S-a decis cine plăteşte amenda pentru lipsa rovinietei în cazul vânzării unei maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenda pentru neplata rovinietei este trimisă prin poştă celui care deţine în acte maşina
Amenda pentru neplata rovinietei este trimisă prin poştă celui care deţine în acte maşina

Dacă vechiul proprietar poate dovedi că a vândut o maşină, chiar dacă documentele nu s-au perfectat în totalitate, noul deţinător este cel care trebuie amendat dacă a circulat pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deţinător. Decizia aparţine Curţii Supreme şi va pune capăt unui lung şir de probleme pe care le-au avut cei care şi-au vândut maşinile, dar au făcut greşeala să nu le radieze de pe numele lor la Poliţie şi Fisc.

Concret, recent Curtea Supremă a admis „recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi, în consecinţă,  (...) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”, este explicat într-un comuncat de presă al instanţei.

Concret, judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislaţiei, având în vedere că instanţele din ţară soluţionau problema în moduri diferite. Mai exact, pe de o parte, unele instanţe judecătoreşti considerau, în mod corect, că fostul proprietar nu poate fi amendat pentru că noul proprietar circulă cu maşina fără a plăti rovinieta, dacă se dovedeşte că maşina a fost vândută înainte ca autorităţile să constate contravenţia.

În acelaşi timp, au existat şi instanţe judecătoreşti care au apreciat că fostul proprietar este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei. Decizia dată de judecători va deveni obligatorie pentru toate instanţele din ţară după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Atunci când există probleme de drept soluţionate în mod diferit de instanţele judecătoreşti, judecătorilor Curţii Supreme li se poate cere să vină cu o interpretare obligatorie care să asigure aplicarea unitară a legii, este explicat în Codul de procedură civilă. Deciziie date de magistraţii de aici devin obligatorii, pentru toate instanţele. 

Rovinieta este o taxă de drum ce trebuie achitată de persoanele care conduc maşini pe drumurile naţionale şi pe autostrăzile din România. În caz contrar, şoferii, care de obicei sunt şi proprietarii maşinilor, riscă să fie amendaţi. De menţionat că şoferul contravenient nu este oprit în trafic pentru a fi legitimat şi amendat. Maşina şi, implicit, numărul de înmatriculare sunt fotografiate de o cameră video, imaginile sunt procesate şi mai apoi se emite un proces verbal pe numele proprietarului din acte. Documentul este trimis prin poştă deţinătorului iar amenda este comunicată şi organelor fiscale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite