Sabotarea Parchetului European, soluţia extremă a PSD pentru a scăpa de Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei ar fi trebuit să selecteze procurorii români care vor face parte din Parchetul European, însă a preferat să-şi ia concediu. În paralel, Tudorel Toader şi Liviu Dragnea se şantajează reciproc.

Retragerea României din cadrul proiectului Parchetului European (EPPO) ar duce la imposibilitatea ca fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, să ocupe funcţia de procuror-şef european. „Dacă ţara noastră nu mai face parte din grupul ţărilor UE parte la proiectul Parchetului European, atunci Kovesi nu mai poate fi şefă acolo. Numai statele membre pot trimite procurori”, a explicat Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale. Regulamentul Comisiei Europene pentru desemnarea şefului EPPO statuează că doar cetăţenii statelor membre ale UE ce participă la proiectul Parchetului European pot candida pentru această funcţie.

Acuzaţiile cu privire la sabotarea acestui proiect de către guvernarea PSD-ALDE au venit după ce, cu doar 10 zile înainte de termenul limită la care ministerul Justiţiei trebuia să-i desemneze pe cei trei candidaţi din partea României pentru funcţia de procuror european, Tudorel Toader a plecat în concediu, amânând concursul de selecţie programat pentru joi. Acesta nu a oferit nicio explicaţie pentru această amânare surprinzătoare. În schimb, şeful senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a anunţat că aderarea României la EPPO nu ar avea acoperire constituţională şi că ţara noastră poate coopera cu acest Parchet. „România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu. Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu eşti obligat, doar cooperezi”, a precizat senatorul PSD.

Ca parte a EPPO, Guvernul Dăncilă  trebuie să trimită în structura europeană trei procurori. Laura Codruţa Kovesi a candidat individual pentru funcţia de procuror-şef european, fără susţinerea Guvernului. 

Baronii tot nu scapă
Potrivit experţilor în Drept, chiar şi fără participarea României la acest proiect, Parchetul European va ancheta eventualele fraude cu fonduri europene din România. „După ce am fost unul dintre statele fondatoare la acest proiect, o eventuală retragere ar reprezenta o pierdere totală de credibilitate. Dacă îşi imaginează că astfel vor fura bani fără să-i verifice procurorii europeni se înşeală, nu e ca şi cum nu-i va ancheta nimeni acum, ci o vor face procurorii din alte ţări. Oricum, de regulă, când UE lansează câte un proiect ţările aderă pe rând, iar în final, toate vor adera la acest Parchet European. Ce va face România atunci? Iar ideea că prin aderarea la acest proiect, România pierde din Suveranitate este complet greşită. Instituţia are la bază un tratat internaţional, care, potrivit Constituţiei, fac parte din dreptul intern”, a completat Augustin Zegrean.

Dragnea şi Toader se şantajează reciproc
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a primit ultimatum din partea PSD: ori vine cu ordonanţele de urgenţă cerute de partid, ori va fi remaniat luna viitoare, la pachet cu cei doi miniştri care pleacă în Parlamentul European, susţin surse politice pentru „Adevărul“. De cealaltă parte, Toader îl ameninţă pe Dragnea cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Disputa dintre Liviu Dragnea şi Tudorel Toader nu s-a încheiat, chiar dacă PSD l-a salvat pe ministrul Justiţiei de moţiunea simplă a Opoziţiei. Porivit surselor citate, liderul PSD i-a mai oferit o lună lui Toader să vină cu cele trei ordonanţe de urgenţă cerute de partid. Prima: ordonanţa care pune în vigoare articolele modificate de PSD în Codul penal şi declarate constituţionale de CCR. A doua: ordonanţa prin care toţi cei condamnaţi în ultimii patru ani de completul de cinci de la Curtea Supremă să poată cere rejudecarea dosarelor. A treia: probele din dosarele penale obţinute de procurori cu ajutorul SRI, în baza protocoalelor, să fie declarate nule. Dacă ar fi adoptate, cele trei ordonanţe ar arunca în aer sistemul judiciar, iar Tudorel Toader şi-ar compromite total cariera universitară, de aici şi ezitările arătate până acum de ministru.

„Măcar cu o ordonanţă din cele trei dacă ar veni Toader, şi tot am fi mulţumiţi“, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“. Ordonanţa pentru anularea sentinţelor e miza cea mare, potrivit mai multor social-democraţi.

PSD va opera noi schimbări în Guvern la finalul lunii aprilie, înainte de startul campaniei electorale penru europarlamentare. Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, va părăsi Cabinetul Dăncilă şi va deschide lista PSD pentru Bruxelles. Şi Natalia Intotero va renunţa la Ministerul românilor de pretutindeni pentru leafa de europarlamentar. Astfel, Liviu Dragnea l-a ameninţat pe Toader că va pleca din Guvern la remanierea din aprilie, dacă până atunci nu livrează ordonanţele cerute, susţin sursele citate.

Toader se apără cu Iohannis
La rândul său, Tudorel Toader joacă dur. Ministrul Justiţiei le-a transmis liderilor PSD că vor ajunge din nou la mâna preşedintelui Iohannis, cum s-a întâmpat în cazul Lia Olguţa Vasilescu. Dacă portofoliu Justiţiei rămâne vacant, şeful statului poate refuza noua propunere înaintată de PSD atât pe criterii de legalitate, cât şi de oportunitate. Practic, se poate repeta scenariul de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, când Iohannis i-a refuzat de mai multe ori pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, până când Liviu Dragnea a făcut pasul în spate şi a venit cu noi propuneri pe placul preşedintelui. „Trebuie să mai ţinem cont de un lucru: referendumul“, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD. Dacă Iohannis va declanşa referendumul pe Justiţie, iar electoratul va taxa asaltul dat de PSD la statul de drept, va fi extrem de greu ca Liviu Dragnea să găsească un nou ministru al Justiţiei care să fie şi supus PSD, şi acceptat de Klaus Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite