UPDATE Sancţiuni în cazul copilului ucis de câini. Primarul Onţanu cere demiterea şefului Poliţiei Locale. Cazul a fost preluat de Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii din Sectorul 2 le dau de furcă autorităţilor
Câinii din Sectorul 2 le dau de furcă autorităţilor

Şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Isabela Hurjui, au fost sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, în cazul copilului omorât de câini. Neculai Onţanu a propus şi demiterea acestora. În acelaşi timp, proprietarul şi paznicul terenului pe care a fost omorât copilul au fost amendaţi, iar Parchetul General a anunţat că se va ocupa de acest caz.

UPDATE Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a declarat miercuri, după ce a fost audiat la Parchetul General, că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia un copil de patru ani a murit sfâşiat de câini.

Băncescu a precizat că a fost chemat de anchetatori pentru a da declaraţii în calitate de martor şi a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind ulterior adoptat de o organizaţie neguvernamentală.

Acesta a afirmat că, din informaţiile sale, ONG-ul respectiv, Caleidoscop, ar fi adoptat nouă câini de la ASPA.

Răzvan Băncescu a anunţat, în acelaşi context, că autoritatea urmează să facă o centralizare a tuturor câinilor care au fost adoptaţi de ONG-uri.

Coordonatorul de proiect de la ASPA a adăugat că, până în prezent, nu s-a reuşit contactarea reprezentanţilor ONG-ului Caleidoscop şi nici nu se cunoaşte exact care mai este situaţia acestei organizaţii pentru protecţia animalelor.

UPDATE Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut miercuri primele declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de luni, când un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Primarul Oprescu a decis ca pe 29 septembrie să fie organizat un referendum local privind eutanasierea maidanezilor.

„Problema maidanezilor nu se poate rezolva decât prin unitate şi solidaritate. Voi face exact ce decide popolaţia, pentru a află părerea lor cu privire la problema câinilor maidanezi”, a precizat primarul Oprescu.

UPDATE Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, susţine că vinovat în cazul copilului omorât de câini este cel care are spaţiul privat şi nu l-a îngrădit, precizând că deocamdată Primăria Municipiului Bucureşti nu face anchetă, dar va avea o strategie foarte agresivă, iar până la sfârşitul anului nu vor mai fi aşa mulţi câini pe străzi.

„Deocamdată nu este nicio anchetă. Deocamdată problema noastră este - şi vă repet a nu ştiu câta oară - noi am avut în vedere această problemă a câinilor şi am aprobat în Consiliu trei hotărâri de Consiliu care presupun să-i sterilizăm sau să-i adunăm în adăposturi. Asta va fi o activitate extrem de agresivă în continuare, urmăm şi noi nişte proceduri. Sunt proceduri legale, nu le faci, după aia mergi în anchetă”, a declarat viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu, răspunzând unei întrebări privind o eventuală anchetă a municipalităţii în cazul copilului de patru ani ucis de câini în zona Parcului Tei.

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri înainte să se întâmple o tragedie, în condiţiile în care prevenţia este în sarcina Primăriei Capitalei, Nicolaescu a spus că municipalitatea face prevenţie şi, împreună cu Poliţia Comunitară, cu Poliţia Locală, urmăreşte câinii prin parcuri, ca aceştia să nu fie agresivi.

„Primăria Municipiului Bucureşti are o activitate permanentă, nu luăm acum măsuri că este un caz nefericit. Chiar este un caz nefericit şi regretăm cu toţii acest lucru. Pentru noi, v-am spus, este o activitate permanentă şi primarul general are în vedere ca să rupă odată această problemă şi să o rezolve cu adevărat", a adăugat Nicolaescu.

UPDATE Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), este audiat, miercuri, de procurorii Parchetului General, în dosarul copilului de patru ani care a murit după ce a fost muşcat de câini vagabonzi în Bucureşti.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, după ce a plecat de la Spitalul Universitar de unde şi-a luat fiica şi nepoata, că a rămas „marcat” de povestea băieţelului omorât de câini.

„Am rămas marcat de drama lui Ionuţ. Sunt marcat ce splendoare de copil şi ce se poate întâmpla”, a afirmat preşedintele Băsescu.

UPDATE Parchetul General a preluat dosarul în care este cercetată moartea copilului. Asta la nici 30 de minute de la momentul în care Parchetul Capitalei anunţa că a deschis dosar penal în acest caz şi că va cerceta inclusiv  respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân. 

"La data de 3.09.2013, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost constituit un dosar penal având ca obiect împrejurările în care s-a produs decesul minorului A. I. C., în vârstă de 4 ani. Totodată, în cauză vor fi efectuate verificări şi cu privire la modalitatea în care au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân", se precizează într-un comunicat comun al Parchetul Capitalei şi al Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, a scris pe blogul său de pe adevărul.ro despre tragedia copilului de patru ani, despre care a menţionat că „din păcate, ţara noastră are nevoie de tragedii, ca să îşi dea seama cât de indolentă e faţă de teme care nu ar trebui tratate cu suficienţă şi calcul meschin”. 

„Ce treabă am eu cu câinii, când eu am probleme cu salariul, cu pensia - ar putea să răspundă marea majoritate. Nu că nu ar conta, şi salariul şi pensia, dar avem probleme cu pensia, cu sistemul de educaţie, cu cel din sănătate, cu exploatarea resurselor minerale, exact din acest motiv: nu ne pasă dacă nu se întâmplă nenorocirea la noi în curte”, a mai scris Adriana Săftoiu.

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că se încearcă de ani buni, „pe toate planurile, guvernamental, instituţional şi local”, rezolvarea problemei câinilor maidanezi, dar ONG-urile blochează mereu procedurile, ceea ce creează un cerc vicios, care duce la situaţii grave, ca cea a copilului omorât de maidanezi.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a mai spus că în toate oraşele primarii şi cetăţenii se confruntă cu situaţia câinilor maidanezi, de foarte mulţi ani, însă există foarte multe organizaţii non-guvernamentale ce blochează orice demers pentru găsirea unei soluţii.

De asemenea, Liviu Dragnea a făcut referire la un caz din Turnu Măgurele, arătând că pe dealurile din jurul localităţii ar fi aduse sistematic camioane întregi cu câini, care sunt eliberaţi în acele locuri, iar ulterior ajung în oraş.

UPDATE Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că va face o declaraţie de presă, după-amiază, începând cu ora 18.00. Este prima ieşire a acestuia de când Ionuţ Anghel, copilaşul de patru ani a fost sfâşiat de câini în parcul Tei, iar instituţia abilitată să se ocupe de problema maidanezilor este chiar instituţia pe care el o conduce.

UPDATE Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, miercuri, că nu Parlamentul este în culpă pentru că nu a emis o lege privind câinii fără stăpân, deoarece există în vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 şi care reglementează inclusiv eutanasierea.

Ciucă a spus că Ordonanţa din 2001 care a fost aprobată prin lege prevede condiţiile în care câinii pot fi eutanasiaţi, în 7 zile de la data în care sunt duşi în adăposturi, normele de capturare a câinilor, de sterilizare, de eutanasiere.

"Nu pentru că nu există o lege pe această temă s-a întâmplat acest lucru, ci pentru că, eventual, nu se aplică", a spus Ciucă.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va începe săptămâna viitoare dezbaterea la proiectul care modifică Legea câinilor fără stăpân, iar la discuţii vor fi invitaţi toţi factorii interesaţi, ONG-uri, reprezentanţii administraţiei locale, a mai declarat,preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă.

"Comisia juridică a stabilit ca săptămâna viitoare să înceapă dezbaterea pe fond a proiectului de lege privind câinii fără stăpân. Vor fi invitaţi să participe toţi cei care sunt interesaţi, ONG-uri, administraţii locale", a spus Ciucă.

UPDATE Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a anunţat că a sesizat Poliţia Capitalei şi ANSVSA, acuzând de omor din culpă Asociaţia „Caleidoscop”, care deţinea unul dintre câinii care l-au ucis pe băieţelul de patru ani în Parcul Tei din Sectorul 2.

„Am sesizat Poliţia Capitalei şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru a încadra fapta Asociaţiei «Caleidoscop», reprezentată prin Carmen Secăreanu - Preşedinte, cu privire la infracţiunea de omor din culpă”, precizează Bodu într-un comunicat de presă emis miercuri.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul şedinţei Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă şi nu mai poate fi uitată, subliniind  că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească „soluţia corectă“.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie, miercuri, procedura referitoare la proiectul de lege privind câinii comunitari, stabilind ca săptămâna viitoare să reia dezbaterile cel mai probabil într-o şedinţă comună cu Comisia de administraţie şi cu invitarea mai multor decidenţi de la nivelul administraţiilor locale.

Sancţiuni de Primărie

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a emis miercuri dispoziţia de sancţionare a lui Aurel Dobrilă, director general al Poliţiei Locale, şi a Isabelei Hurjui, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Cei doi directori au fost sancţionaţi „pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor ce revin, conform legii, celor două instituţii în legătură cu cazul copilului omorât de câinii comunitari pe terenul unei firme private”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Sectorului 2.

De asemenea, edilul a înaintat Comisiei de Disciplină constituită la nivelul Primăriei Sectorului 2 propunerea de desfacere a contractului de muncă a celor doi directori.

Preşedintele Băsescu, declaraţie de presă pe tema câinilor maidanezi

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut marţi o conferinţă de presă în care a precizat că, pentru a opri genul acesta de incinte, câinii ar trebui ţinuţi în adăposturi speciale. De asemena, acets ai-a îndemnat pe iubitorii de animale să înceapă să adopte căţeii, nu să îi lase în stradă.

„Trebuie să renunţăm la a ne declara iubitori ai câinilor, dacă îi trimitem în stradă, să devină agresivi. Ţine-l lângă om, altfel mâine avem altă nenorocire cu alt copilaş, o femeie.  Cazul de ieri nu ne mai lasă să aşteptăm la mâna demagogilor, nu vreau să intru în detalii pe urma înavuţiţilor de pe urma castrării. Castrarea nu îi scoate dinţii“, a mai spus Băsescu. 

Imediat după conferinţa de presă, Traian Băsescu a postat pe pagina de Facebook „Alături de preşedintele meu” o fotografie în care apare alături de soţia sa şi de câinii maidanezi pe care acesta i-a adoptat.

Amenzi pentru proprietarul terenului

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Capitalei, administratorul terenului de lângă Parcul Tei, unde copilul de patru ani a fost omorât de câini, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că nu avea plan de pază. 

Totodată, paznicul care supraveghea proprietatea a fost sancţionat cu 300 de lei pentru că nu avea atestat de pază.

Poliţiştii au amendat şi firma SC Tei SRL, care are în administrare terenul de pe strada Tuzla, din apropierea Parcului Tei, unde a fost ucis de câini copilul de patru ani. 

Ancheta în acest dosar continuă. Încă de la primele ore ale dimineţii la Poliţia Capitalei au fost audiate mai multe persoane care ar putea da mai multe informaţii despre cum s-a produs tragedia.

Copil de patru ani, ucis de câini în Parcul Tei din Capitală

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe proprietatea unei firme, din apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2. Acesta era împreună cu fratele său de şase ani, care a fost şi el muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Medicul care a făcut necropsia, Abdo Salem de la Institutul Naţional de Medicină Legală, a declarat marţi că pe corpul copilului au fost găsite sute de plăgi, la autopsie stabilindu-se că acesta a murit din cauza hemoragiei externe. Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Şase câini au fost ridicaţi de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre aceştia având urme de sânge, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Câinele care avea urme de sânge ar fi al unei asociaţii

Câinele care a fost găsit cu sânge pe bot fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, a spus Băncescu.

O femeie care a fost membră a Fundaţiei Caleidoscop şi a semnat formularul prin care câinele care a ucis un copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conştiinţa curată, potrivit stirileprotv.ro.

Pe formularele de adopţie şi revendicare scrie negru pe alb că Fundaţia Caleidoscop se angajează să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai doreşte să îl predea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor.

Semnătura de pe formular îi aparţine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea şi-a asumat răspunderea în numele organizaţiei pentru alţi opt maidanezi.

„Teoretic trebuia să am grijă de el, practic nu. Pentru că nu erau scoşi pe nume propriu, ci pe numele asociaţiei. Dacă trebuie să învinovăţim pe cineva, trebuie criticată asociaţia pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea. Era o situaţie de compromis, primăria ştia, dar trebuia să eliberăm locurile. Am înţeles că s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am conştiinţă curată şi mă ocup în continuare să salvez animale”, a declarat femeia.

Potrivit formularului de revendicare, societatea Caleidoscop a adoptat animalul pe 24 decembrie 2008, adică exact în Ajunul Crăciunului, la adresa din formular - strada Braşov numărul 30, în Sectorul 6.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite