Să râdem împreună de preoţii care ne ameninţă cu iadul şi alte blesteme

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentări primitive ale iadului
Reprezentări primitive ale iadului

De ce se teme Biserica din Moldova de 25 Decembrie? Şi de ce se teme Biserica din România de incinerare? Preoţii încearcă să se folosească de ameninţări şi de blesteme pentru a nu-şi pierde influenţa. Orice persoană raţională ar râde de aceste blesteme primitive. Din păcate superstiţioşii chiar le iau în serios.

Biserica e o afacere peste tot în lume. Aşa a fost încă de când a fost inventată relligia. Preoţii s-au folosit de religie pentru a controla masele şi pentru a obţine bani şi influenţă. Şi masele se controlează cel mai eficient cu ajutorul fricii. De aceea în situaţii limită preoţii îşi ameninţă enoriaşii cu pedeapsa eternă a iadului sau cu tot felul de alte blesteme care mai de care mai năstruşnice.

S-a scris deja destul de mult despre preoţii din România care au decis că sufletul celor incineraţi va ajunge în Iad. Nu voi insista acum foarte mult asupra acestui subiect. Cred că voi încerca să scriu un articol separat despre modul ruşinos în care BOR a încercat să ameninţe şi să şanajeze familia lui Sergiu Nicolaescu.

Dar vreau să vă prezint un caz din Moldova, un caz care pe mine m-a făcut să râd cu lacrimi. Dar după ce am terminat de râs m-am întristat pentru că probabil mulţi chiar iau în serios aberaţiile acestea.

Câţiva preoţi din Moldova i-au blestemat pe cei care au sărbătorit Crăciunul pe 25 Decembrie şi i-au îndemnat pe credincioşi să sărbătorească Crăciunului pe 7 ianuarie, conform stilului vechi. Acest caz ilustrează perfect câteva dintre motivele pentru care eu cred că preoţii sunt nişte nebuni şi şarlatani care încarcă să profite de teama şi ignoranţa oamenilor. Dar vă las pe voi să judecaţi singuri vorbele preoţilor:

Acei are vor sărbători Crăciunul nu pe ziua indicată de Hristos, atunci ei vor fi daţi anatemei conform canoanelor şi blestemelor date în 1756 de Patriarhului Chiril al V-lea, pe care nimeni până astăzi nu le-a anulat. Acei care vor sărbători Crăciunul pe 25 decembrie să aibă lepra lui Ghezie, strangularea lui Iuda şi îngerul Domnului să fie la spatele lui cu sabia.

Iaraşi am râs când am recitit pasajul. Mi se pare atât de stupid pasajul ăsta că nu îmi vine să cred că aceste vorbe pot fi rostite în secolul 21.

Pentru o persoană raţională aceste blesteme şi ameninţări sunt la fel de înfricoşătoare precum bolmojelile unui şaman, precum deochiurile unei vrăjitoare sau precum o pisică neagră ce îţi taie calea. Adică sunt toate nişte superstiţii primitive care în cel mai rău caz ar trebui să ne trezească râsul sau ar trebui ignorate. 

Din păcate în special în ţările sărace majoritatea oamenilor încă mai sunt conduşi de superstiţii primitive. Aceşti oameni cred că preoţii sau vrăjitoarele sau astrologii au puteri supra-naturale. Dar sper că se vor trezi din ce în ce mai mulţi şi nu vor mai crede minciunile preoţilor şi îşi vor folosi raţiunea pentru a nu se mai lăsa controlaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite