FOTO VIDEO Mii de români în stradă, în sâmbăta protestelor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din marile oraşe au ieşit în stradă cu miile, sâmbătă, în semn de protest la adresa lui Victor Ponta, dar şi pentru a susţine conaţionalii din Diasporă care nu au putut vota pe 2 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Bucureştiul au fost principalele scene ale protestelor.

Numeroşi români şi-au anunţat pe Facebook participarea la protestele la adresa lui Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale 2014, dar şi pentru susţinerea dreptului la vot a românilor din diaspora, ceea ce s-a şi întâmplat sâmbătă seară când mii de oameni au ieşit în stradă. Reamintim că în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, mii de români de peste hotare s-au revoltat din cauză că nu au mai putut ajunge la urne, după ce au stat mai multe ore la coadă, în faţa secţiilor de votare din incinta ambasadelor sau consulatelor României. Oamenii au criticat proasta organizare a scrutinului, de către Ministerul de Externe. 

BUCUREŞTI, UPDATE 23.30 Potrivit agenţiei Mediafax, protestul s-a încheiat după aproape cinci ore de când oamenii s-au strâns pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Victor Ponta şi atitudinea Ministerului de Externe.

BUCUREŞTI, UPDATE 23.05 Numărul protestatarilor a scăzut considerabil, o parte a acestora părăsind grupul strâns în Centrul Vechi. Manifestanţii şi-au dat întâlnire pentru o nouă acţiune mâine la ora 17.00, potrivit hotnews.ro.

BUCUREŞTI, UPDATE 22.30 Grupul mare de protestari a ales să meargă la întoarcerea de la MAE pe Calea Victoriei. Aceştia s-au dus în Centrul Vechi al Capitalei. Manifestantii au scandat împotriva Guvernului Ponta şi au cerut înfiinţarea de secţii de votare suplimentare în diasporă pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Printre scandările manifestanţilor au fost: „Ponta nu uita, România nu-i a ta!“, „Vrem să votăm, vrem să votăm!“, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!“.

BUCUREŞTI, UPDATE 21.40 Protestatarii din Capitală au plecat din faţa sediului MAE şi se întorc în Piaţa Universităţii
Sutele de Bucureşteni care au protestat, sâmbătă, în Ptaţa Universităţii, apoi în faţa Guvernului şi, în final, în faţa sediului Ministerului de Externe se întorc la Universitate. Drumul de întoarcere este prin Calea Victoriei. Jandarmii fac apel ca manifestanţii să meargă pe trotuar, iar unii protestatari se îmbrâncesc cu oamenii legii. Spiritele s-au liniştit în câteva minute, iar protestatarii şi-au continuat drumul pe trotuar.

În paralel cu protestele din ţară, pe site-ul www.petitiionline.com, au fost publicate, sâmbătă, două petiţii. Prima este adresată Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe, prin care se strâng semnături pentru suplimentarea secţiilor de votare pentru cel de-al dpilea tur de scrutin, din 16 noiembrie, în diaspora. ”In urma dezamagitoarei organizari a alegerilor prezidentiale din 02.11.2014 in diaspora, in care timpul de asteptare la coada a fost in medie de 5 ore, iar mii de romani nu au reusit sa voteze pana la ora 21:00, desi se aflau in fata sectiei de votare, solicitam suplimetarea sectiilor de votare din strainatate, astfel incat pentru alegerile din 16.11.2014 spatiul de desfasurare al unei sectii de votare sa permita amplasarea a minim 10 de cabine de vot la o populatie estimata de 3000 de romani cu drept de vot”, se arată în petiţia online. 

Cea de-a doua petiţie online este pentru strângerea de semnături care să susţină demiterea lui Titus Corlăţean, ministrul de Externe. Cerem demisia lui Titus Corlatean datorita incompetentei sale in organizarea sectiilor din diaspora. ”Cetatenii romani au stat la cozi interminabile in toata Europa, ajungand sa voteze dupa patru sau cinci ore. Este inadmisibil! Incompetenta demonstrata de Titus Corlatean in indeplinirea functiei publice pe care o ocupa este de domeniul penalului - art. 385, alin. 1 Cod Penal, avand in vedere ca "erorile" care au aparut au avut ca rezultat imposibilitatea a mii de romani de a-si exercita dreptul constitutional la vot”, se arată în cea d-a doua petiţie online.

BUCUREŞTI, UPDATE 21.10 Cei circa 400 de protestatari au ajuns în faţa sediului MAE
Cei circa 400 de oameni care participă la protestul anti-Ponta din Capitală, dar şi de solidaritate cu românii din diaspora, au ajuns în faţa sediului Ministerului de Externe. Oamenii scandează: ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!” şi cer demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean. 

BUCUREŞTI. UPDATE 20.50 Bucureştenii continuă protestul la adresa lui Ponta şi a ministrului Titus Corlăţean
Aproximativ 400 de bucureşteni care participă la protestul de sâmbătă au ajuns din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Oamenii strigă, la fel ca şi la Cluj: „Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mikey Mouse!” şi „Demisia! Demisia!”.

Manifestanţii se îndreaptă acum spre sediul Ministerului de Externe şi spun că vor să fie sigur că ministrul Titul Corlăţean va face tot posibilul pentru ca, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie, numărul centrelor de votare să fie suplimentat, astfel încât toţi românii din diaspora să poată vota. 

Your browser does not support iframes.

TIMIŞOARA. UPDATE 20.30 Protestul s-a încheiat, oamenii s-au aşezat în genunchi şi au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”
Cei peste 5.000 de manifestanţi care s-au strâns la protestul din Piaţa Victoriei (Timişoara) au încheiat manifestarea în jurul orei 20.00, aşa cum era anunţat în program. Înainte de a se îndrepta spre case, toţi protestatarii s-au aşezat în genunchi şi au rostit rugăciunea ”Tatăl nostru”. Oamenii au mai cântat şi melodia ”Timişoara, Timişoara!” (Pro Musica), melodie cunoscută şi ca imnul Revoluţiei din 1989. 

Cele mai populare lozinci scandate la mitingul din capitala Banatului au fost: ”Aici, democraţia în direct!”, ”Jos Ponta!”, ”Ponta nu uita, România nu te vrea!”

CLUJ. UPDATE 20.20 Protestul s-a încheiat. O parte dintre manifestanţi au lansat lampioane în Piaţa Unirii
Cei peste 5.000 de protestatari din Cluj s-au împrăştiat, Bulevardul Eroilor, acolo unde au scandat mai bine de două ore lozinci anti Victor Ponta şi împotriva ministrului de Externe, Titus Corlăţean, este aproape pustiu. O parte dintre protestatari s-au oprit în Piaţa Unirii pentru a lansa lampioane, în semn de respect faţă de ziua numelui Regelui Mihai I, sărbătorită astăzi. 

IAŞI. UPDATE 20.15 Protestul din capitala Moldovei, la care s-au strîns câteva sute de oameni, s-a încheiat. Oamenii au plecat din faţa Palatului Culturii, după un miting de circa două ore, timp în care au scandat lozinci anti-Ponta. 

Miting anti-Ponta la Iaşi: „Noi vrem să contăm, nu să pontăm”


BUCUREŞTI. UPDATE 20.10 MAnifestanţii se îndreaptă spre sediul Ministerului de Externe
O parte dintre protestatarii din Piaţa Universităţii au plecat spre sediul Ministerului de Externe şi scandează lozinci prin care cer demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Manifestanţii, înconjuraţi de jandarmi, strigă că românii din diaspora trebuie lăsaţi să voteze şi cer ministrului Corlăţean să suplimenteze numărul de centre de votare de peste hotare. Mai mulţi manifestanţi dintre cei circa 400 veniţi la protestul din Capitală au ocupat o bandă de circulaţie din Bulevardul Magheru şi au pornit spre sediul MAE, către Piaţa Victoriei.

ORADEA. UPDATE 19.45 Peste 200 de manifestanţi la mitingul anti-Ponta: „Vrem o ţară pentru toţi, nu GUvern de Mafioţi”. 
Aproximativ 200 de orădeni au ieşit la protestul anti Ponta organizat la Oradea. Manifestanţii au venit cu pancarte, dar şi cu steaguri. Oamenii au fluierat şi au scandat  mesaje împotriva lui Victor Ponta. S-a dorit ca protestul să fie un mare şi vocal îndemn la vot pentru data de 16 noiembrie. De menţionat că la eveniment nu au fost văzuţi fruntaşi ai partidelor care îl susţin pe candidatul ACL. Printre cele scandate de oameni au fost şi protestatarii care au dat glas şi unor sintagme special compuse pentru acest moment: „Vor să voteze. Lăsaţi-i să voteze!”, Rezultatul din Ardeal – ideal naţional”, „RTV şi-Antena 3, promotorii mafiei”, „Dacă nu ieşim la vot, ne-ngroapă Ponta de tot” sau „Ne-a ajuns la os cuţitul, lui Ponta îi vrem sfârşitul!”.

BUCUREŞTI. UPDATE 19.35
Cei circa 400 de bucureşteni care s-au adunat la protestul din Piaţa Universităţii scandează: „Plagiatorul ne fură viitorul”, „Secţii de votare peste hotare!”, „DNA salvează ţara mea!”, „Ponta, nu uita: studenţimea nu te vrea!”, „Sus poporul, jos plagiatorul!”, „Ceauşescu nu fi trist, Victor Ponta e comunist”. La portavoce, manifestanţii au fost îndemnaţi să meargă către Calea Victoriei, la Guvern. 

Miting de solidaritate cu Diaspora, la Bucureşti: protestatarii îndreptându-se spre sediul MAE


CLUJ. UPDATE 19.30. Organizatorii protestului de la Cluj anunţă că la eveniment s-au strâns peste 10.000 de oameni. Neoficial, jandarmii spun că nu sunt circa 5.000 de manifestanţi. 

La Cluj, aproape de  Piaţa Unirii, manifestanţii au adus un afiş cu figura lui Victor Ponta, însă cu tunsoarea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Oamenii s-au oprit în faţa Statuii Lupoaicei de pe Bulevardul Eroilor şi scandează: ”Ponta, nu uita, tineretul nu te vrea!” şi ”Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!”.

TIMIŞOARA. UPDATE 19.20 Peste 5.000 de manifestanţi în Piaţa Victoriei: „Antenele şi Ponta au pornit revolta!”
Peste 5.000 de oameni s-au adunat în centrul Timişoarei, în PIaţa Victoriei, la mitingul anti-Ponta şi de solidaritate cu românii din diaspora, împiedicaţi să voteze la alegerile din 2 noiembrie. Oamenii au început protestul intonând imnul României şi fluturând drapelul tricolor şi, imediat, au cântat celebra melodie a formaţiei Phoenix, ”În umbra marelui URSS”.

image

Peste 5.000 de oameni s-au adunat şi la protestul din capitala Banatului. FOTO: Ştefan Both

image

Timişorenilor prezenţi la eveniment, în mare parte tineri, li s-au alăturat şi mai mulţi membri ai galeriei echipe de fotbal ASU Poli. OAmenii flutură, pe lângă steagul României, şi steagurile Banatului şi al Transilvaniei. Manifestanţii scandează: „Timişoara n-a murit!”, „Ne pasă, ne pasă, nu vom sta acasă!” (în cel de-al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie - n.r.) şi „Jos comunismul”, „Jos Ponta!”, „Ponta nu uita, România nue  a ta!”, „Azi în Timişpara, mâine în toată ţara!”. Mitingul de la Timişoara este unul paşnic, însă jandarmii stau lângă manifestanţi. 

CLUJ. UPDATE ORA 19.10 Peste 5.000 de manifestanţi la protestul din centrul Clujului: „Klaus, Klaus, apără-ne de Mickey Mouse!” şi „Afară, afară, cu PSD din ţară!”
Miile de clujeni care au venit sâmbătă seară la protestul anti-Ponta sunt supravegheaţi de jandarmi şi se îndreaptă spre Piaţa Unirii, de unde au plecat. Mulţi dintre manifestanţi îşi ţin în braţe copiii şi scandează mesaje împotriva candidatului PSD la prezidenţiale, Victor Ponta. Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează: ”Mulţumim diaspora!”. Până acum nu s-au înregistrat incidente în Cluj. 

Miting anti-Ponta la Cluj: mii de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii


CONSTANŢA. UPDATE ORA 19.00 Sute de tineri au cântat imnul în faţa Prefecturii din Constanţa: „Dacă iese Ponta, plec din ţară”
Circa 300 de manifestanţi, majoritatea tineri, s-au adunat sâmbătă seară şi în faţa Prefecturii Constanţa, la protestul anunţat pe Facebook. Oamenii scandează lozinci împotriva candidatului PSD la prezidenţiale, Victor Ponta, dar şi împotriva actualei guvernări: ”Jos Ponta!”, ”Nu pot ei fora cât putem noi vota!”, ”Ponta pentru noi este Ceauşescu doi!”, ”Nu-i cumperi pe ei cu zahăr şi ulei!”. Un tânăr manifestant din Constanţa a declarat: ”Dacă ieşe Ponta preşedinte, eu plec din ţară”.

IAŞI. UPDATE 18.50 „Vrem să votăm, nu să emigrăm!
Câteva sute de oameni s-au adunat în faţa Palatului Culturii din Capitala Moldovei, la mitingul anti-Ponta şi de solidaritate cu românii din diaspora, care au fost împiedicaţi să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Se scandează mesaje împotriva candidatului PSD la prezidenţiale, Victor Ponta, dar şi de demitere a lui Titus Corlăţean, ministrul de Externe. Printre mesajele oamenilor: ”Jos ciuma roşie!” şi ”Jos comunismul!”, ”Nu puteţi fura cât putem noi vota!”, ”Ponta, nu uita, toţi te vrem la DNA!”, ”Noi nu plagiem, noi vrejm să votăm!”, ”PSD, partid de hoţi” şi ”Vrem să votăm, nu sp emigrăm!”   

image

Sute de ieşeni, în faţa Palatului Culturii, la mitingul anti-Ponta. FOTO: Ramona Iacobuţe

BUCUREŞTI, UPDATE 18.45 Manifestanţii din Piaţa Universităţii scandează: „Uniţi, salvăm toată România!”, „Jos Ponta, jos! Eşti un mincinos!”, „Vrem să votăm”. 

„Infamul preşedinte a venit cu o soluţie în telenovela în care cei doi candidaţi nu se hotărăsc să se întâlnească. Uitaţi-vă în ce hal am ajuns după 25 de ani”, ţipă un tânăr prezent la protest, în Piaţa Universităţii.

Un domn mai în vârstă are ceva de împărţit cu Băsescu, la protestul anti-Ponta: „Unde e dosarul cu Flota?. Lasă, că apare şi ăla. DNA a făcut cea mai a dracu' campanie!”

„Iliescu doi este un gunoi!”
„După turul doi, Ponta la gunoi!”
„Ieşiţi la vot să i dăm lui Ponta în bot!”

BUCUREŞTI, UPDATE 18.26 Circa 300 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat în Piaţa Universităţii, la protestul anti-Ponta. Oamenii scandează: ”Jos comunismul!, ”România, trezeşte-te!” şi ”Jos, Băsescu!”, ”Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!”, iar Victor Ponta este huiduit. Un tânăr care împarte pliante printre manifestanţi susţine: ”Luăm poziţie împotriva falsificării adevărului, care deteriorează grav imaginea ţării noastre şi împotriva României”.

image

BUCUREŞTI, UPDATE 18.08 Aproximativ 150 de manifestanţi s-au adunat, până la această oră, în Piaţa Universităţii, în faţa Teatrului Naţional. Monica Macovei, fosta candidată independentă la Preşedinţie, a venit în Piaţa Universităţii la protestul anti-Ponta (foto dreapta). La începutul săptămânii, Macovei a anunţat că îl va susţine pe Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale. ”A fost o infracţiune ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor prezidenţiale”, le explică Macovei protestatarilor.  

la aflarea veştii că Monica Macovei este în Piaţa Universităţii, protestatarii au început să aplaudeşi să ovaţioneze.

Your browser does not support iframes.

CLUJ UPDATE 18.00 Mii de clujeni s-au strâns la mitingul anti-Ponta

Câteva mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj, la protestul anti-Ponta. Manifestanţii au venit cu pancarte, dar şi cu steaguri. Oamenii fluieră şi scandează mai multe mesaje împotriva lui Victor Ponta, dar şi împotriva lui Titus Corlăţean, ministrul de Externe. Printre mesajele scandate de protestatarii din Cluj sunt şi: „DePontificaţi România”, „Ghinion, ţara s-a terzit din somn”, „Jos Ponta”, „Fiţi eroi în turul doi”, „Demisia, Corlăţean” sau „Studenţii studiază, Ponta copiază!” şi ”Afară, afară cu PSD din ţară

BUCUREŞTI UPDATE 17.20 În Piaţa Universităţii din Capitală se adunaseră aproximativ 40 de bucureşteni, la mitingul organizat în semne de protest la adresa lui Victor Ponta, dar şi în semn de solidarizare cu românii din străinătate care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale din cauza proastei organizări a Ministerului de Externe. În zonă au fost mobilizaţi numeroşi agenţi ai forţelor de ordine, două dube ale Jandarmeriei şi două ale Poliţiei Române.

UPDATE ORA 17.20 Protestul anunţat în Craiova a fost anulat, niciun participant nefiind prezent la eveniment. La Turnu Severin, situaţia a fost aproape asemănătoare, aici adunându-se circa 20 de tineri, care s-au împrăştiat în câteva minute. În Arad, oraş în care manifestanţii s-au adunat, la fel, pe Facebook, nu au mai manifestat şi în centrul oraşului. La evenimentul din Arad s-au adunat doar câţiva oameni, care nu au mai protestat, ci au ales să se plimbe. 

UPDATE ORA 17.00. RÂMNICU VÂLCEA Miting anemic cu circa 50 de persoane, care au protestat un sfert de oră

Aproximativ 50 de persoane s-au strâns în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea la protestul anunţat pe Facebook, pentru a manifesta împotriva lui Victor Ponta, dar şi pentru a-şi arăta solidaritatea cu românii din diaspora, careau fost împiedicaţi să voteze în primul tur al prezidenţialelor.

Oamenii s-au aşezat în rând, simulând că stau la coadă la vot, aşa cum s-a întâmplat, duminică, 2 noiembrie, la primul tur de scrutin al prezidenţialelor, la secţiile de votare din diaspora. Totodată, manifestanţii au explicat că sunt pregătiţi ca la turul doi, pe 16 noiembrie, să fie prezenţi la urne. Evenimentul de la Râmnicu Vâlcea a fost una destul de anemic şi, după circa un sfert de oră, protestatarii s-au împrăştiat.

La acest material au mai contribuit: Andreea MItrache, Claudia Bonchiş, Corina Macavei, Bogdan Iancu, Dan Străuţ, Vlad Epurescu, Alexandra Constanda


Ştiri iniţiale:

BUCUREŞTI. Adunare pe Facebook la un miting anunţat în Piaţa Universităţii împotriva lui Victor Ponta şi de solidaritate cu românii din diaspora.

Mai mulţi bucureşteni şi-au anunţat prezenţa la un protest la adresa lui Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, evenimentul fiind anunţat pentru sâmbătă, 8 noiembrie 2014, ora 18.00, în Piaţa Universităţii. Participanţii se solidarizează, totodată, cu românii din diaspora, care, la primul tur al prezidenţialelor, din 2 noiembrie, au fost lăsaţi fără drept de vot, după ce centrele de votare deschise la ambasadele sau consulatele României au fost închise la ora 21.00, în ciuda sutelor de persoane care aşteptau la rând pentru a-şi alege preşedintele. 

TIMIŞOARA. Mii de timişoreni ies în stradă pentru Iohannis. Revoluţionarii pesedişti se pregătesc de scandal: „O să aveţi surpriză. Cu atât mai bine că e şi noapte”.  

Aproape 10.000 de timişoreni s-au înscris pe Facebook la protestul organizat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei. Primăria Timişoara a aprobat mitingul anti-Ponta între orele 18.00-20.00. Protestul “Dacă nu îl vrei pe Ponta preşedinte, ieşi în stradă”, se va organiza la scara naţională pe data de 15 noiembrie. Timişorenii nu au avut însă răbdare şi au organizat un miting sub genericul „Banatul are voce!”. 

“Primele strigăte împotriva Comunismului s-au făcut auzite în 1989 aici, la Timişoara. Atunci, Timişorenii au dat posibilitatea săvârşirii unei reacţii în lanţ în toată România care ne-a eliberat pe toţi de comunism. Haide să arătăm din nou, ce înseamnă Timişoara! Dacă atunci l-am dat jos pe Ceauşescu, sigur îl putem rezolva şi pe pămpălăul ăsta!”, se arată în invitaţia de pe Facebook.

În paralel, există un grup de timişoreni care pregătesc o contramanifestaţie. Surprinzător, organizatorii ei sunt foşti revoluţionari care, se pare, au uitat pentru ce au ieşit în stradă în decembrie 1989. „Între noi va trimite PSD-ul oameni de-ai lor, ştiţi asta. Poate vor încerca să instige mulţimea la scandal. În acel moment pierdem credibilitate, când devenim violenţi, deci nu răspundem provocărilor”, mai spun organizatorii.

CLUJ. Cine sunt clujenii care ies în stradă, solidari cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur. „Destul ne-a umilit Guvernul Ponta"

Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, un simbol al oraşului şi al libertăţii de exprimare, se va umple de oameni azi, 8 noiembrie, când de la ora 17.30, va avea loc un protest împotriva lui Victor Ponta, candidat la alegerile prezidenţiale 2014, în semn de solidaritate faţă de românii din diaspora care nu au putut să voteze în primul tur din cauza organizării proaste. Este al treilea protest organizat la Cluj pe această temă.

„Destul ne-a umilit Guvernul Ponta, dar acum românii din diaspora au suferit o umilinţă prea grea, pe care o resimţim şi noi. Până aici! Ne-a ajuns! Cerem demisia lui Titus Corlăţean din fruntea MAE şi tragem încă un semnal de alarmă pentru cei care încă votează cu Ponta!“, aşa începe mesajul de pe Facebook, care anunţă protestul din această după-amiază, din Cluj.

IAŞI. Protest în Capitala Moldovei. Ieşenii se solidarizează cu românii din diaspora, care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale. 

„Vechea Capitală are voce!”. Sub acest îndemn a fost anunţat, pe reţeaua Facebook, protestul de sâmbătă, 8 noiembrie, din Iaşi. Manifestarea urmează să să aibă loc începând cu ora 18.00, în faţa Prefecturii.

„Fraţilor! Astăzi 8 noiembrie la ora 18.00, vom face înca un pas spre democraţie aşa cum a fost vazută de părinţii noştri în '89. Vom arăta că absolut NIMENI nu poate să calce în picioare drepturile pentru care şi-au sacrificat viaţa alţi români ca noi. A trecut prea putin timp să uitam că alegerea o facem noi şi că doar noi putem face o ţara mai bună! Suntem tineri şi vrem un viitor mai bun la noi in ţară! Vă aşteptam alaturi de noi în faţa Prefecturii, la 18.00, sa arătam ţării că şi noi suntem mândri să fim ROMÂNI! E timpul să aratăm că nu existam doar pe Facebook şi ca ne putem face auziţi în mod paşnic şi civilizat”, este anunţul postat pe Facebook de cei care şi-au anunţat participarea la protest. Manifestări similare sunt anunţate astăzi şi în Timişoara, Cluj, Constanţa, dar şi în alte oraşe ale ţării. 

CONSTANŢA. Tinerii se răscoală. „Constanţa, ieşi în stradă dacă nu îl vrei pe Ponta preşedinte“. 

Sâmbătă, 8 noiembrie, la ora 18.00, în parcul din faţa Primăriei Constanţa va avea loc o demonstraţie împotriva lui Victor Ponta, sub sloganul „Constanţa, ieşi în stradă dacă nu îl vrei pe Ponta preşedinte“. „Tinerii constănţeni şi nu numai sunt aşteptaţi să demonstreze că le pasă de viitorul ţării şi să arate că nu-l vor pe Ponta preşedinte. E momentul ca tinerii să aibă un cuvânt de spus şi să nu mai lăsăm pensionarii să ne decidă soarta“, îndeamnă organizatorii. „Este timpul să demonstrăm că nu existăm numai pe Facebook şi că ne putem face auziţi în mod paşnic şi civilizat“, îndeamnă organizatorii.

CRAIOVA. Miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota, organizat la Craiova, în Piaţa Mihai Viteazul.

Un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota va fi organizat, astăzi, e la ora 18.00, în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova.Protestatarii vor ca guvernul să organizeze mai multe secţii de votare pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, iar astfel toţi românii din diaspora să nu mai fie nevoiţi să stea ore în şir la coadă fără să nu ajungă să îşi exercite dreptul la vot.

„Nu vom scanda în favoarea sau împotriva unui candidat, ci vom încerca să ne facem auzite nemulţumirile în legătură cu faptul că foarte mulţi români plecaţi din ţară nu şi-au putut exprima elementarul drept constituţional de a alege. Pe fond, vom explica şi motivele, extrem de multe, ale nemulţumirilor noastre în calitate de simpli cetăţeni, cu activităţi în diferite domenii. În ce mă priveşte, dau un singur exemplu. Sunt un întreprinzător care se luptă din răsputeri să facă producţie, să menţină locuri de muncă şi să achite taxe şi impozite uriaşe. Ce şanse are unul ca mine în competiţie cu un întreprinzător din Bulgaria, în condiţiile în care în România TVA este 24%, iar la ei 8%? “, se arată într-un comunicat de presă.

ORADEA. Miting anti-Ponta, la Oradea. Tinerii, solidari cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din cauza proastei organizări.

Orădenii ies sâmbătă, 8 noiembrie, să protesteze împotriva lui Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale 2014, în semn de solidaritate cu românii din diaspora, care nu au putut să voteze în primul tur al alegerilor din cauza organizării proaste. Acţiunea se va desfăşura în Piaţa Unirii, de la ora 16.00.

Evenimentul, organizat de un grup de tineri, este promovat pe Facebook sub numele "Ponta nu fura! România NU te vrea!". La eveniment şi-au anunţat prezenţa peste 1.000 participanţi, transmit organizatorii. "Câteva dintre nemulţumiri ar fi: cele 36 de taxe noi impuse de acest Guvern, distrugerea sectorului privat, alungarea investitorilor, corupţia din interiorul partidului majoritar din Guvern (PSD), creşterea şomajului - deşi se promiseseră un milion de locuri de muncă - incompetenţa Guvernului în cazul Aurelia Ion şi Adrian Iovan, dar şi multe altele" - se arată în comunicatul de presă, emis de organizatori.

RÂMNICU VÂLCEA. Proteste anti-Ponta la Râmnicu Vâlcea. Întâlnirea este programată „la ceas”.

Situaţia românilor din diaspora care nu au putut să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, i-a revoltat pe românii din ţară, care s-au mobilizat pe Facebook şi au organizat mitinguri de susţinere a românilor din străinătate, dar şi de protest la adresa lui Victor Ponta, candidatul PSD la prezidenţiale. La Râmnicu-Vâlcea, protestul este programat pentru sâmbătă, 8 noiembrie 2014, ora 16.00 în locul cunoscut în oraş sub numele „la ceas”.

Potrivit www.viatavalcii.ro, iniţiatorul protestelor de la Râmnicu Vâlcea este Gili Boruz. Potrivit sursei citate, el şi-a asumat acest rol după ce s-a consultat pe reţeaua Facebook cu apropiaţii despre ce pot face pentru a arăta că sunt solidari cu românii din diaspora, nemulţumiţi că nu şi-au putut exprima votul duminică, 2 noiembrie, având în vedere că peste hotare sunt şi foarte mulţi vâlceni.

TURNU-SEVERIN. Mehedinţenii invitaţi pe Facebook la un miting anti-Ponta la Turnu Severin.

Mehedinţenii sunt invitaţi pe reţeua de socializare Facebook să participe sâmbătă, 8 noiembrie, începând cu ora 19,00 la un miting de protest la adresa Victor Ponta, organizat în faţa  Prefecturii Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin. Mesajul anunţat de cei care şi-au anunţat prezenţa la eveniment este şi unul de solidaritate cu românii din diaspora, care nu au putut vota la alegerile din 2 noiembrie, din cauza proastei organizări a Ministerului de Externe.

“Mobilizare generală! Mehedinţeni nu ieşiţi la vot”. Acesta este sloganul folosit pe Facebook de organizatori.  Participanţii la miting sunt rugaţi să vină cu idei de lozinci, o parte fiind deja postate pe pagina reţelei de socializare: „Ole! Ole! Victoraş numai este!”, “Ruşine Ruşine! Ruşine să vă fie!”, “Lăsaţi! Lăsaţi! Lăsaţi să voteze!”.

ARAD. Miting anti-Ponta în faţa Primăriei Arad, programat pentru sâmbătă, 8 noiembrie

Arădenii vor ieşi în cursul după-amiezii de sâmbătă, 8 noiembrie, în faţa Palatului Adminsitrativ, acolo unde va avea loc un miting anti-Ponta. Manifestarea a fost anunţată pe reţeaua Facebook. Arădenii s-au organizat pe reţelele de socializare şi spun că vor protesta împotriva candidatului PSD la Preşedinţia României, Victor Ponta. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 noiembrie, în faţa Primăriei Arad, la ora 17.00. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/scrisori-c-tre-victor-ponta" target="_blank">View the story "Scrisori către Victor Ponta " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite