Salariile fabuloase ale „cumetrilor cu CV politic” de la Autoritatea de Supraveghere Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedintele ASF
Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedintele ASF

Marcată de scandaluri şi vestită pentru năravul de a face angajări pe criterii politice, Autoritatea de Supraveghere Financiară rămâne în continuare în topul instituţiilor de stat cu cele mai mari lefuri.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care controlează asigurările, fondurile private de pensii şi piaţa de capital, îşi răsplăteşte angajaţii cu venituri lunare extrem de consistente. Tocmai de aceea, numeroase personaje apropiate de politicieni găsesc în continuare posturi bine plătite la ASF, unde carnetul de partid cântăreşte mai mult decât competenţa profesională.  

Aici lucrează, printre alţii, fina fostului premier Victor Ponta. Absolventă de drept, Ioana Cazacu a lucrat aproape tot timpul în posturi politice. Vine din PSD Maramureş şi a fost, printre altele, consiliera lui Mircea Geoană şi a fostului ministru al Apărării Naţionale, Mircea Duşa. 

„Naturalizată“ la ASF în decembrie 2017, Ioana Cazacu, directorul Direcţiei Relaţii cu Publicul, Petiţii şi Educaţie Financiară, câştigă pe lună un salariu de aproximativ 30.000 de lei. 

Ea a ajuns în această poziţie la propunerea prim-vicepreşedintelui ASF Ovidiu Wlassopol, el însuşi susţinut politic pentru postul pe care îl ocupă. Wlassopol este fostul soţ al ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Printre consilierii lui Wlassopol se numără şi Monica Mişa, soţia fostului ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, actual şef al ANAF.

Ce salarii au şefii ASF

Şefii ASF şi-au publicat, zilele acestea, declaraţiile de avere pentru veniturile aferente anului trecut. 

Recordul de venituri nu îl deţine Leonardo Badea, preşedintele executiv al ASF, ci Cornel Coca-Constantinescu, vicepreşedinte al instituţiei, care gestionează sectorul asigurărilor şi reasigurărilor. Coca-Constantinescu a fost plătit de ASF, anul trecut, cu 737.361 de lei, adică 61.446 de lei pe lună (13.350 de euro). 

El este urmat în „clasamentul“ veniturilor de Mircea Ursache, vicepreşedinte - membru executiv - sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, cu 683.366 lei, şi de Ion Giurescu, vicepreşedinte - membru executiv - sectorul sistemului de pensii private - 681.174 lei. 

Membrii neexecutivi ai Consiliului ASF au câştigat venituri mai modeste: Gheorghe Marcu - 338.678 lei, Ştefan Daniel Armeanu - 338.678 lei, Gabriela Boca - 350.837 lei.

Venituri „conform fişa fiscală“ 

Un caz aparte este Albin Biro (UDMR), de asemenea membru neexecutiv al Consiliului ASF, care se foloseşte de un tertip vechi pentru a-şi masca leafa consistentă.Biro a refuzat să-şi declare veniturile de la ASF, menţionând la această rubrică din declaraţia de avere „conform fişa fiscală“. De altfel, toate declaraţiile acestuia din ultimii ani sunt completate în acelaşi mod. 

Deşi fişa fiscală nu este publică, funcţionarii publici sunt obligaţi să-şi declare veniturile. Potrivit legislaţiei, „în implementarea prevederilor normative, membrii Consiliului ASF, salariaţii ASF care ocupă funcţii de conducere şi cei care ocupă funcţii care presupun exercitarea de atribuţii de control, au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese“.  

Directorii ASF, mai tari decât preşedintele instituţiei

Unii dintre directorii ASF au câştigat mai mulţi bani decât membrii Consiliului. Astfel, Claudia Cătălina Sava, director supraveghere şi control SIIF, soţia fostului primar interimar al Capitalei Răzvan Sava, a fost remunerată anul trecut cu 456.798 de lei. Mai mult decât preşedintele ASF Leonardo Badea sau prim-vicepreşedintele Ovidiu Răzvan Wlassopol, care au câştigat în aceeaşi perioadă 358.412 lei, respectiv 441.724 lei.

Marcel Valentin Ionescu, director al Direcţiei de Stategie şi Stabilitate Financiară, a câştigat anul trecut fix 460.000 de lei.

De unde vin banii pentru ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară este o instituţie care se finanţează integral din taxele impuse jucătorilor din pieţele de capital, asigurări şi pensii pe care le reglementează şi supraveghează. Indirect, veniturile ASF vin de la populaţia care cumpără produse de asigurări, pensii şi investeşte pe bursă.  

ASF a luat naştere în urmă cu 5 ani, prin comasarea activităţilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite