Săptămână importantă pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta kovesi FOTO EPA
Laura Codruta kovesi FOTO EPA

Noua echipă de negociere a Parlamentului European ar urma să se întâlnească marţi cu reprezentanţii Consiliului European, având în vedere că mai  multe state au anunţat că-şi schimbă poziţia şi că o susţin pe Laura Codruţa Koveşi la şefia Parchetului European.

O decizie finală e foarte posibil să fie luată joi de ambasadorii statelor membre printr-un vot în comisia COREPER, scrie g4media.

La sfârşitul lunii iulie, Jean-Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, a fost numitla şefia Parchetului Naţional Financiar, echivalentul francez al DNA. Totuşi, oficial Bohnert nu şi-a retras candidatura, deoarece candidatura este în nume propriui, nu din partea statului din care provine candidatul, însă Franţa şi-a schimbat poziţia şi a anunţat că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi.

Parlamentul European a anunţat şi după alegerile europarlamentare, care a schimbat componenţa politică a noului legislativ de la Bruxelles, că îşi menţine susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi. 

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a declarat, sâmbătă, pentru B1 TV, că în cursul acestei săptămâni este foarte posibil un vot din partea statelor membre, în aşa numita comisie COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franţa şi-a schimbat poziţia aşa cum ştim şi treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri şi alaltăieri procedural şi odată cu Franţa îşi mai schimbă poziţia şi alte state membre. Am confirmat cu prim-miniştri din Benelux, din Belgia, Olanda şi Luxemburg, mai sunt şi state membre care îşi schimbă poziţia şi în condiţiile acestea preşedenţia Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuţie ideea asta, după ce marţi va avea loc o rundă de discuţii între noua echipă de negociere a Parlamentului şi preşedinţia Finlandeză. Candidatul francez a primit altă funcţie, dar teoretic şi procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror şef european preferă funcţia asta, în cazul în care e numit, atâta timp cât el nu şi-a retras candidatura”, a declarat Coloş pentru postul B1 TV.

Pe data de 12 septembrie, europarlamentatul Siegried Mureşan anunţa componenţa echipei care va negocia cu Consiliul UE şi că PPE, familie politică din care face parte şi PNL, o susţine „ferm“ pe Laura Codruţa Kovesi. „Mandatul acestei echipe de negocieri, aşa cum a fost el stabilit înaintea alegerilor europarlamentare şi cum a fost confirmat oficial de preşedintele Parlamentului European în luna iulie, va fi acela că doamna Kövesi este candidatul Parlamentului European şi este singura persoana pe care Parlamentul European o acceptă pentru această poziţie ca urmare a procedurii obiective de selecţie ce s-a desfăşurat până acum”, preciza acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite