UPDATE S-a dat startul înscrierilor la clasa pregătitoare. Peste 17.000 cereri depuse de părinţi, în prima zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii îşi pot înscrie copiii la clasa pregătitoare online şi la şcoli, începând de marţi, 2 aprilie    FOTO: Arhiva Adevărul
Părinţii îşi pot înscrie copiii la clasa pregătitoare online şi la şcoli, începând de marţi, 2 aprilie    FOTO: Arhiva Adevărul

Marţi, 2 aprilie, s-a dat startul la prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare, care va ţine până pe 22 aprilie. Părinţii nu s-au înghesuit ca în alţi ani la coadă pentru a-şi înscrie copiii, mai ales că au avut şi varianta depunerii cererilor online. La finalul primei zi, peste 17.000 de părinţi şi-au înscris copiii, dintre care peste 1.400 online.

UPDATE 21.50 Ministerul Educaţiei a centralizat cererile depuse de părinţi în prima zi de înscriere în clasa pregătitoare.

Până la ora 20.00, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 17.510 cereri de înscriere în învăţământul primar.

Din acestea, 16.190 sunt cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar 1.320 pentru copiii care împlinesc 6 ani, începând cu 1 septembrie 2013. 

1.435 de cereri au fost completate pe formularul online disponibil pe site-ul ministerului, la secţiunea Înscrierea în învăţământul primar. Dintre cele 1.435 de formulare, 591 au fost validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat.

UPDATE 19.10: Aproape 16.400 de cereri pentru învăţământul primar au fost înregistrate marţi, 2 aprilie, în prima zi de înscrieri, potrivit datelor colectate de Ministerul Educaţiei până la ora 17.15.

Dintre acestea, peste 1.300 au fost depuse de părinţi online, folosind formularul postat pe site-ul ministerului, se arată în comunicatul oficial.

”Conform centralizării efectuate de Ministerul Educaţiei Naţionale, marţi, 2 aprilie, în prima zi de înscriere în învăţământul primar, au fost înregistrate 16.393 de cereri, dintre care 15.202 pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013 şi 1.191 de cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013. Ora de raportare a acestor date este 17.15. Dintre acestea, 1.314 de cereri au fost preluate din aplicaţia de înscriere dedicată părinţilor („self-service"), 530 fiind validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat. Cele 16.393 de cereri reprezintă 10,1% din totalul copiilor care se estimează că vor fi înscrişi anul acesta în clasa pregătitoare”, potrivit Ministerului Educaţiei.

Oficialii ministerului susţin că ”înscrierile s-au desfăşurat în condiţii optime în toată ţara, fără situaţii speciale în ceea ce priveşte funcţionarea aplicaţiei informatice, lucru certificat şi de graficul ataşat, care prezintă clar evoluţia numărului de cereri, din 20 în 20 minute (până la ora 17.15)”.

UPDATE 14.20: Prima zi de înscrieri la clasa pregătitoare a fost mult mai liniştită faţă de anul trecut, câţiva părinţi venind de dimineaţă la şcolile şi colegiile din Capitală care au clase zero la toamnă. Părinţii au fost mai informaţi şi, în plus, au avut la dispoziţie şi varianta depunerii cererilor online, direct pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

”În prima zi a înscrierilor, marţi, 2 aprilie, până la ora 12.00, au fost înregistrate 9.570 de cereri, dintre care 9.117 pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013  şi 453 de cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013. Dintre cele 9.570 de cereri, 905 au fost completate pe formularul online disponibil pe site-ul MEN, la secţiunea Înscrierea în învăţământul primar. Dintre cele 905 formulare, 315 au fost validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat”, arată primele date colectate de minister.

Potrivit metodologiei, chiar dacă cererea este depusă online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului pentru validarea cererii.

Ministerului Educaţiei a precizat că, pentru a putea fi luate în considerare, toate cererile completate on-line trebuie să fie semnate la sediul unităţii de învăţământ unde părinţii doresc să îşi înscrie copiii.

Părinţii trebuie să prezinte la înscriere copiile şi originalele actului de identitate, ale certificatului de naştere al copilului. De asemenea, părinţii trebuie să prezinte, acolo unde este cazul, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare sau clasei I, act justificativ necesar pentru copiii care împlinesc vârsta de şase ani şi, respectiv, şapte ani după 31 august 2013.

Situaţia înscrierilor online în fiecare judeţ din ţară

TABEL Inscrieri in Inv Primar 2013-2014


Înscrieri şi sâmbăta

Părinţii pot să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare în prima etapă (2-22 aprilie) între orele 8:00-20:00 în timpul săptămânii şi sâmbăta între orele 8:00-13:00. În unele situaţii, părinţii pot fi şi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ.

"Dacă sunt mai mulţi copii, atunci vom aloca mai multe clase în unităţile de învăţământ, dar numai în limita spaţiului disponibil. Vreau să-i asigur pe părinţi că toţi copiii vor fi cuprinşi în şcoală, iar pentru ca înscrierea să decurgă cât mai uşor fac precizarea că aceasta poate fi făcută online. Îi rog pe părinţi să nu se înghesuiască marţi, pentru că avem trei săptămâni la dispoziţie, iar în acest interval nu se face repartizare, ci numai înscriere", a precizat Trăistaru.

Inspectorul general a mai spus că părinţii care nu-şi vor înscrie copiii în perioada menţionată vor fi cazuri individuale, pe care inspectoratul le va rezolva cu Ministerul Educaţiei. ISMB va crea puncte speciale de analiză a acestor cazuri.

Suplimentarea locurillor din clasă pentru părinţii care locuiesc în alte zone

"În cazul în care vor fi părinţi care vor dori o anumită şcoală şi dacă nu vor fi locuri atunci vor fi căutate soluţii prin dialog pentru înscrierea în alt nivel de învăţământ. În general pentru situaţii speciale şi bine conturate potrivit legislaţiei în vigoare - numărul de locuri la clasă ar putea fi suplimentat de la 25 la 28", a mai spus inspectorul.

Părinţii pot suna la Tel Verde 0800816021 pentru orice nelămuriri legate de înscrierea la clasa pregătitoare anul acesta De asemenea, pe site-ul ISMB sunt toate informaţiile legate de înscriere şi numărul de locuri aferente fiecărei unităţi de învăţământ.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că anul acesta locurile în clasa pregătitoare au fost suplimentate cu aproape 1.250, cei aproape 10.000 de copii de grupa mare având la dispoziţie în jur de 12.000 de locuri.

Potrivit datelor referitoare la copiii din învăţământul preprimar sunt înscrişi peste 10.200 de copii care împlinesc 6 ani la 1 septembrie 2013, alţi aproape 490 împlinesc 7 ani la 1 septembrie 2013, iar aproape 4.700 împlinesc 6 ani în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2013.

Prima etapă are 20 de zile

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare se va face în perioada 2 - 22 aprilie, iar  a doua etapă este programată pentru 8-17 mai 2013.

Părinţii pot opta pentru grădiniţă sau şcoală, dar şi pentru o unitate de învăţământ în afara circumscripţiei, prioritate aici având cei care locuiesc în proximitatea şcolii, potrivit metodologiei de înscriere la pregătitoare.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, estimează ca 95% dintre copii să fie repartizaţi după prima etapă.

„Procedurile sunt simplificate iar opţiunile părinţilor maximizate. Se va folosi platforma online de înscriere, dacă părinţii doresc acest lucru“, a declarat Ministrul Educaţiei.

Cum se fac  înscrierile

Cererile-tip pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, însă pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei, accesând căsuţa de pe prima pagină, intitulată Înscriere în învăţământul primar.

Formularul va fi disponibil online din 2 aprilie. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere; copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; certificatul de naştere al copilului; documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite