Salariul minim din privat creşte la 700 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor, salariaţii din sectorul privat nu vor putea fi plătiţi cu mai puţin de 700 de lei brut. Aşa au stabilit ieri reprezentanţii patronatelor şi cei ai sindicatelor, prin semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel naţional. Suma este cu 30 de lei mai mare decât cea similară de la stat, de 670 de lei.

Pentru a creşte cele mai mici salarii, patronatele şi sindicatele au ajuns la compromisul de a reduce coeficienţii pentru calificaţi şi pentru cei cu studii superioare. Astfel, salariile minime ale persoanelor cu studii superioare îngheaţă la 1.200 de lei, ceea ce înseamnă scăderea de la coeficientul de 2 la 1,71, raportat la salariul de 700 de lei. Asta îi afectează în special pe viitorii absolvenţi, deoarece ei îşi încep cariera cu minimul pentru studii superioare.

Creşteri pentru calificaţi şi maiştri

Pentru muncitorii calificaţi, cei mai numeroşi din economie, se va aplica un coeficient de 1,1. Prin urmare, salariul lor minim va fi de 770 de lei. În cazul maiştrilor, coeficientul este de 1,3 - salariul minim ajunge la 910 lei în cazul lor. 

Dacă s-ar fi aplicat coeficienţii de până acum, firmele nu ar fi putut suporta creşterea fondului de salarii, spune Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903.

„Important era să le dăm o minimă speranţă celor cu venituri minime, după doi ani în care n-a existat nicio majorare", explică Cezar Corâci. Creşterea la 700 de lei a salariului minim le convine de minune companiilor ­oneste, susţine Corâci, întrucât reduce concurenţa neloială a celor care-şi plătesc salariaţii la „gri" (cu minimum posibil pe cartea de muncă şi restul banilor, la negru).

Şi Guvernul ar trebui să fie fericit cu decizia luată ieri, crede preşedintele UGIR 1903: „O parte din această muncă la gri va dispărea şi statul va avea încasări mai mari - aproximativ un milion de oameni erau plătiţi cu 600 de lei".

Contractul colectiv de muncă la nivel naţional este valabil pentru perioada 2011 - 2014, cu precizarea că salariul minim şi grila de coeficienţi se vor negocia în fiecare an. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite