acum se revine la o situaţie care exista. "

Constantin Stoica
purtător de cuvânt
la Patriarhie


Ce spune Biblia

În Biblia ortodoxă, la capitolul 16 din Sfânta Evanghelie după Marcu se menţionează: „Şi după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. ...Şi înviind dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni".

Constantin Stoica
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite