Salvatori morţi în misiuni. Cronologia ultimelor accidente aviatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru persoane au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Constanţa
Patru persoane au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Constanţa

Un elicopter SMURD înmatriculat în România s-a prăbuşit joi în Republica Moldova, iar cele patru persoane care aflau la bordul aeronavei au murit. În ultimii 15 ani, şase aparate de zbor care executau misiuni medicale de urgenţă au fost victime ale unor accidente aviatice, iar 14 salvatori au murit în timpul misiunilor, în timp ce alţi nouă au fost răniţi.

Cea mai recentă tragedie a avut loc pe 15 decembrie 2014 în Constanţa după ce un elicopter SMURD a căzut în Lacul Siutghiol. La bordul aeronavei se aflau pilotul, copilotul, un medic şi un asistent medical.

Pe 20 ianuarie 2014, două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite într-un accident aviatic produs în Munţii Apuseni, la o altitudine de 1.400 de metri, în urma unei aterizări forţate. La bord se aflau medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria”, Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, studenta Aura Ion, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Aceştia mergeau de la Bucureşti la Oradea pentru a preleva un ficat de la un donator care suferise un accident vascular.

Pe 23 decembrie 2006, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa Năsăud, iar cele patru persoane care se aflau la bordul aeronavei, doi medici, pilotul şi navigatorul, au fost rănite. Aceştia se îndreptau spre Vatra Dornei, iar din raportul comisiei de anchetă reiese că accidentul s-a produs după ce elicopterul a intrat într-o masă de aer ceţos, iar vizibilitatea a ajuns la zero.

Echipajul fiind obligat să ia altitudine, în încercarea de a depăşi cea mai înaltă cotă din zonă. Elicopterul a aterizat forţat în zona Pasul Tihuţa, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Un alt elicopert SMURD s-a prăbuşit pe 9 ianuarie 2006, iar cele patru persoane aflate la bord, un medic, un asistent medical, pilotul şi copilult, au murit. Incidentul a avut loc la doar 1,5 kilometri de aeroporutl din Iaşi, în timpul efectuării unui zbor de verificare.

Pe 4 martie 2003, în judeţul Cluj s-a prăbuşit un elicopter SMURD, iar cele patru persoane care se aflau la bord, doi piloţi şi două cadre medicale, au murit. Aceştia se întorceau din Ungaria, unde au dus un bebeluş pentru a fi operat de inimă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite