S-a mai stins un mare actor: Ilarion Ciobanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul a plecat dintre noi, ieri, la 76 de ani, răpus de cancer faringian. Vestea morţii artistului i-a îndurerat pe colegi şi pe iubitorii filmului românesc "Sunt trist. L-am pierdut pe

Actorul a plecat dintre noi, ieri, la 76 de ani, răpus de cancer faringian. Vestea morţii artistului i-a îndurerat pe colegi şi pe iubitorii filmului românesc

"Sunt trist. L-am pierdut pe prietenul meu Ilarion Ciobanu. Lăsaţi-mi un mesaj". Sunt cuvintele înregistrate pe robotul telefonic al lui Florin Piersic, duminică, 7 septembrie.

Pentru Ilarion Ciobanu s-a lăsat pentru eternitate cortina. Aplauzele nu-l vor readuce pe scenă. După o luptă lungă şi grea contra unei boli groaznice, marele actor s-a stins din viaţă discret, aşa cum şi-a trăit ultimii ani.

După ce a fost diagnosticat cu cancer faringian, a preferat să se izoleze de publicul care l-a îndrăgit ca "Gherasim" în "Toate pânzele sus" sau "comisarul Roman" în "Cu mâinile curate".

În 2003 declara unui cotidian: "De mult timp nu mai vorbesc despre mine, despre viaţa mea. E decizia mea, eu hotărăsc ce se va întâmpla. Poate prin preajma Anului Nou sau în primăvară, dacă Dumnezeu mă va mai ţine în puteri, ne vom vedea".

În urmă cu două luni, pe 19 iulie, Ilarion Ciobanu a trăit o ultimă mare bucurie: s-a născut Clara Ioana, prima sa nepoată, fiica lui Ioachim, cunoscut regizor de filme de lungmetraj şi de spoturi publicitare, care a turnat, printre altele, şi ultimul film în care a jucat tatăl său - "Bored".

"Dispariţia unei generaţii"

De regizorul Sergiu Nicolaescu l-a legat o prietenie de-o viaţă. "Îl cunoşteam din perioada în care juca rugby, când el nu era actor şi eu nu eram încă regizor. S-a impus în cinematografie prin câteva roluri de excepţie, în special Ion al lui Rebreanu, căruia i-a conferit o forţă specială.

De altfel, era un om puternic, o personalitate remarcabilă. Nu-i port în gând decât imagini frumoase şi bune din timpurile petrecute împreună pe platourile de filmare", îşi aminteşte Nicolaescu.

La aflarea veştii morţii prietenului său, regizorul a remarcat lungul şir de pierderi din ultimii ani. "Trebuie să accept că generaţia noastră a ajuns la capăt. Au dispărut Amza Pellea, George Constantin şi alţi mulţi actori de mare calibru. Mai suntem doi-trei. Dispariţia unei generaţii este o regulă firească, normală, dar, cu toate acestea, mă doare", a mai spus Nicolaescu.

Alţi colegi de platou şi prieteni vechi nici măcar nu pot accepta pierderea. "Îmi pare rău că nu mai există. Nu-mi cereţi să vorbesc acum despre asta. Regret imens că a plecat de lângă noi. A fost un coleg şi un prieten foarte, foarte bun şi un actor talentat", a mărturisit actorul Gheorghe Dinică.

O carieră de jumătate de secol

Luna viitoare, pe 28 octombrie, actorul ar fi împlinit 77 de ani. Născut la Tighina, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Până să urce pe scenă însă, viaţa nu l-a cruţat deloc. Al doilea Război Mondial l-a forţat să lucreze ca hamal, miner, rugbist. Nu şi-a negat niciodată trecutul, chiar după ce a devenit celebru.

Debutul în film a venit la 30 de ani. Juca alături de Amza Pellea şi Ion Besoiu în ecranizarea romanului "Setea" al lui Titus Popovici. Au urmat alte aproximativ 60 de pelicule, timp de 44 de ani. La un an după debut, a regizat "Omul de lângă tine", în care îi avea parteneri pe Ştefan Ciubotăraşu şi George Calboreanu.

Urmărit de Securitate

După rolurile de comunişti atât de cunoscute de public, discuţiile cu prietenii i-au adus un dosar de urmărire la Securitate. Numele său de cod era "Cora". Ilarion Ciobanu a fost însă un disident. Era numai sincer, direct în conversaţiile cu cei din jur, indignat că soarta artiştilor nu era decisă de egalii lor şi că în Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste nu era nici un cineast, nici un plastician.

Cântecul de lebădă

După 1989, apare din ce în ce mai rar pe ecran. În 1993 joacă, alături de Gheorghe Dinică, Florina Cercel, Victoria Cociaş, în filmul lui Andrei Blaier "Crucea de piatră - ultimul bordel".

Un serial TV, "Ochii care nu se văd", din 1997, precede ultimele două pelicule care-l au pe generic: "Tancul" (2003) şi "Bored" (2004).

Tot în 2004 Ilarion Ciobanu a fost distins cu Premiul de Excelenţă la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BiFEST, fiind aplaudat în picioare, minute în şir.

Filmografie selectivă

Actor

Omul de lângă tine (1961)
Cartierul veseliei (1964)
Răscoala (1965)
Doi bărbaţi pentru o moarte (1969)
Baltagul (1969)
Mihai Viteazul
Asediul (1970)
Iancu Jianu, zapciul (1980)
Lumini şi umbre (1981)
Pruncul, petrolul şi ardelenii (1981)
Umbrele soarelui (1986)
Toate pânzele sus! - Misterele mărilor (1987)
Toate pânzele sus! - Întâlnire în Atlantic (1987)
O vară cu Mara (1988)
Crucea de piatră - ultimul bordel (1993)
Terente - regele bălţilor (1995)
Tancul (2003)
Bored (2004)

Regizor

A semnat filmele "Omul de lângă tine" şi "Mara"

Scenarist

A scris scenariul peliculei "Tridentul nu răspunde" (1980)

Premii:

MAMAIA 1966, pentru "Vremea Zăpezilor" şi "Răscoala"
ACIN 1971, pentru "Asediul" şi "Fraţii"
ACIN 1973, pentru "Ultimul cartuş", "Conspiraţia" şi "Departe de Tipperary"
BiFEST 2004, pentru întreaga activitate

De mult timp nu mai vorbesc despre mine, despre viaţa mea. E decizia mea, eu hotărăsc ce se va întâmpla. Poate prin preajma Anului Nou sau în primăvară, dacă Dumnezeu mă va mai ţine în puteri, ne vom vedea.
Ilarion Ciobanu, (interviu 2003)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite