S-au deschis secțiile de votare în România. În diaspora se votează de aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul pentru demiterea președintelui a început de sâmbătă aseară, în diaspora. Prima secţie de votare  s-a deschis la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 22.00 a României, a informat Ministerul Afacerilor Externe. Duminică, la ora 07:00 s-au deschis secțiile de votare și în România.

UPDATE 07:00 S-au deschis secțiile de votare din România. Primul politician care s-a prezentat la secția de votare este Gigi Becali.El a ajuns la liceul Ion Luca Caragiale din Capitală, cu puţin timp înainte de deschiderea urnelor. Acesta le-a spus jurnaliştilor că a vrut să fie primul votant, în acest fel, îndemnându-i pe cei nehotărăţi să meargă să voteze.

UPDATE 06:20 Procesul electoral la referendumul privind demiterea preşedintelui a început în Rusia, duminică dimineaţa, la ora locală 7:00 (6:00 ora României), odată cu deschiderea celor trei secţii de votare de pe teritoriul acestei ţări, organizate la misiunile diplomatice ale României de la Moscova, Sankt Petersburg şi Rostov pe Don.

Cetăţenii români care se vor prezenta la urne vor putea vota pe baza paşaportului simplu, de serviciu sau diplomatic sau prezentând cartea de identitate, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

MAE român a trimis 500 de buletine de vot la secţia de votare 107 din incinta Ambasadei României la Moscova şi câte 100 de buletine la secţiile de la consulatele din Rostov pe Don (108) şi Sankt Petersburg.

La precedentul referendum vizând demiterea şefului de stat, din 2007, în capitala rusă şi-au exercitat dreptul de vot 100 de români, la Sankt Petersburg (nord-vest) 14 şi la Rostov pe Don (sud-vest) 10 alegători.

În afară de membrii corpului diplomatic din România, în Rusia se mai află studenţi români, oameni de afaceri şi angajaţi ai unor multinaţionale, amintește Agerpres

Secţia de votare nr. 229, organizată la Auckland, s-a deschis la ora locală 7.00 din Noua Zeelandă.

Având în vedere fusul orar, următoarele secţii care se vor deschide la ora 00.00, ora României, vor fi în Australia, la Canberra (secţia nr.17), Sydney (secţia nr.18) şi Melbourne (secţia nr. 151).

Conform legii, votul în secţiile de votare din străinătate se derulează în intervalul orar 7.00-23.00, ora locală din ţările unde sunt localizate secţiile.
Procesul de votare în secţiile din străinătate se va încheia luni, 30 iulie, la ora 7.00 a României, când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de Vest a Americii de Nord, în oraşele Los Angeles, San Francisco, Portland, Sacramento şi Seattle din SUA şi Vancouver din Canada.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat pentru acest scrutin 306 secţii de votare în afara ţării, fiind expediate către acestea 600.000 de buletine de vot.

La alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secţiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistraţi 147.600 de votanţi, amintește Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite