Sancţiunea dată de Ambulanţa Bucureşti medicului care a intervenit primul la Ioan Gyuri Pascu, anulată de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Gyuri Pascu FOTO Adevarul
Ioan Gyuri Pascu FOTO Adevarul

Tribunalul Bucureşti a anulat sancţiunea de reducere cu 10 la sută a salariului pe două luni dată de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov medicului Anca Dobre, care a ajuns prima după solicitarea de intervenţie la Ioan Gyuri Pascu.

Managerul Serviciului de Ambulanţă, Alis Grasu, a declarat că instanţa a invocat un viciu de procedură legat de modalitatea în care s-a făcut comunicarea deciziei de sancţionare şi a precizat că instituţia va ataca hotărârea Tribunalului Bucureşti, pentru a susţine procedura legală care a stat la baza sancţionării medicului.

Medicul Anca Dobre a contestat, în decembrie 2016, la Tribunalul Bucureşti sancţiunea primită, iar în 3 aprilie, instanţa i-a admis cererea şi a dispus anularea deciziei din 11 octombrie 2016 emisă de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Instanţa a obligat Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov să îi plătească medicului Anca Dobre 3.500 de lei cheltuieli de judecată.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat, miercuri, că instituţia nu a primit încă motivarea deciziei instanţei şi că, imediat ce o va primi, o va ataca cu recurs, pentru a susţine procedura legală care a stat la baza sancţionării medicului.

Alis Grasu a mai spus că, din ceea ce i-a comunicat consilierul juridic care a reprezentat SABIF în proces, instanţa a invocat un viciu de procedură legat de modalitatea în care s-a făcut comunicarea deciziei de sancţionare. Managerul SABIF a precizat că decizia de sancţionare a medicului, luată de Comisia de disciplină, i-a fost comunicată acesteia la adresa care figurează în dosarul de personal, adresă care între timp s-a schimbat şi pe care SABIF nu o are nici la această oră.

La sfârşitul lunii septembrie 2016, Comisia de disciplină a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov reducerea cu 10 la sută, timp de două luni, a salariului medicului de pe prima ambulanţă care a intervenit în cazul lui Ioan Gyuri Pascu.

Managerul SABIF, Alis Grasu, declara atunci că sancţiunea disciplinară a fost propusă întrucât au fost încălcate două dintre articolele Regulamentului de ordine interioară, respectiv unul care obligă medicul să meargă la consultaţie cu trei truse din dotarea ambulanţei, dar acesta a avut doar una, şi cel de-al doilea legat de faptul că nu a luat acordul scris al pacientului în care să se arată că refuză transportul la spital, ci s-a mulţumit cu acordul verbal al acestuia.

În ceea ce priveşte acuzaţia de malpraxis, Comisia de disciplină a SABIF a solicitat înaintarea dosarului către Colegiul Medicilor Bucureşti. 

Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit în 26 septembrie, la vârsta de 55 de ani, în locuinţa fostei sale soţii, din Bucureşti.

În aceeaşi zi, Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis un dosar în care se fac cercetări pentru moarte suspectă. În urma necropsiei făcute, la solicitarea familiei, la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", s-a stabilit drept cauză a decesului afecţiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent.

Trei apeluri au fost primite la 112 în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, în 26 septembrie 2016, la orele 03.23, 04.42 şi 04.53, primele două pentru urgenţă medicală şi al treilea pentru agravarea stării pacientului, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Persoana care a efectuat primul apel, la ora 03.23, a anunţat o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost transferat Dispeceratului de Urgenţă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Fosta soţie a lui Gyuri Pascu, Daniela Marin, scria în octombrie 2016, pe blogul său, că la sosirea primei ambulanţe, acesta îşi revenise complet şi că nu mai existau nici măcar simptomele atacului de panică. Ea arăta că din 13 septembrie artistul avea probleme la un picior, motiv pentru care mergea cu ajutorul cârjelor, că aceasta, diabetul şi scăderea vederii erau singurele afecţiuni pe care le recunoştea şi că se temea de medici.

"Desigur, dacă profesional vorbind a omis să mai facă ceva doctoriţa care a venit cu prima salvare, să se acţioneze în consecinţă… nu e treaba mea. Asta nu-l ajută pe Gyuri şi din păcate, părerea mea e că nu va ajuta pe nimeni altcineva decât pe doamna în cauză. Dar, când a venit dumneaei, Gyuri îşi revenise complet. Chiar am şi zis că e ca în sala de aşteptare la stomatologie când, de frică, nu te mai doare nimic. Nici măcar ceea ce denumea atac de panică nu a avut loc în prezenţa doamnei doctor. I-a explicat ce simţea, i-a răspuns la întrebări… Chiar mă uitam cu speranţă că atunci parcă uitase de panică complet", a scris atunci Daniela Marin în textul intitulat "Pentru Gyuri".

Ea mai spunea că inclusiv după ce a condus-o pe doctoriţă la poartă şi s-a întors, Gyuri Pascu era bine.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite